Tuulilasi

Melkoinen summa - näin paljon Renaultin pääjohtaja tienasi vuodesta 2017Melkoinen summa - näin paljon Renaultin pääjohtaja tienasi vuodesta 2017

Renaultin osakkeenomistajat äänestivät pääjohtaja Carlos Ghosnin palkasta sekä bonuksista ja hyväksyivät niukalla enemmistöllä 7,4 miljoonan euron korvauksen. Äänestysprosentit jakautuivat 56-43 hyväksynnän puolesta.
Teksti Tuulilasin toimitus

Lisäksi Ghosn laittaa viime vuodesta taskuunsa 9,2 miljoonaa euroa, mitkä hän saa toimittuaan viimeisen vuotensa Nissanin toimitusjohtajana.

Ghosn itse kertoi aiemmin Financial Timesille, että tullee astumaan syrjään pääjohtajan paikalta jo ennen kuin hänen kautensa päättyy vuonna 2022. Hän on nimennyt Thierry Bolloren yhtiön operatiiviseksi johtajaksi, mikä tekee hänestä suurimman suosikin myös seuraavaksi pääjohtajaksi.

Ghosn suostui vuodelle 2018 30 % palkanalennukseen varmistaaksensa yhtiön suurimman osakkeenomistajan Ranskan valtion tuen omalle jatkolleen vuoteen 2022. Valtio äänesti vuoden 2017 korvauksia vastaan, mutta hyväksyi vuoden 2018 kompensaation pääjohtajalle.

Pariisilainen osakkeenomistajien neuvonantajayritys Proxinvest suositteli vuoden 2017 korvausten hylkäämistä, koska Ghosnin Nissanilta saama korvaus oli heidän mielestään bonuksineen liian suuri. Kilpaileva nevonanatajayritys ISS sen sijaan oli toista mieltä, sen mielestä korvaus ei le haitaksi Renaultille.

Ghosn esikuntineen tutkii parhaillaan mahdollisuuksia saada Renault-Nissan-Mitsubishi-allianssista entistä tiiviimpi, että se olisi paremmin valmistautunut tulevaisuuden haasteisiin. Nyt Renault omistaa 43,4 % Nissanista, joka taas 34 % Mitsubishistä ja 15 % Renaultista. Neuvottelujen päämääränä on uudelleenorganisoida omistussuhteita.

”Ranskan ja Japanin poliittinen tilanne on hyvin herkkä juuri nyt, mutta olemme edenneet positiivisesti allianssineuvotteluissa. Uusi suunnitelma on julkistettava mieluusti mahdollisimman nopeasti, mutta viimeistään parin vuoden sisällä”, Ghosn sanoi Le Figarolle.

Julkaistu: 16.6.2018