Apu

Meghan Markle ja Prinssi Harry: Sulattaako Meghan kansan ja brittilehdistön sydämet?Meghan Markle ja Prinssi Harry: Sulattaako Meghan kansan ja brittilehdistön sydämet?

Prinssi Harrysta ja Meghan Marklesta tulee toukokuussa Britannian hovin uusi voimakaksikko. Harryn mukaan hänen äitinsä Diana olisi rakastanut feminististä miniäänsä, jonka tie kuningashuoneeseen käy tuhkimo-tarinasta. Meghan voi tuoda muutoksen koko hoviin.
Teksti Raila Kinnunen
Kuvat All Over Press, Lehtikuva

Kohtauksessa tiivistyy monin tavoin Britannian kuningashuoneessa käynnissä oleva mullistus. Eletään marraskuun loppua vuonna 2017. Illansuussa prinssi Harry ja Meghan Markle valmistavat grillikanaa kotinsa keittiössä Nottingham Cottagessa, Kensingtonin palatsin pihapiirissä.

Yhtäkkiä prinssi laskeutuu toisen polvensa varaan ja seuraa kosinta. Ennen kuin prinssi on saattanut sanottavansa loppuun, Meghan kysyy, että saanko jo sanoa kyllä. Pari halaa toisiaan, ja Harry kysyy, sopisiko nyt ojentaa sormus.

Keskellä sormusta on iso timantti Botswanasta, ja sitä ympäröi sarja pienempiä timantteja prinsessa Dianan jäämistöstä – design by Harry.

Tuon ja paljon muuta he kertoivat touhukkaassa kihlajaishaastattelussaan viime marraskuussa. Vuoropuhelu sohvalla vaikutti spontaanin tasa-arvoiselta.

Selviää, että he tapasivat yhteisen ystävän järjestämillä sokkotreffeillä toukokuussa 2016. Harry ihmetteli, miten tämä ihana nainen sananmukaisesti tupsahti hänen elämäänsä ja miten kumpikin tiesi heti: hän se on.

Yhdysvaltalainen näyttelijä Meghan Markle oli seitsemän vuoden ajan näytellyt yhtä Pukumiehet-tv-sarjan keskeisistä rooleista – Harry ei ollut sitä koskaan nähnyt. Meghan kertoi, ettei tiennyt Harrysta mitään, Englannin monarkia oli vain etäisesti tuttu.

– Kaiken, mitä Harrysta tiedän, opin häneltä itseltään, en lukenut lehdistä, Meghan sanoo.

Harry jatkaa, että oli virkistävää aloittaa puhtaalta pöydältä, luulematta mitään.

Sen verran järisyttävä salamarakastuminen oli, että Harry onnistui taivuttelemaan Meghanin kanssaan telttaretkelle Botswanaan jo parin viikon kuluttua. Afrikan korkean tähtitaivaan alla he saivat olla kahdestaan, puhua paljon ja tutustua rauhassa.Varsinainen seurustelu alkoi lokakuussa 2016. Pian Meghan kirjoitettiin ulos tv-sarjasta, ja hän muutti Lontooseen Harryn taloon.

Äreästä, itsesääliin taipuvaisesta prinssi Harrystä on tullut valoisa ja energinen. Muutosta eivät kiistä edes Meghan Markleen torjuvasti suhtautuvat rojalistit.

"Diana olisi hyväksynyt"

Kihlajaishaastattelussa he iloitsivat siitä, miten suhde on käynnistynyt normaalista poikkeavassa järjestyksessä. He aloittivat kuin vanha aviopari ja viettivät kotielämää kaksistaan. Tutustumistalkoita katkoivat ystävien satunnaiset vierailut. Ulkona he kävivät harvoin, koska eivät halunneet tulla nähdyiksi.

Ensimmäiset huhut alkoivat kiertää. Meghan sanoo, ettei hänellä ollut mitään käsitystä julkisuuden määrästä ja laadusta tai laaduttomuudesta. Hän päätti, ettei lue mitään.

