Mercedes-Benz E W124 vm. 1993 – ”Vaikka diesel ei juuri nyt ole ehkä muodissa, kestävyys on”
Minun autoni
Mercedes-Benz E W124 vm. 1993 – ”Vaikka diesel ei juuri nyt ole ehkä muodissa, kestävyys on”
Kuluvan vuoden abiturientti Lauri Kalaja etsi Mersuaan pitkään, ennen kuin sopivan ruosteeton yksilö löytyi.
Julkaistu 16.4.2023
Tuulilasi

Dieselautot eivät uusien autojen kaupassa ratsasta tällä hetkellä enää muodin aallonharjalla, mutta Suomen autokannasta niitä on edelleen varsin merkittävä osa. Hintataso on tavallisesti varsin maltillinen, ja monella dieselautolla on hyvä luotettavuusmaine. Kuten esimerkiksi Lauri Kalajan Mercedes-Benz W124-ensiautolla vuodelta 1993.

– Tämän nyt omistamani auton ostin 17-vuotiaana, vuosi sitten helmikuussa. Ensimmäisen kerran olen ajanut itsenäisesti autolla 16-vuotiaana, kun isällä oli opetuslupa. Sitä ennen mökkitiellä varovasti lyhyitä pätkiä, aluksi ihan vanhempien sylissä.

– Pidin silmällä myynti-ilmoituksia tuollaista autoa etsiessäni monen kuukauden ajan, kunnes tämä löytyi. Monet yksilöt olivat koriltaan huonoja, niin kuin tämän ikäiset tuppaavat olemaan. Mutta kaupanteko sujui lopulta hienosti. Kannatti siis etsiä pitkään ennen hankkimista, Kalaja kertoo.

Luotettavuus: ”Hehkutulppien rele on hajonnut, sen uusimisen yhteydessä vaihdettiin isän kanssa myös uudet hehkutulpat.”
Lauri Kalaja
Kaksivärimaalaus ja ovien ulkopuolinen muovipanelointi keventävät auton ulkoista ilmettä.
Mercedes-Benzin ohjaamo saattoi 1990-luvun alussa olla melko askeettinen, mutta toisaalta hyvin käyttöä kestävä.
Kauneuspilkut: ”Jos tämän haluaisi museorekisteröidä, sitä varten olisi runsaasti siistimistä ja korin paikkamaalausta. Etuvilkutkin pitäisi ehkä vaihtaa takaisin keltaisiksi.”

Mutta mikä sai nuoren miehen päätymään juuri nyt epämuodikkaaseen dieseliin? Oliko auto ehkä ennen kaikkea niin sanottu järkivalinta?

– Minulle syntyi vaikutelma, että juuri tällainen vanhempi auto voisi olla kestävä ja kuitenkin aika edullinen. Vanhempaa autoa on hyvä kokeilla aluksi, ja vasta sitten – ehkä – hankkia uudempi. Mielestäni tämä W124-sarjan Mersu on hyvännäköinen, ja vuosimallin 1993 autossa on jo ABS-jarrut, kuljettajan turvatyyny, kattoluukku ja muuta mukavaa. Ja 250d-moottorista tuli vaikutelma, että se on kestävä ja aika pieniruokainen verrattuna vastaaviin bensakoneisiin. Toistaiseksi kaikki onkin mennyt auton kanssa hyvin: ei ole jättänyt tien päälle ja olen pysynyt penkkojen välissä.

– Tällainen normaali ensiautohan tämä on, eli ajokokemus ei sinällään ole sen erikoisempi. Näissä Mersun vanhoissa dieselkoneissa ei ole paljon tehoa, mutta ajamiseen tottuu nopeammin kuin voisi luulla. Talvella tuon enempää tehoa ei muutenkaan juuri tarvitse takavedolle. Itse asiassa ajaminen varsinkin talvella on mukavaa juuri takavedon ansiosta.

– Olen varmaankin aika perusrauhallinen kuljettaja, sakkoja ei ole tullut. Ehkä aiemmasta mopolla ajamisesta on ollut hyötyä autoiluunkin, kun liikennesilmä on alkanut kehittyä kolme vuotta ennen tätä B-korttia.

Viisivaihteinen manuaali oli vaihtoehto neliloviselle automaatille perusdieseleissä.
Kuljettajan turvatyyny on turvallisuuden kannalta ainoastaan hyvä juttu.
Historia: Mercedes-Benzin W124-malli näki päivänvalon vuonna 1984, ja facelift esiteltiin 1989. Hyvän kestävyysmaineensa vuoksi dieselit olivat suosittuja takseja.

Nyt jo käytännössä museoikäisen Mersun luotettavuus on toistaiseksi osoittautunut mainioksi.

