Apu

Matti Vanhanen: ”Ratkaisevaa on se, miten selvitään nyt”

Eduskunnan puhemies Matti Vanhanen istuu valtakunnan ykköspaikalla aikaan, jolloin eduskunta on ottanut käyttöön valmiuslain. Hän kehuu eduskunnan kykyä ottaa tilanne vakavasti.
Kuvat Antti Raatikainen

Eduskunnan puhemies Matti Vanhanen näkee valtakunnan ykköspaikalta, miten koronaviruksen aikaansaama maailmanlaajuinen epidemia on saattanut Suomen ja eduskunnan kovan paikan eteen.

Nyt täytyy luopua monesta vapaudesta ja puhaltaa yhteen hiileen. Eduskunnassa on puhemiehen mukaan ymmärretty tämä erikoislaatuinen tilanne.

– Kansanvalta antaa valtiovallalle mahdollisuuden poikkeustilanteessa rajoittaa yksilön ja kuntien vapautta. Nyt on äärimmäisen poikkeuksellinen tilanne: ensimmäisen kerran toisen maailmansodan jälkeen tämä poikkeuslainsäädäntö on otettu käyttöön, Vanhanen sanoo.

”Valtiovalta pystyy ohjaamaan, mutta ihmiset itse päättävät, miten vastuullisesti toimivat.”
Matti Vanhanen

Hän jatkaa, ettei mitään rajoitustoimia tehdä sattumalta ja että eduskunnan yhteistyökyky on tiukassa aikataulussakin ollut hyvä.

– Eduskuntaryhmät ovat sopineet keskenään, että jos esimerkiksi jokin ryhmä joutuisi läheisen yhteistyönsä takia karanteeniin, oppositio ei käytä sitä äänestyksissä hyväkseen eikä hallitus tuo eduskuntaan sellaisia esityksiä, joihin oppositiolla olisi perustellusti tärkeä kantansa. Tämä on yhteinen periaate.

Kansanedustajat pyritään pitämään terveinä, matkustusohjeet on uusittu, vieraita ei päästetä taloon. Työntekijöistä suurin osa on etätöissä.

– Tämä on hyvin hiljainen talo nyt. Tärkeää on se, että hallinnon läpinäkyvyys ja avoimuus säilytetään. Siksi eduskunnan yleisölehteri on yhä käytettävissä, siksi median toimintaedellytykset on säilytetty mahdollisimman hyvin.

Suomalaisen yhteiskunnan huoltovarmuus on noussut esiin

Kun puhemieheltä kysyy, millaisia suomalaisia ominaisuuksia poikkeustila on nostanut esiin, hän näkee heti yhden plussan.

– Se on koko suomalaisen yhteiskunnan huoltovarmuus. Sotien jäljiltä maassa on vahva yhteistyö huoltovarmuuden ja toimintakyvyn ylläpitämisessä, ja niiden tarkka seuranta.

Yksilötasolla olemme Vanhasen mielestä aivan samanlaisia kuin muuallakin.

– Hamstrausvimma iskee, viimeinen paketti viedään toisen kädestä. Siinä ei ole mitään eroa. Toisaalta kansalaisaktiivisuus ja auttamisen halua viriävät. Meitä on moneen lähtöön.

Myös sosiaalisessa mediassa suomalaiset toimivat kuten muutkin. Yhtä puhemies ei ymmärrä: epäluulon herättämistä viranomaisia ja näiden toimia kohtaan.

Lapin tapaus kiritti toimintavalmiuksia

Onnenkantamoinen Vanhasen mielestä oli tavallaan se, että Lapin yksittäinen tartuntatapaus osoitti ammattilaisten ammattitaidon ja kiritti toimintavalmiuksia muualla. Pieni maa oli tartuntojen lisääntyessä jo aika ajan tasalla, paljon tietoa muista maista oli olemassa.

Vanhanen sanoo noudattavansa itse kaikkia varotoimia ja ohjeita, koska tietää kuuluvansa riskiryhmään.

– Vaikka tässä menisi useita kuukausia, se aika tuntuu jälkeenpäin lyhyeltä. Ratkaisevaa on se, miten selvitään nyt. Valtiovalta pystyy ohjaamaan, mutta ihmiset itse päättävät, miten vastuullisesti toimivat. Kiinalainen ystäväni lähetti töihin palaaville tehdyn videon. Siinä tiivistettiin hyvin: mene töihin, pese kädet, älä koskettele kasvojasi. Sama pätee meillä, kun sinne asti päästään.

Elämään kuuluvat taudit ja menetykset. Vanhanen sanoo.

– Menetyksiä ei Suomessa vielä tänään, maaliskuun 18. päivän illansuussa ole.

Julkaistu: 19.3.2020
Kommentoi »