Välittömän oloisesta ensimmäisestä haastattelusta ei selviä, oliko emännällä kodikkaalla kosiohetkellä essu päällään. Nyt hänellä on ainakin yksi hyvin iloinen essu:

Svensk Damtidning selvitti, että prinssi William osti Suomen-käynnillään tulevalle kälylleen lahjan kihlajaisuutisen kunniaksi: Marimekon punavalkoisen Unikko-essun.

Mutta Harry toisteli moneen kertaan, että hänen äitinsä Diana olisi rakastanut Meghania, hyppinyt innosta ja ollut hyvin onnellinen ja että kihlasormuksen kautta Diana kulkee heidän matkassaan aina.

On pysäyttävää ajatella, että kolme vuotta sulhastaan vanhempi Meghan on nyt vähän vanhempi kuin Diana oli kuollessaan.

Pukumiehet-sarjan näyttelijöistä ainakin Meghanin tv-rakas Patrick J. Adams (oik.) saanee hääkutsun.

Vertailu Catherineen väistämätöntä

Brittimedia on tuhlannut mielin määrin painomustetta ja paperia pohdiskellessaan Harryn veljen, Prinssi Williamin vaimon, Cambridgen herttuattaren Catherinen ja Meghanin välejä.

Kilpailua, kateutta, mustasukkaisuutta, tätä naistenvälistä ”kissatappelua”. Kommentointi on silkkaa pahansuopuutta. On selvää, että Catherine, tuttavallisemmin Kate, iloitsee, kun joku tulee jakamaan huomion ja kyttäyksen.

Kate ja Meghan ovat samanikäisiä, mutta perinteisen sovinnainen herttuatar näyttää modernin amerikkalaisen rinnalla kuin edellisen sukupolven edustajalta. Kyse on yksinkertaisesti siitä, että Kate on tulevan hallitsijan puoliso, tulevan monarkin äiti ja tuleva kuningatar.

Meghan sen sijaan on pian perimysjärjestyksessä kuudenneksi putoavan pikkuveljen puoliso ja voi siksi elää kohtuullisen vapaata elämää.

Catherinella on 15 vuoden kokemus kuningashuoneesta, takanaan kahdeksan vuotta kestänyt ”työhönottohaastattelu”, ja kolmas lapsi syntymässä.

Meghan hyppäsi kyytiin pikavauhtia alle kahdessa vuodessa. Meghan käy näennäisesti todisteeksi hovin modernisoitumisesta, mutta prinssi Williamin avioituminen Meghanin tapaisen rakkauden kanssa ei olisi koskaan voinut tulla kysymykseen. Eikä osansa sisäistänyt William olisi sellaista kysymystä esittänytkään.

Meghanin vertaaminen Wallis Simpsoniin on tökeröä. Kahdesti eronnut amerikkalainen Simpson hankki Shanghain luksus-ilotaloissa eritystaitonsa, käytti ja välitti brittiylimystölle huumeita ja toimitti tietoja natsi-Saksan johdolle. Edward VIII valitsi Wallisin valtaistuimen sijasta.

Meghan vastasyntyneenä isänsä Thomas Marklen sylissä.

Hyväntekeväisyys yhdistää Meghania ja Harryä

Harrya ja Meghania yhdistää into hyväntekeväisyyteen. Meghan on vuosikausia toiminut eri järjestöjen tasa-arvon lähettiläänä, kiertänyt maailmaa YK:n naisjärjestön edustajana, käynyt Afganistanissa ja kampanjoinut Ruandassa puhtaan veden tär­keydestä.

Afrikassa hän puhui kehitysmaiden naisten köyhyydestä, jota pahentavat kuukautiset. Joku jo kyseli, voiko kuninkaallinen puhua kuukautisista.

