Matkailu ulkomaille helpottuu – katso tästä tilanne suomalaisten suosikkikohteissa
Matkailu
Matkailu ulkomaille helpottuu – katso tästä tilanne suomalaisten suosikkikohteissa
Matkailijan kannattaa silti olla tarkkana. Rajoitukset voivat muuttua nopeasti.
Julkaistu 23.6.2021
Apu

Kuvateksti: Matkatoimistojen matkat ja Finnairin suorat lennot Kanariansaarille alkavat syyskuussa. Sitä ennen sinne pääsee kiertoreittien kautta.

Moni Euroopan maa on keventänyt alkukesästä koronaviruksen torjuntaan liittyviä maahantulorajoituksia. Ruotsiin ja Viroon voi matkustaa ilman negatiivista koronatestitulosta.

Helsingin ja Tukholman välisen reitin laivaliikenne käynnistyy jälleen yli vuoden tauon jälkeen, kun Viking Line aloittaa liikennöinnin reitillä 6. heinäkuuta ja Tallink Silja 1. elokuuta alkaen.

Espanjaan matkustavien on täytettävä etukäteen terveystietolomake verkossa. Sen QR-koodi on esitettävä maahantulon yhteydessä. Maahan tullessa matkus­­ta­jille tehdään terveystarkastus.

Huomioi myös välilaskumaiden ja lentoyhtiön säännöt

Matkatoimistoista esimerkiksi Aurinkomatkat tarjoaa matkoja Kanariansaarille syyskuusta ja TUI lokakuusta alkaen. Finnair aloittaa suorat lennot Kanariansaarille syyskuussa.

Kesällä Kanariansaarille pääsee lentämään esimerkiksi Saksan ja Hollannin kautta. Silloin pitää ottaa huomioon välilaskumaiden ja lentoyhtiön säännöt, jotka eivät välttämättä ole samat kuin kohdemaan.

Suomeen voi palata ilman koronavirustestiä, jos on saanut kaksi rokoteannosta tai sairastanut koronavirustaudin alle kuusi kuukautta ennen matkaa. Toisesta rokoteannoksesta tulee olla kulunut vähintään 14 vuorokautta.

Yhden rokotusannoksen saaneen ­matkustajan tulee Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen suosituksen mukaan välttää kontakteja negatiiviseen koronatestituokseen asti. Se tehdään aikaisintaan 72 tunnin kuluttua maahan saapumisesta. Todistuksia ei edellytetä alle 16-vuotiailta lapsilta.

Maksuttoman EU:n rokotetodistuksen saa Omakanta-palvelusta.

Finentry-verkkopalvelu sujuvoittaa saapumista Suomeen. Sen avulla voi ilmoittaa matkustustietonsa ennen Suomeen paluuta ja varata ajan Suomessa tehtävään koronavirustestiin.

EU:n koronarokotustodistus otettiin käyttöön Suomessa juhannusviikolla ja sitä voi käyttää rajanylitystilanteissa EU-maissa. Maksuttoman todistuksen saa Omakanta-palvelusta ja se sisältää todistuksen koronarokotuksesta, koronatestituloksesta sekä mahdollisesti sairastetusta koronavirustaudista.

Ulkomaan lomamatkaa suunnittelevan kannattaa kuitenkin olla tarkkana. Kohdemaan rajoitukset voivat muuttua nopeasti ja säännöt voivat vaihdella jopa alueittain. Viimeisimmät säännöt kannattaa tarkistaa kohdemaan viranomaisilta.

Maakohtaisia ohjeita koronavirusepidemiaan liittyen on paikallisten viranomaisten lisäksi ulkoministeriön sivuilla.

Kommentoi »