– Hehkutulppien rele on hajonnut, sen uusimisen yhteydessä vaihdettiin isän kanssa myös uudet hehkutulpat. Varaosia saa hyvin, ne ovat aika halpoja ja autoa on helppo korjata itse. Purkuosiakin näihin löytyy hyvin, tosin ruosteettomat koriosat ovat aika harvinaisia.

– Uskon, että tällaisten hyväkoristen W124-sarjan autojen arvo todennäköisesti nousee hiljalleen, mutta huonompien ei varmaan juurikaan. Oma autoni on suhteellisen hyvä, vaikka siinäkin joitain virheitä on, ja esimerkiksi museorekisteröinnin eteen olisi tehtävä aika paljon työtä. Jos tämän haluaisi museorekisteröidä, sitä varten olisi runsaasti siistimistä ja korin paikkamaalausta. Osiltaan auto on kyllä melko lähellä alkuperäistä. Mutta esimerkiksi etuvilkut pitäisi todennäköisesti vaihtaa oransseihin.

Kalaja ajaa nyt vanhalla diesel-Mersulla, mutta todellinen unelma-auto tulisi aivan toiselta suunnalta.

– Kyllä unelmissani siintää Ford Sierra Cosworth. Sellaista voi pitää ihan realistisena tavoitteena, kun kyseessä ei ole mikään puolen miljoonan euron superauto. Olen seurannut "Cossujen" hintoja ja nähnyt niitä harrastetapahtumissa. Kolmeoviset ovat jo paljon kalliimpia kuin nelioviset, joten ehkä realistisinta olisi hankkia porrasperäinen takavetoversio.

Tyyli: Vuosimallin 1993 W124-Mersussa on jo ABS-jarrut, kuljettajan turvatyyny, kattoluukku ja muuta mukavaa...
Make no mistake: klassisen maskin yllä ylpeilee tietenkin johtotähti.
Vapaasti hengittävä 2,5-litrainen OM602-dieselmoottori on kestävyydeltään legendaarinen. Kestää isältä pojalle. Riviviitosen iskutilavuus on tarkalleen 2 497 cm3. Voimalla ei todellakaan mässäillä, mutta toisaalta moottorin luotettavuus on huippuluokkaa.
Mersun muotoilu oli 1990-luvulla vielä varsin jäyhää.
Ylläpito: ”Minulle syntyi vaikutelma, että juuri tällainen vanhempi auto voisi olla kestävä. Tielle se ei olekaan koskaan jättänyt.”

Maaginen moottori

Automaailmassa on monenlaisia moottoreita: supertehokkaita, superkestäviä ja kaikkea siltä väliltä. Mercedes-Benzin kehittämä OM602-tyyppikoodin dieselmoottori lukeutuu moottoreiden maratoonareihin, ja se on yksi automaailman sitkeimmiksi tunnustetuista voimanlähteistä. Yhä edelleen nousee esiin tapauksia, joissa jollakin Mercedes-Benz -yksilöllä on ajettu 500 000 tai jopa maagiset 1 000 000 mailia (reilut 1 600 000 kilometriä) samalla moottorilla, ilman erityisiä korjauksia.

1980-luvun puolivälissä käyttöön otettua nakuttajaa valmistettiin kahtena eri iskutilavuutena, jotka olivat 2,5 ja 2,9 litraa. Teknisesti OM602:n kestävyyden salaisuus ei ole varsinaisesti mitään tähtitiedettä, vaan sitkeys perustuu hyvään perussuunnitteluun, erinomaisiin materiaaleihin ja matalaan viritysasteeseen. OM602-moottorin teho vaihtelee sen eri versioissa tavallisesti 90-129 hevosvoiman välillä.

W124-malliin tehtiin facelift vuonna 1989. Ilme nuoreni.
”Unelmissani siintää Ford Sierra Cosworth. Sellaista voi pitää ihan realistisena tavoitteena.”

Mercedes-Benz E W124 250 d vm. 1993

  • Moottori R5 edessä pitkittäin
  • Iskutilavuus 2 497 cm3
  • Teho 69 kW (94 hv) / 4 600 r/min
  • Vääntö 158 Nm / 2 600-3 100 r/min
  • Voimansiirto Takaveto, viisinopeuksinen manuaalivaihteisto
  • 0-100 km/h 16,7 s
  • Huippunopeus 170 km/h
  • Kulutus 5,9 l/100 km
  • CO2-päästöt 156 g/km
  • Mitat Pituus 4 740 mm, leveys 1 740 mm, korkeus 1 428 mm
  • Akseliväli 2 800 mm
  • Tavaratila 520 l
  • Omamassa 1 390 kg
  • Hinta 3 000 – 5 000 €

4 kommenttia