Harryn hyväntekeväisyyskampanjoiden kohteita ovat hiv-lasten ja aids-orpojen lastenkoti Lesothossa, nuorten sotavammaisten Invictus Games -kilpailut sekä mielenterveysongelmien stigmaa vastaan taistelu. Hän on kertonut omista traumoistaan, joita äidin varhainen kuolema ja sen käsittelemättä jättäminen ovat aiheuttaneet.

Harry ja Meghan sekä William ja Kate istuivat jokin aika sitten vierekkäin lavalla hyväntekeväisyystempauksessa. Meghan puhui innolla MeToo- ja Time’s up (jo riittää) -kampanjoista, mihin Harry viereltä tuumasi, että ehkä sinun pitäisi järjestää ensin yhdet häät.

Doria Ragland, so­siaalityöntekijä ja joogaterapeutti, valoi ainoaan lapseensa Meghaniin uskoa itseen ja maailmaan. Prinssi Harry ylistää tulevaa anoppiaan.

Yksi avioliitto jo takana

Meghanin tie brittiläiseen kuningashuoneeseen on moderni tuhkimotarina.

Hänen elämäänsä on kuulunut tasokouluja Los Angelesissa, menestystä koulussa ja ensiesiintyminen televisiossa 11-vuotiaana. Meghan lähetti aamuohjelmaan videon, jossa hän vaati muutosta pesuainejätin rajusti sukupuolittavaan mainokseen. Videosta tuli hitti, ja mainosta muokattiin.

Hän on opiskellut maisterintutkintoonsa kahta pääainetta: teatteria ja kansainvälisiä suhteita. Opintojaan Meghan rahoitti kalligrafeja tekemällä.

Näyttelijäntyöt alkoivat 21-vuotiaana: pieniä osia elokuvissa, ensimmäinen suurempi tv-sarjassa General Hospital. Vuosipalkka Pukumiehistä oli noin 370 000 euroa, ja Meghanin omaisuus onkin arvioitu neljäksi miljoonaksi.

Meghan tapasi vuonna 2004 tuottajaksi tähdänneen Trevor Engelsonin. Seitsemän vuoden seurustelun jälkeen he avioituivat Jamaikalla 12 minuutin seremoniassa – juhlat kestivät neljä päivää, avioliitto kaksi vuotta.

Engelson sai ensimmäisen merkittävän työnsä Renny Harlinin Deep Blue Sea -elokuvan assistenttina vuonna 1999. Engelson on vaiennut liitostaan, mutta nyt hän valmistelee tv-sarjaa eronneesta amerikkalaisnäyttelijästä, joka rakastuu brittiprinssiin. Engelson pitää sarjaa mielikuvituksen tuotteena, koska tällä prinssin morsiamella on lapsia!

Aiheesta on valmisteilla elokuvakin, josta julkaistut ensimmäiset kuvat hermostuttivat brittirojalisteja: prinssi ja morsian jakavat niissä vuoteen – sopimatonta!

Meghanin sisarpuoli Samantha Grant, 53, on ollut paljon ex-miestä puheliaampi. Grant on hunajanvaalea entinen malli ja näyttelijä ja kolmen lapsen äiti. Hän liikkuu pyörätuolilla sairastuttuaan MS-tautiin kymmenen vuotta sitten. Grant puuhaa kirjaa nimeltä Pyrkyri-prinsessan sisaren päiväkirja ja antaa brittilehtiin kitkeriä haastatteluja. Hän syyttää 17 vuotta nuorempaa sisartaan laskelmoivaksi, julmaksi ja ahnaaksi kiipijäksi, joka hylkäsi perheensä eikä auta lähimmäisiään. Sisarukset ovat viimeksi puhuneet puhelimessa kolmisen vuotta sitten.

Grant haikailee hääkutsua, mutta hänen veljensä Thomas Markle Jr. varoitti Meghania, että siitä seuraisi vain ongelmia.

