Tuulilasi

Mercedekseltä mullistava ajovalouutuus - turhake vai turvaratkaisu?


Mercedes-Maybachin S-sarjan uusin malli esiteltiin viime kuussa. Kyseessä on aika mieto kasvojenkohotus, mutta yksi asia on täysin uutta.
Kuvat Mercedes

Mercedes nimittäin kertoi juuri, että malliin tulee pian saataville yksi poikkeuksellinen uutuus: erilaisia kuvioita tienpintaan heijastavat ajovalot.

Digital Light -niminen valojärjestelmä toimii kahden miljoonan pikselin resoluutiolla. Se heijastaa tiehen erilaisia kuvioita. Mercedeksen mukaan se toimii kuten kuljettajan eteen nouseva näyttö. Valokuviot tiessä antavat informaatiota kuljettajalle ilman, että katsetta tarvitsee nostaa tiestä. Niiden avulla voi myös kommunikoida muiden tienkäyttäjien kanssa.

Järjestelmä optimoi kameroiden, sensorien ja datan avulla kulloisetkin valaistustarpeet ja säätää valojen toimintaa sen mukaan. Ainakin teoriassa tämä parantaa näkyväisyyttä estäen silti vastaantulevien autojen kuljettajien sokaisemisen erittäin tehokkailla valoilla.

Mercedeksen mukaan kuvioiden heijastaminen tienpintaan on enemmän turvallisuus- kuin tyyliasia. Esimerkiksi työmaa-alueella valot heijastavat tienreunan niin, että kuljettaja näkee helpommin, mistä kapeassa kohdassa tulee ajaa. Jos auto havaitsee jalankulkijan tiellä, valot heijastavat nuolen tämän sijaintiin. Muita heijastuvia kuvioita ovat kuolleesta kulmasta varoittava merkki sekä kuviot, jotka varoittavat liukkaudesta, törmäysriskistä, nopeusrajoituksista sekä vaarallisesta kaistanvaihdosta.

Jos valojärjestelmä todetaan toimivaksi, se saattaa tulla myös muihin Mercedeksen malleihin. Ainakaan Maybachin S-sarjan perusmallissa sitä ei ole vakiona, joten oletettavaa on, että lisävarusteena sen hinta ei ole ihan halpa.

Julkaistu: 6.3.2018