Apu

Matkarokotukset kuntoonMatkarokotukset kuntoon

Mitä kauemmas aikoo matkustaa, sitä aiemmin rokotussuoja kannattaa tarkistaa. Yleisimmin matkailijoita rokotetaan A- ja B-hepatiitteja vastaan.
Teksti Apu-toimitus

Matkailu avartaa ja tuo uusia kokemuksia, mutta myös riskin sairastua eksoottisiin sairauksiin. Rokotukset ovat tärkeä keino suojautua useilta vaikeilta tartuntataudeilta, joille matkoilla voi altistua.

Rokotustarpeeseen kannattaa perehtyä hyvissä ajoin ennen matkalle lähtöä. Mitä eksoottisempi kohde, sitä useampaa rokotetta saatetaan turisteille suositella.

Jos matkalle lähtee lapsia tai nuoria, on tärkeä varmistua myös siitä, että Suomen kansallisen rokotusohjelman mukaiset rokotteet ovat heillä voimassa. Kansalliseen rokotusohjelmaan kuuluvat rokotteet annetaan lapsille neuvoloissa ja koululaisille kouluterveydenhuollossa ilmaiseksi.

Täysi-ikäisen matkailijan pitää huolehtia itse oman rokotussuojansa voimassaolosta. Perusrokotuksia ovat jäykkäkouristus- ja kurkkumätärokotukset sekä MPR- ja poliorokotukset.

Rokotteet ovat reseptilääkkeitä, joten matkakohteen terveysriskit kannattaa selvittää hyvissä ajoin ja varata aika lääkärille tai ottaa yhteys oman paikkakunnan rokotusneuvontaan. Rokotteen suositeltu annosteluajankohta voi vaatia sovittelua ennen matkalle lähtöä. Rokotesuojan kehittyminen voi kestää useita viikkoja ensimmäisestä rokotusannoksesta, ja usein täyden rokotussuojan saamiseksi täytyy ottaa yksi tai useampi tehosterokotus.

Kansalliseen rokotusohjelmaan kuulumattomat rokotteet kuluttajan pitää ostaa itse reseptillä apteekista. Rokotteet säilytetään yleensä jääkaappilämpötilassa, mikä kannattaa ottaa huomioon, jos rokotteen ostaa etukäteen ennen varsinaista rokotuspäivää.

Myös talven ja kesän lämpötilanvaihtelut kannattaa huomioida, kun kuljettaa rokotetta kotiin tai terveydenhuollon yksikköön pistämistä varten. Rokoteliuoksen jäätyminen tekee rokotteesta yleensä käyttökelvottoman. Rokote voi jäätyä myös kotona jääkaapissa, jos pakkaus ottaa kiinni jääkaapin takaseinään.

Neuvontaa saa aina apteekista. On ikävä yllätys, jos rokote on pilaantunut väärän säilytyslämpötilan vuoksi ja taloudellisen tappion lisäksi suunniteltu rokotusaikataulu epäonnistuu.

Luotettava kotimainen tietolähde rokottamisesta on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) internetsivusto. Sieltä löytyy Matkailijan terveysopas, jossa on muun muassa maakohtainen lista suositelluista rokotuksista. Toinen kattava sivusto on Maailman terveysjärjestön (WHO) internetsivusto, josta löytyy yleistä terveystietoa ja esimerkiksi epidemiasivusto maailmalla kiertävistä epidemioista.

Kaikki rokotukset eivät ole vapaaehtoisia, vaan esimerkiksi keltakuumerokotuksesta voidaan WHO:n suosituksen mukaan vaatia matkailijoilta virallista rokotustodistusta joissakin maissa.

Tavallisimmat matkailijan ottamat rokotesuojat ovat A- ja B-hepatiittiviruksia vastaan. A-hepatiittivirus leviää saastuneen ruoan tai juomaveden kautta. Erityisiä riskiruokia ovat jääkuutiot tai saastuneella vedellä pestyt vihannekset ja hedelmät. Hyvä käsihygienia on sitä tärkeämpi muistaa, mitä eksoottisemmissa maisemissa matkaillaan.

Hepatiitti-B-virus leviää veri- ja sukupuoliteitse ja voi aiheuttaa kroonistuessaan jopa vakavan maksasairauden. A- ja B- hepatiittirokotteita voi ottaa erillisinä rokotteina, mutta markkinoilta löytyy myös yhdistelmärokote.

Rokotteet antavat usein vuosikymmenten suojan, jopa elinikäisen immuniteetin. Kerran kunnolla läpikäyty rokotusohjelma on siis pitkäikäinen matkavakuutus.

Kirjoittajana lääkeinformaatiofarmaseutti Virve Sihvola.

Lähteet: www.terveyskirjasto.fi

Julkaistu: 17.3.2016