Tämä kvartetti vie brittimonarkian 21. vuosisadalle: William ja Catherine asemansa takia varovaisemmin, Harry ja Meghan voivat tuulettaa raikkaammin. Päämäärä on yhteinen.

Harry vetosi lehdistöön tiedotteella

Hovi julkaisi marraskuussa 2016 Harryn sydämistyneen tiedotteen. Siinä hän syytti mediaa seksismistä, rasismista sekä vääristellyistä tiedoista. Hän vaati inhimillisempää kohtelua tyttöystävälleen Meghan Marklelle ja rauhaa tämän läheisille, joiden turvallisuuden puolesta Harry pelkäsi. Tiedote vahvisti samalla seurustelusuhteen vakavuuden. Mitään vastaavaa ei kuningashuone ollut koskaan ennen julkaissut.

Prinssi sanoi, ettei hän enää voi vaieta kaiken julkisesti kirjoitetun ja yksityisesti koetun keskellä, vaikkei olekaan niin naiivi, että uskoisi asioiden muuttuvan tiedotteen takia. Hän toivoi vain, että ihmiset lukisivat sensaatiojuttuja tietäen, mitä hän niistä ajattelee. Harry sanoi, että hänen kyvyttömyytensä varjella läheisintään on hänelle vakava paikka.

Meghanin isä Thomas Markle on valkoihoinen, ja hänen esivanhempansa tulivat Amerikkaan Irlannista ja Hollannista. Meghanin äiti Doria Ragland on tummaihoinen afrikkalaisamerikkalainen, jonka esi-isät tuotiin orjina Georgiaan.

Järkyttynein Harry oli rasistisesta tekstistä, jossa mietittiin, että jos pariskunta saa lapsia, Windsorit terästävät vetisen ohutta sinistä vertaan ja Spencereiden kalvakka iho ja punainen tukka vahvistuvat rikkaalla ja eksoottisella dna:lla.

Meghan naperona äitinsä Doria Raglandin vierellä.

"Tunsin itseni väliinputoajaksi"

Meghan on pohtinut usein omaa taustaansa ja identiteettiään.

– En ollut riittävän tumma mustien rooleihin, enkä tarpeeksi vaalea valkoiseksi. Olin väliinputoaja, etninen kameleontti, hän kirjoitti myöhemmin poistetuissa nettiblogeissaan.

Hän on kertonut näyttelijänä antamissaan haastatteluissa, että monietnisyytensä vuoksi hänen kesti pitkään löytää itsensä. Vasta kaksikymppisenä hän tajusi, että hän riittää sellaisena kuin on.

Hän on kertonut äidinisästään, joka häädettiin Kentucky Fried Chicken -ravintolasta parkkipaikalle syömään vielä jokunen vuosikymmen sitten. Äiti Doriaa on luultu hänen lastenhoitajakseen ja Meghan on kuullut itse, miten äitiä nimitellään neekeriksi. Lisäksi hän on kertonut, että viiden sukupolven takainen, orjuudesta vuonna 1865 vapautettu esi-isä valitsi sukunimekseen Wisdom – Viisaus.

Koko monarkian ydinjoukko matkalla Sandringhamin joulukirkkoon vuonna 2017. Mielenkiintoa herättää, nähdäänkö kaikin puolin muutosvastainen prinssi Philip pojanpoikansa häissä.

Isällä Hollywood-tausta

Thomas Markle teki pitkän Emmy-palkitun uran Hollywoodissa valaistusmestarina. Hänellä on myös Meghania huomattavasti vanhemmat tytär ja poika ensimmäisestä avioliitostaan. Avioliitto sosiaalityöntekijä ja joogaterapeutti Doria Raglandin kanssa kariutui, kun Meghan oli kuuden.

Välit isään pysyivät läheisinä. Meghan muistelee viettäneensä paljon aikaa isän työpaikalla Pulmuset-sarjan kuvauksissa. Thomas Markle, 73, asuu nykyään Meksikossa aika lailla erakoituneena. Hän teki jokin aika sitten konkurssin.

