Tuulilasi

Mercedes kiristää vyötä - sähköistyminen huolettaa


Mercedes-Benz Carsin mukaan uuden sähköisen EQ-mallistoperheen lanseeraminen tullee tarkoittamaan sitä, ettei Mercedes pääse taloudellisiin tavoitteisiinsa tänä vuonna. Niinpä autonvalmistaja on ilmoittanut peräti neljän miljardin euron säästökuurista.
Kuvat Mercedes

Mercedeksen talousjohtajan Frank Lindenbergin mukaan yhtiö ei tavoittele nyt voittoja lyhyellä tähtäimellä, vaan panostaa sähköautojen yhä suurempaan myyntivolyymiin kireiden päästörajoitusten puristuksessa.

”Odotamme yhä autokaupasta 10 % tuottoa, mutta meidän on valmistauduttava siihen, että se jää alle, 8-10 prosenttiin”, Lindenberg sanoi Reutersille.

Mercedeksen luksusautoista, SUV:eista ja coupeista 25 % on tarkoitus sähköistää kokonaan vuoteen 2025 mennessä. Keskikokoinen SUV EQ-C-sähköauto tulee markkinoille jo 2019.

”Sähköautojen voittomarginaalit ovat alhaisemmat autonvalmistajille ainakin alkuvaiheessa. Mutta olemme varmoja, että saamme tuon pienen kuilun kurottua umpeen. Marginaalin voidaan olettaa olevan puolet pienempi kuin polttomoottoriautoissa, joten totta kai meilläkin on taloudellista painetta.”

Mercedes tulee esittelemään jo kolmannen ”Fit for Leadership”-tehokkuusohjelmansa, jonka avulla se uskoo saavansa kuluja leikattua. Ensimmäinen vastaava toteutettiin 2014, sen tavoite oli alentaa kuluja kahdella miljardilla. Nyt vastaavaa numeerista tavoitetta ohjelmalle ei ole asetettu.

Julkaistu: 11.9.2017