Apu

Erilaisten odotusten matkailuvuosi: Kotimaa, mökkeily ja matkailuautot nousussa – Nämä ulkomaat pomppasivat suosikkilistan huipulle

Erilaisten odotusten matkailuvuosi: Kotimaa, mökkeily ja matkailuautot nousussa – Nämä ulkomaat pomppasivat suosikkilistan huipulle
Kesälomakausi alkaa epävarmuudessa: kaksi miljoonaa suomalaista ei vielä tiedä, miten ja missä lomailee. Mökkeily ja kotimaanmatkailu ovat nousussa, mutta ulkomaillekin kaivataan.
Julkaistu: 8.6.2020

Suomi lähtee lomakauteen hyvin erilaisista lähtökohdista kuin yleensä - mutta myös erilaisista kuin pari kuukautta sitten, jolloin koronaepidemia piti yhteiskunnat ja maiden rajat suljettuina.

Haaga-Helian ammattikorkeakoulun ja tutkimus- ja analysointikeskus TAK Oy:n toteuttaman laajan tutkimuksen mukaan epävarmuus on vallitsevin tila tulevalla kaudella.

Lomailla kyllä aiotaan, mutta suunnitelmat elävät, ja jo 3,2 miljoonaa suomalaista on joutunut muuttamaan lomasuunnitelmiaan viruksen takia.

Kolme miljoonaa suomalaista aikoo matkustaa lomallaan, mutta kaksi miljonaa ei vielä tiedä, mihin ja miten.

Lomakohteensa jo päättäneiden enemmistö eli 42 prosenttia aikoo lomailla kotimaassa. Seuraavina kohteina tulevat Espanja ja Viro.

Lomanviettotavoista kiinnostavimpina suomalaiset pitävät lepo- tai rauhoittumislomaa (40 prosenttia vastaajista), mökkilomaa (31) ja luontolomaa (30). Myös kaupunkiloma sekä sukulointi ja ystävien tapaaminen kiinnostavat.

Kotimaanmatkailu kiinnostaa eniten 35-44-vuotiaita sekä länsi- ja pohjoissuomalaisia, ulkomaanmatkailu eteläsuomalaisia ja 16-24-vuotiaita.

Pidemmän ajan trendi

Mökkikaupat ovat vilkastuneet ja matkailuautojen kysyntä kasvanut, mutta kotimaan kohteiden sekä lähilomailun suosio on ollut kasvussa jo ennen epidemiaa.

Visit Finlandin toimitusjohtaja Paavo Virkkunen arvioi, että kestävä kehitys ja vastuullisuus vaikuttavat taustalla.

– Matkailu jatkuu, mutta sen sisällöt ja painotukset muuttuvat. Patoutunutta kysyntää on rajoitusten jälkeen niin koti- kuin ulkomaan kohteisiin.

Suomesta tehtiin vuonna 2019 Tilastokeskuksen mukaan 8,2 miljoonaa lomamatkaa ulkomaille, joista eniten eli 1,9 miljoonaa matkaa suuntautui naapurimaa Viroon.

Viro ilmoitti jo kesäkuun alussa, että suomalaismatkailijat saavat tulla maahan vapaasti, ja maan johto on toivonut vastaavaa ilmoitusta Suomelta.

Enemmistö EU-maista on avannut tai avaa lähiviikkoina rajansa Schengen-alueen sisäiselle turismille.

Suomesta ei toistaiseksi suositella vapaa-ajan matkailua ulkomaille, ja palaajille suositellaan omaehtoista kahden viikon karanteenia. Hallitus pohtii uusia matkailu- ja rajavalvontalinjauksia. Takaraja on 14. kesäkuuta.

Kommentoi »