Siitä ei ole tietoa, ovatko prinssi ja tuleva appiukko tavanneet, mutta appi on antanut ilahtuneita ja harkittuja lausuntoja tyttärensä onnesta.

Meghan ja Doria ovat kuin parhaat ystävättäret. Doria ja Harry ovat tavanneet usein, ja Harry sanoo anoppiaan mahtavaksi. Valoisa, vahva nainen kasvatti tyttärestään reippaan feministin.

Thomas Markle on ujonlainen, eikä hän toivo kovin merkittävää roolia tyttärensä häissä. Tuskin hän haluaa pitää morsiamelle puhetta, ja ilmeisesti paine alttarille saattelemisestakin on liian rankka. Meghan on kuulemma tarjoutunut itse pitämään puheen häävastaanotolla ja ehdottanut, että äiti kävelisi hänen rinnallaan kirkon käytävää. Hovi lienee teilannut tämän ja ehdottanut tilalle vaikkapa prinssi Williamia.

Ehkä siinä on syy, miksi Harry ei vielä ole vahvistanut isonveljen bestmankeikkaa.

Meghan Markle esiintyi nuorten radioaseman haastattelussa Brixtonissa. Hän on hyvä puhuja, ja hänen aksenttinsa on neutraali eikä erityisen amerikkalainen. Pientä säätöä ehkä tarvitaan: cool- eli siistiä-hokema toistuu epä­kuninkaallisen usein.

Hovi kustantaa häät

Häistä tulee erilaiset. Jo siksi, että ne pidetään viikonloppuna, lauantaina, 19. toukokuuta eikä arkipäivänä, kuten hovin häät yleensä.

Jalkapallon FA-cupin finaali Wembleyn stadionilla osuu samalle päivälle. Häät alkavat kello 12, loppuottelu 17.30. Television katseluun liittyviltä perheriidoilta ehkä siis vältytään, tosin pubit saavat olla auki vuorokauden ympäriinsä. FA:n presidentti prinssi William tuskin ehtii tällä kertaa ojentamaan voittopokaalia.

Windsorin linnan Pyhän Yrjön kappeliin mahtuu 800 vierasta, 2 500 saa kutsun linnan puistoon. Meghanin kaasona toimii ilmeisesti Misha Nonoo, joka järjesti kohtalokkaat sokkotreffit.

Elton John ja Spice Girls esiintyvät – mahdollisesti. Hääpari haluaisi kutsua Barack ja Michelle Obaman, mikä ei ehkä käy, koska Donald Trump ei vielä ole kyläillyt Englannissa. Kutsuvieraslistalla arvellaan olevan Serena Williamsin, muutaman Meghanin kollegan Pukumiehistä ja kuninkaallista perhettä serkkuihin asti.

Häät kaksine vastaanottoineen kustantaa hovi, turvallisuuskulut menevät verovaroista. Häämekon hinta-arvio on 400 000 euroa. Sen maksaa Meghan, kuten myös häämatkan, joka on hänen häälahjansa Harrylle: hinta ehkä 135 000, kohde tuntematon. Väitetään, että Meghan haluaisi kustantaa Harrylle myös hiustenistutuksen ennen kuin päälakikalju käy hallitsemattomaksi.

Häävalasta kuultaneen moderni versio, jossa vaimo ei lupaa totella ja palvella miestään. Kuningatar Elisabetin arvellaan tekevän Meghanista Hänen Kuninkaallisen Korkeutensa Sussexin herttuattaren, prinssi Harrysta Sussexin herttuan.

Kihlajaishaastattelussa Harry ylisti tulevaa puolisoaan.

– Tiedän, että vaikka joutuisimme kohtaamaan mitä vain pariskuntana tai yksilöinä, tulemme aina olemaan me kaksi, yhdessä, tiimi. Uskon, että Meghan kykenee mihin tahansa!

Julkaistu: 10.4.2018