Apu

Avun pääkirjoitus: Meillä voisi olla opittavaa maailman kohteliaimmalta kansalta, japanilaisilta

Avun pääkirjoitus: Meillä voisi olla opittavaa maailman kohteliaimmalta kansalta, japanilaisilta
Japanissa on ollut vuosikymmeniä itsestään selvää, että jos kurkku on vähänkään karhea tai nenä vuotaa, kasvoille puetaan maski, koska kanssaihmisiä halutaan suojella tartunnoilta. Miettikääpä, jos tässä on yksi syy siihen, miksi japanilaiset ovat maailman pitkäikäisintä kansaa, kirjoittaa päätoimittaja Marja Aarnipuro.
Julkaistu: 20.6.2022

Suomalaiset heittivät maskit helpottuneina nurkkaan, kun koronarajoitukset poistettiin. Äskettäin kotimaanlennolla huomasin, että lentoaseman jonoissa ja koneessa maskeja käyttivät kaikki ulkomaalaiset ja vain muutama suomalainen. Itse suojauduin, koska olin menossa tapaamaan isääni sairaalaan enkä halunnut myöskään tartuttaa iäkästä äitiäni.

Koronakurimus jatkuu edelleen ja viimeistään syksyksi odotetaan seuraavaa aaltoa. Koronakuolemien suuri määrä huolestuttaa, vaikka luvuissa on toki mukana muistakin syistä menehtyneitä. Omikron- variantit tarttuvat herkästi, mutta aiheuttavat melko vaaratonta tautia – muille paitsi hauraille vanhuksille ja riskiryhmäläisille.

Haluamme jo elää mahdollisimman normaalisti, mutta toisaalta meidän täytyy suojella hauraita. Meillä ei ole oikeutta oman välinpitämättömyytemme tai mukavuudenhalumme vuoksi tartuttaa niitä, joiden henkeä korona uhkaa.

Kesälomalla sukuloidaan ahkerasti, mutta mummolaan ei saisi mennä sairaana tai altistuneena. Sukulaisia voi tarvittaessa tavata myös ulkosalla eikä maskin käyttökään ole kiellettyä.

Meillä voisi olla opittavaa maailman kohteliaimmalta kansalta, japanilaisilta. Heille on ollut vuosikymmeniä itsestään selvää, että jos kurkku on vähänkään karhea tai nenä vuotaa, he pukevat kasvoilleen maskin. He haluavat suojella kanssaihmisiään tartunnoilta. Miettikääpä, jos tässä on yksi syy siihen, miksi japanilaiset ovat maailman pitkäikäisintä kansaa.

1 kommentti