Tuulilasi

Mazdan uusi mullistava teknologia säästää polttoainetta 30 % - markkinoille jo 2019


Mazdan mukaan sen uusi mullistava Skyactiv-X tech -järjestelmä tekee ajamisesta peräti 30 % taloudellisempaa 2019 markkinoille tuleva moottoriratkaisu on lajissaan ensimmäinen maailmassa.
Kuvat All Over Press

Skyactiv-X moottori yhdistää bensiini ja dieselmoottorin parhaat puolet samaan pakettiin. Bensiini sytytetään kipinän sijaan dieseleistä tutulla puristussytytyksellä. Kun autoa kuormitetaan vähemmän, on käytössä polttoainetta säästävä puristussytytys, kun tehoa tarvitaan lisää, sytytetään polttoaine kipinällä. Näiden kahden menetelmän toimiva yhteispeli on koko idean avain.

”Tämä säästää 20-30 % polttoainetta verrattuna tavalliseen muuten samanlaiseen 2,0-litraiseen moottoriin”, sanoo Mazdan moottorijohtaja Eiji Nakai.

Autocar testasi Mazdan uutta prototyyppimoottoria ja polttoaineenkulutus väheni sivuston mukaan 14 % eli vähemmän kuin luvataan, mutta moottoriin on tulossa vielä paljon kehitystyötä ennen kuin se tulee ensi vuonna markkinoille.

”Tällaisen moottorin hinnaksi tulee jotakin bensiinimoottorin ja dieselmoottorin välimaastosta”, sanoo Nakai.

Myös Mercedes ja GM ovat kehitelleet samanlaisia moottoreita, mutta Mazda kertoo olevansa ensimmäinen, joka tuo sen markkinoille.

Julkaistu: 23.1.2018