Tuulilasi

Mercedes aloitti uuden testikeskuksen rakentamisen


Mercedes-Benzin uusi TFS-turvallisuuskeskus (Technology Centre for Vehicle Safety) tarjoaa saksalaismerkin mukaan alan kehittyneimmät puitteet vaativien törmäystestien toteuttamiseksi.
Kuvat Daimler

Ajoneuvojen välisiä törmäyksiä voidaan järjestää ja tutkia erilaisissa kulmissa ja liikennetilanteissa, esimerkiksi risteyskolareissa. Testeissä voidaan huomioida kunkin ajoneuvotyypin erityisvaatimukset kuten vaihtoehtoiset polttoainejärjestelmät ja niiden erityispiirteet.

Keskuksen voimavaroja käytetään myös ennakoivan Pre-Safe-turvajärjestelmän ja muiden kuljettajan avustinjärjestelmien tehon ja vaikutuksen arvioimisessa.

Uuden testikeskuksen ulkomitat ovat 270 × 170 metriä ja pinta-ala 55 000 neliömetriä. Rakennuskompleksin sydän on kooltaan 90 × 90 -metrinen testialue, jossa ei ole lainkaan tilankäyttöä rajoittavia pilareita tai tolppia.

Keskuksessa testataan jatkossa myös autonomisia eli itse ohjaavia ajoneuvoja, suuria hyötyajoneuvoja sekä autojen yksittäisiä turvallisuusjärjestelmiä ja -komponentteja.

Käytännön testijärjestelyjä nopeuttavat akselinsa ympäri kääntyvät siirrettävät ja pintamateriaaleiltaan vaihtelevat törmäysesteet, joiden avulla voidaan toteuttaa hyvinkin erilaisia törmäysvaihtoehtoja.

Törmäysnukkien tuottaman tiedon käsittelyssä on siirrytty analogisesta digitaaliaikaan siten, että kaikki tieto nukesta mittaustietokoneelle välittyy yhtä ainoaa tietoliikennekaapelia pitkin.

Sindelfingenissä sijaitsevan testikeskuksen harjannostajaisia vietettiin 12. toukokuuta, ja ensimmäiset testit suoritetaan syksyllä 2016.

Valmistuessaan TFS-testikeskus muodostaa kokonaisuuden, johon kuuluvat myös vuonna 2010 valmistunut ajosimulaattori, erilaisia säätyyppejä simuloivat tuulitunnelit (2011) sekä uusi akustinen tuulitunneli (2013). Tuulitunnelien muodostamaa hukkalämpöä hyödynnetään testikeskuksen lämmittämisessä.

Tilaa Tuulilasin viikkokirje, joka pitää sisällään automaailman ajankohtaisimmat ja tärkeimmät asiat. Viikkokirje ilmestyy perjantaisin.

Lue uusin Tuulilasi diginä hintaan 4,90.

Julkaistu: 22.5.2015