Image

Mauste nimeltä Coca-Cola

Coca-Cola ei ole vain ruokajuoma. Siitä syntyy niin marinadi kuin glaseerauskastikekin.
Kuvat Timo Pyykkö

Coca-Colan tarina on ennen kaikkea tarina maailman parhaasta mainonnasta.

Aivan aluksi Coca-Colaa markkinoitiin vaihtoehtona morfiinille. Juoman luvattiin parantavan muun muassa päänsäryn, impotenssin, hysterian ja melankolian. Voi olla, että se jossain määrin niin tekikin. Farmaseutti John Pembertonin vuonna 1886 kehittämä ensimmäinen versio nimittäin sisälsi kofeiinipitoisen kolapähkinän ja sokerin lisäksi kokapensaan lehdistä uutettua kokaiinia.

Ilmaisnäytteet, julkkikset mainoksissa, logotuotteet. Kaikki ne ovat nykyään markkinoinnissa arkipäivää, mutta Coca-Cola oli ensimmäisiä firmoja, joka käytti näitä keinoja – jo 1800-luvulla. Aggressiivisen mainonnan avulla Coca-Colasta tuli Amerikan kansallisjuoma. Nykyään se on maailman laajimmalle levinnyt tuote, jota juodaan kaikkialla (paitsi Pohjois-Koreassa).

Aluksi kokista myytiin siirappina, joka myyntipaikoissa sekoitettiin hiilihapotettuun veteen. Vuonna 1899 aloitettiin pullotus, ja tölkit tulivat markkinoille vuonna 1960. Coca-Colasta on olemassa kymmeniä eri versioita. Sokerittomien tai vähäkaloristen versioiden lisäksi juomaa myydään muun muassa kirsikalla, vadelmalla, limellä, kanelilla ja inkiväärillä maustettuna.

Eniten Coca-Colaa (asukasta kohden) juodaan Meksikossa. Siellä juoma on kiinteä osa niin hääjuhlia kuin uskonnollisia seremonioita. Valtaviin mittoihin kasvaneen Coca-Colan kulutuksen myötä kakkostyypin diebateksestä on tullut Meksikon yleisin kuolinsyy. Yhtiö on mainostanut voimakkaasti erityisesti maan köyhimmillä alueilla.

Alueellisena markkinointistrategiana on käytetty muun muassa hintojen laskua: pullollisen kokista saa halvemmalla kuin saman määrän puhdasta vettä.

Terveyshaitat eivät ole Coca-Colan ainut synti. Yhtiö on jo useita vuosia peräkkäin nimetty myös maailman suurimmaksi muovisaastuttajaksi.

Coca-Cola mureuttaa lihan marinadissa, ja sekoittamalla sitä esimerkiksi ketsuppiin tai bbq-kastikkeeseen syntyy hetkessä makea glaseerauskastike.

Makeaa kolajuomaa voidaan käyttää myös ruoanlaitossa. Coca-Cola mureuttaa lihan marinadissa, ja sekoittamalla sitä esimerkiksi ketsuppiin tai bbq-kastikkeeseen syntyy hetkessä makea glaseerauskastike myös tofulle tai seitanille. Erityisesti Yhdysvalloissa ovat myös suosittuja kokiksella maustetut kakut ja suklaiset leivonnaiset.

Amerikan etelävaltioissa on vuosikymmenten ajan juotu kokista omaleimaisella tavalla, pähkinöiden kanssa. Tätä on helppo kokeilla kotona. Hörppää kokispullosta muutama huikka ja kaada tilalle vajaan desin verran suolapähkinöitä. Suolaisen ja makean yhdistelmä on outo, mutta se on sitä hyvällä tavalla.

Resepti: Nyhtösieni colakastikkeella

Ainekset:

4 kuningasosterivinokasta

Colakastike:

2 dl coca-colaa

3 rkl bbq-kastiketta

1 rkl siirappia

3 rkl dl soijakastiketta

3 valkosipulinkynttä

2 rkl makeaa chilikastiketta

1 rkl öljyä

1 tl mustapippuria

1 tl suolaa

Tee näin:

1. Laita uuni lämpenemään 220 asteeseen. Kuori ja pilko valkosipulinkynnet.

2. Lämmitä suuri paistinpannu ja kaada kokis pannuun. Anna kiehua pari minuuttia ja lisää sitten muut kastikkeen aineet.

3. Sekoita kastiketta lastalla, kunnes se on paksuuntunut hieman. Tähän menee 5–10 minuuttia. Siirrä kastike pois kuumalta levyltä.

4. Puolita osterivinokkaat ja revi ne säikeiksi haarukan avulla. Nosta sienihiutulat kulhoon ja sekoita kastike niiden joukkoon.

5. Siirrä sienet pellille, tasoittele lastalla litteäksi. Paahda uunissa 15–20 minuuttia. Kastike saa hieman tummua, mutta varo, ettei sen sokeri pala kiinni leivinpaperiin.

6. Tarjoile nyhtösieni esimerkiksi tacojen tai tortillojen välissä. Lisukkeeksi sopivat raikas tomaattisalsa ja avokadoviipaleet.

Julkaistu: 16.1.2020
1 kommentti