Tuulilasi

Mazda tuomassa Wankelin takaisin, mutta eri tavalla kuin odotettiin


Mazda on vahvistanut virallisesti, että se tuo markkinoille vuonna 2019 sähköauton, jota tarjotaan sekä täyssähköautona että toimintamatkaa pidentävällä polttomoottorilla varustettuna. Tämän pienen moottorin uskotaan olevan Wankel.
Teksti Max Lange
Kuvat Mazda

Jo vuosia on huhuiltu, että Mazda toisi takaisin merkin tunnuspiirteeksi muodostuneet Wankel-moottorit. Japanilaismerkki on vuoroin kieltänyt ja myöntänyt huhut. Palaset ovat alkaneet loksahdella kohdilleen, sillä merkin itse kertomat tulevaisuudensuunnitelmat ja ilmi tulleet patenttihakemukset stemmaavat Wankel-moottorin suuntaan.

Mazda on kertonut, että tuo markkinoille vuonna 2019 sähköautomallin, josta tarjotaan kahta eri versiota. Toinen olisi pelkällä sähköllä kulkeva malli ja toinen pienellä lisäpolttomoottorilla eli Range Extenderillä varustettu malli.

Mazda teki aiheesta konseptin vuonna 2013, jolloin se julkisti Mazda2:een perustuvan sähköauton, jossa oli pieni wankel-periaattella toimiva range-extender-moottori.

Mazdan globaali voimalinjapomo Mitsuo Hitomi on myös todennyt Automotive Newsin haastattelussa, että Wankel olisi optimaalinen ratkaisu Range Extenderiksi, koska se on kompakti, tehokas ja värinätön. Se myös mahdollistaisi Mazdalle sen, että perinteinen polttomoottorityyppi pidetään hengissä jatkossakin.

Samassa haastattelussa Hitomi myös totesi, että he kehittävät myös tehokkaampaa urheiluautoon tarkoitettua Wankel-moottoria. Sen ongelmana ei varsinaisesti ole tekniikka, mutta Mazdalla ei tällä hetkellä ole mahdollisuutta tehdä bisnestä erillisellä urheiluautomallilla, joka sijoittuisi MX-5:n yläpuolelle.

Edellisen kerran Wankel-moottori oli tuotannossa Mazdalla vuonna 2012, jolloin RX-8:n tuotanto päättyi.

Lähteet: Autoblog, Automotive News

Julkaistu: 17.10.2017