Tuulilasi

Mercedeksen seuraavaan S-sarjaan tulee 3-tason autonomiaa jo 2020


Seuraava Mercedes-Benzin S-sarja tulee tarjoamaan brändin ensimmäiset autonomiset ominaisuudet, jotka mahdollistavat myös automaattisen ajamisen.
Teksti Tuulilasin toimitus
Kuvat Mercedes-Benz

Teknologia tullaan esittelemään heti Mercedeksen lippulaivamallissa ilman, että sitä kokeillaan aiemmin muissa malleissa.

”Olemme siirtymässä kolmannen tason autonomiaan, jonka pyrimme tuomaan seuraavaan S-sarjaan. Se tulee ensin saataville lisävarusteena, mutta saamme sen melko pian laajennettua myös isommalle volyymille”, sanoi Daimlerin nykyinen tutkimusjohtaja ja Mercedeksen tuleva pääjohtaja Ola Källenius.

Häneltä kysyttiin, tuleeko teknologia ennen kuin BMW tuo oman vastaavan järjestelmänsä markkinoille iNext-autossa vuonna 2021.

”Uusi S-sarja tulee vuonna 2020, joten me ehdimme ensin, olemme aikataulussa.”

Mercedes ja BMW ovat kuitenkin autonomiassa jäljessä Audia, joka on jo esitellyt kolmostason ominaisuudet uudessa A8 sedanissa. Teknologia tulee kuluttajien saataville heti, kun se saa viranomaisten hyväksynnän. Vielä lupaa ei ole, koska teknologian turvallisuudesta keskustellaan edelleen.

Markkinoilla jo olevat autonomiset systeemit esimerkiksi Teslan Autopilot ja GM:n Super Cruise ovat tason 2 autonomiaa, jota on kehitetty mahdollisimman pitkälle. Niillä kuljettaja ei voi laskea katsettaan liikenteestä ja hänen on oltava valmis ottamaan auton ohjat heti, kun järjestelmä niin varoittaa.

Autonomian kehittäminen on erittäin kallista, joten autonvalmistajat yrittävät jakaa kustannuksia keskenään. Myös juridiset kysymykset ovat edelleen auki teknologian turvallisuusriskien vuoksi. Monien mielestä autonomiset autot voisivat kuitenkin vähentää liikennekuolemin ja -onnettomuuksien määriä.

Daimler lähestyy autonomiaa kahdesta suunnasta. Se kehittää parhaillaan 2-tason teknologiaa, missä kuljettajan ei tarvitse koko ajan tarkkailla liikennettä, samalla se panostaa yhdessä Robert Boschin kanssa myös täysautonomiaan, jossa auto huolehtii ajamisesta kokonaan itse.

Julkaistu: 12.10.2018