Mondo

Matkaguru kertoo: nämä ovat Suomen kiinnostavimmat geologiset matkakohteet

Matkaguru kertoo: nämä ovat Suomen kiinnostavimmat geologiset matkakohteet
Lue geologi Saija Saarnin vinkit retkille kotimaassa.
Julkaistu: 20.9.2020
Mikä on Suomen suurin kivi?
Se on Kuurnan siirto­lohkare Kontiolahdella, joka on tosin suurelta osin maan peitossa. Ruissalon kukkarokivi Turussa on suurimpia näkösällä olevia.
Mikä on Suomen kiinnostavin geologinen retkikohde?
Vaikuttavimpia on Kevon kanjoni Utsjoella. Se on 40 kilometriä pitkä ja syvimmillään 80 metriä. Kanjoni syntyi 70 miljoonaa vuotta sitten kallioperän siirroksen johdosta ja on jääkauden viimeistelemä.
Entä mikä on koko maailman kiinnostavin kohde?
Islanti on geologin unelma. Tuliperäisyys näkyy monin tavoin. On kuumia lähteitä ja tuli­vuoria. Tuliperäistä maisemaa löytyy myös Kanariansaarilta.
Missä Suomessa voi nähdä jälkiä tulivuorista?
Niitä on laajalti. Täällä on esi­­merkiksi tyynylaavaa, jota syntyy, kun tulivuori purkautuu meren pohjassa. Näitä pallomaisia rakenteita löytyy esimerkiksi Kajaanista, Kuusamosta ja Helsingin Vuosaaresta. Tyynylaavan tunnistaa venkoilevista pyöreistä kuvioista kallion pinnassa.
Mitä välineitä tarvitsee, jos haluaa kerätä kiviä matkoiltaan?
Koko perheen kivi­oppaan tai Retkeilijän kivi­oppaan voi ladata netistä. Molemmissa on hyvät kuvat Suomen kivi­lajeista. Muutaman kiven saa kerätä jokamiehen­oikeudella. Eri maissa on kuitenkin eri säännöt, ja monet geologiset kohteet on suojeltu. Esimerkiksi Teneriffan tulivuorikohteista ei saa kerätä kiviä.
Saija Saarni
Väitellyt geologiasta Turun yliopistossa ja kirjoittanut lasten tietokirjan Kiviä taskussa (Otava 2019), joka antaa vinkkejä kivikokoelman perustamiseen ja Suomen kiviretki­kohteisiin.
Kommentoi »