Eeva

Merja ja Olli Rehn: "Meillä on samanlainen huumorintaju"


Kahden kauppa: Merja ja Olli Rehn ovat kulkeneet yhdessä Brysseliin ja takaisin useamman kerran. Nyt he kertovat, kuinka suhde alkoi ja kuinka se on kestänyt jo 25 vuotta.
Kuvat Jouni Harala

Merja ja Olli Rehniä yhdistää savolainen tausta, josta kumpuaa rento elämänasenne ja lupsakka huumorintaju.

”Emme suhtaudu itsemme, toisiimme ja yleisesti elämään liian vakavasti. Paitsi tietysti keskuspankkitoimintaan, koska se on työtä”, Olli sanoo.

”Asialliset asiat pitää hoitaa, mutta yhdessä ollaan kuin ellun kanat”, Merja täydentää.

Merja kasvoi Pohjois-Savossa Juankoskella ja Olli Mikkelissä. Ollin isä omisti autojen varaosaliikkeen, jossa poika auttoi loma-aikoina.

”Isäukko oli hyvä kaverini, eikä hän koskaan painostanut mihinkään. Mutta ilmassa leijui odotus, että menisin kauppakorkeakouluun”, Olli kertoo.

Sinne hän hakikin, mutta laittoi paperit myös Helsingin yliopiston valtiotieteelliseen tiedekuntaan. Hän pääsi kumpaankin ja valitsi yhteiskunnallisen vaikuttamisen tien.

”Ehkä minussa on ollut sen verran piintynyttä maailmanparantajaa. Ei se aina helppoa ole ollut, mutta olen pysynyt sillä tiellä ja aion pysyäkin.”

Ensiaskeleet yhteiskunnallisen vaikuttamisen polulla johtivat nykyisen puolison Merjan kohtaamiseen. Vuosi oli 1984 ja paikka keskustan nuorisojärjestön toimisto Helsingin Punavuoressa.

Olli aloitti silloin Nuoren Keskustan Liiton kansainvälisten asioiden sihteerinä. Merja oli vähän aikaisemmin tullut liiton kulttuuri- ja tiedotussihteeriksi. Kohtaaminen ei kuitenkaan johtanut vielä mihinkään.

”Minä ajattelin, että onpas itsevarma takatukkainen nöösi”, Merja kiusoittelee.

Ollilla oli tosiaan takatukka, kuten kaikilla nuorilla miehillä tuohon aikaan. Merjan ansiosta takatukka lähti vuoden 1988 kuntavaalien alla.

”Olin silloin viestintäsihteeri ja sanoin, että virallisia kuvia ei noilla hiuksilla oteta. Passitin pojan parturiin, ja kiltisti hän sinne meni”, miestään puolitoista vuotta vanhempi Merja muistelee.

Kuvasta tuli hyvä, ja Olli valittiin Helsingin kaupunginvaltuustoon.

Elämä vei Merjan ja Ollin erilleen vuosiksi, kun Merja meni tahollaan naimisiin ja sai kaksi poikaa. Hän lähti Tampereelle opiskelemaan journalistiikkaa.

Tiet kohtasivat uudelleen, kun Merja tuli toimittajaharjoittelijaksi Helsingin Sanomiin vuonna 1993. Olli oli silloin kansanedustaja. Vanhat työkaverit päättivät tavata ja muistella menneitä. Yhdessä oli hauskaa, ja suhde alkoi edetä vauhdikkaasti.

Lue koko haastattelu Eevasta 12/2018

Julkaistu: 28.11.2018