Melatoniini voi aikaistaa murrosikää
Terveys ja hyvinvointi
Melatoniini voi aikaistaa murrosikää
Joissakin perheissä lapsille annetaan melatoniinia avuksi nukahtamiseen. Pimeähormoni voi kuitenkin käynnistää liian varhain murrosiän.
Julkaistu 17.1.2013
Apu

Kun uni ei tule tenavalle silmään, annetaan melatoniinipilleri tai pari, ja jo alkaa uni maittaa. Pillerin sisältämä hormoni antaa elimistölle viestin, että nyt on aika nukahtaa.

Pillereiden saatavuus on helpottunut sen jälkeen, kun EU salli melatoniinin markkinoinnin nukahtamista helpottavana ravintolisänä. Ennen pelkkänä reseptilääkkeenä määrättyä melatoniinia voi nyt hankkia myös vaikka luontaistuotekaupoista. Unialan asiantuntija, neurologian professori Markku Partinen toteaa, että melatoniinilla on tutkitusti paljon hyviä puolia, mutta melatoniinin vaikutuksia lapsiin on tutkittu vähän.

– Melatoniini ei ole suurinakaan annoksina hengenvaarallinen, mutta käytön kanssa pitäisi olla varovainen. Erityisesti pienillä lapsilla lisämelatoniini voi teoriassa saada aikaan sen, että murrosiän alkaminen aikaistuu, Partinen sanoo.

– Murrosiän käynnistäviin tekijöihin kuuluu oman melatoniinituotannon vähentyminen. Kun lapsen elimistö saa pitkään keinotekoista melatoniinia, elimistö voi tulkita, että omaa melatoniinituotantoa voi vähentää ja murrosikä voi käynnistyä. Siten jo alaluokkalaisellakin voi alkaa ennenaikaisesti murrosikä. Aina näin ei toki käy.

Partisen mukaan perheissä pitäisikin tarkkaan pohtia melatoniinipillereiden käyttöä.

– Jos lapsella on vaikka nukahtamista hankaloittavia tarkkaavaisuushäiriöitä, tulisi ensin asiantuntijan kanssa selvittää, olisiko syytä aloittaa melatoniinihoito. Jos kyse on terveestä lapsesta, hän ei mielestäni lisämelatoniinia tarvitse.

Teksti Apu / Samuli Isola

Kommentoi »