Apu

Maapallon meristä vihdoin tarkka kartta – 7 elintärkeää syytä, miksi sitä tarvitaan – Vasta viidennes merenpohjasta kartoitettu

Maapallon meristä vihdoin tarkka kartta – 7 elintärkeää syytä, miksi sitä tarvitaan – Vasta viidennes merenpohjasta kartoitettu
Merenpohjien osalta planeettamme kartoittaminen on kesken. Maailman merten pohjista on saatu kartoitettua vasta viidesosa.
Julkaistu: 10.8.2020

Tavoitteena on, että merenpohjista valmistuu tarkka kartta vuoteen 2030 mennessä. Kun japanilaisen Nippon-säätiön ja Gebcon Merenpohja 2030 -hanke alkoi vuonna 2017, oli vain kuusi prosenttia merenpohjista kartoitettu.

Viime vuonna YK:n alaisessa hankkeessa kerättiin tietoa noin 14,5 miljoonan neliökilometrin alueelta. Pinta-alaltaan se vastaa lähes kahta Australian mannerta. 

Toistaiseksi ihmiskunta tuntee kuitenkin yksityiskohtaisemmin Kuun ja Marsin pinnanmuodot kuin oman planeettansa. Maapallosta noin 70 prosenttia on merten peitossa. 

Kaikuluotauksella meren pohjasta saadaan kuvaa sadan metrin mittatarkkuudella. Tarkkuus kuitenkin laskee, kun syvyyttä tulee lisää.

Merenpohja 2030 -hankkeessa 100 kertaa 100:n metrin ruudukkoa kartoitetaan 1,5 kilometrin syvyyteen. Kun syvyys alkaa lähestyä kuutta kilometriä, tarkkuus on enää 800 x 800 metriä.

7 syytä, mihin merenpohjan karttoja tarvitaan

  1. Merenpohjan karttoja tarvitaan muun muassa turvalliseen merenkulkuun.
  2. Pohjan muodot täytyy tuntea hyvin myös silloin, kun veden alle lasketaan kaapeleita ja putkistoja. Merenpohjiin on vedetty yli 1,1 miljoonaa kilometriä kaapelia, ja uusia reittejä suunnitellaan jatkuvasti. 
  3. Parempi ymmärrys merenpohjasta parantaa maailman ruokaturvaa. Kala on kolmen miljardin ihmisen proteiininlähde. Monet kalakannat kerääntyvät merenalaisten vuorten ympärille.
  4. Karttoja tarvitaan myös ilmastonmuutoksen mallintamisessa, sillä merillä on suuri vaikutus lämmön siirtymisessä maapallolla.
  5. Pohjan epätasaiset muodot ohjaavat merivirtojen reittejä ja sekoittavat vettä eri tavalla eri paikoissa.
  6. Kartat auttavat myös tsunamiaaltojen leviämisen ja vuorovesien ennustamisessa.
  7. Tietoa merenpohjista tarvitaan myös vaikkapa lento-onnettomuuksien tutkinnassa.

Kommentoi »