Minna Canthin sanat ovat tänään yhtä totta kuin silloin, kun hän ne kirjoitti – Naiskysymys on ihmiskunnan kysymys
Kolumni
Minna Canthin sanat ovat tänään yhtä totta kuin silloin, kun hän ne kirjoitti – Naiskysymys on ihmiskunnan kysymys
Vuonna 2022 mietin Minna Canthia ja sitä, kuinka hänen ajatuksensa ja työnsä ovat edistäneet naisten asemaa Suomessa, Maryan Abdulkarim kirjoittaa.
Julkaistu 16.10.2022
Apu

Vuonna 1884 Minna Canth kirjoitti naiskysymyksestä Valvoja-nimiseen julkaisuun. Kirjoitus käsitteli sen aikaista yhteiskunnallista keskustelua naisen asemasta yhteiskunnassa.

Kirjoituksen alussa Canth tarttui argumenttiin, jolla tuolloin vastustettiin naisten yhdenvertaista asemaa yhteiskunnassa. Hän kirjoitti: ”Arvellaan, että siveellisyys maailmasta häviäisi naisen vapauttamisen kautta.

Hän argumentoi tätä väitettä vastaan kirjoituksessaan ja päätti tekstinsä seuraaviin sanoihin: ”Ja juuri sentähden, että naisellisuus voittaisi enemmän alaa, pääsisi enemmän vaikuttamaan ihmiskunnan hyväksi, juuri sentähden onkin naiselle vapautta ja tasa- arvoa suotava.”

Tänä syksynä korkein hallinto-oikeus tuomitsi poliisit etnisestä profiloinnista. Sukupuolen merkitys tapauksessa jäi vähemmälle huomiolle.

Vuonna 2022 mietin Minna Canthia ja sitä, kuinka hänen ajatuksensa ja työnsä ovat edistäneet naisten asemaa Suomessa. Teema on noussut esiin myös tänä syksynä, kun olemme saaneet lukea mediasta kahdesta tapauksesta, joissa naisen asemaa on koeteltu.

Toinen mediassa esillä olleista tapauksista tapahtui jo vuonna 2016, kun kaksi naista, äiti ja tytär, olivat juuri poistuneet Helsingin keskustassa sijaitsevasta ravintolasta, jolloin kaksi heille vierasta miestä pysäytti heidät ja vaati nähdä henkilöllisyystodistuksia. Naiset yrittävät puolustautua ja poistua tilanteesta – tuloksetta. Myöhemmin kävi ilmi, että miehet olivat Helsingin poliisista ja suorittivat katuprostituution valvontaa.

Tapaus nousi valtakunnan uutisiin, kun nuori mies kommentoi tapausta sosiaalisessa mediassaan. Naisten haastatteluja tai kommentteja en ainakaan itse löytänyt mediasta.

Tänä syksynä korkein hallinto-oikeus antoi päätöksensä tästä tapauksesta ja tuomitsi poliisit etnisestä profiloinnista. Sukupuolen merkitys tapauksessa jäi vähemmälle huomiolle.

Toinen tapaus on maailmaa tänä syksynä ravistellut nuoren naisen väkivaltainen kuolema siveyspoliisin käsissä Iranissa. Siveyspoliisin tehtävä on juuri sitä, mitä titteli lupaa – toimia moraalipoliisina ja varmistaa, ettei yhteiskunnassa vilahtele mitään sellaista, mitä on määrätty tiukasti peitettäväksi. Toimet usein kohdistuvat naisiin ja tyttöihin, joiden kehot on politisoitu ja välineistetty.

Iranin tapahtumien kohdalla myös Suomessa osoitettiin mieltä tätä vääryyttä kohtaan ja poliisin toiminta tuomittiin laajalti.

Tietenkään tapaukset eivät ole suoraan rinnastettavissa. Ensimmäinen niistä tapahtui yhteiskunnassa, jossa oikeusvaltio toimii, kuten korkeimman oikeuden päätös osoitti. Toinen yhteiskunnassa, jossa oikeusvaltio ei toimi, sikäli kun asian ymmärrän.

Tapaukset myös erottaa se seikka, että Iranin tapahtumien kohdalla myös Suomessa osoitettiin mieltä tätä vääryyttä kohtaan ja poliisin toiminta tuomittiin laajalti. Sukupuoli nähtiin siinä tapauksessa keskeisenä tekijänä – kyse oli naiseen kohdistuneesta raa’asta ja silmittömästä väkivallasta, jolle ei muuta perustetta kuin kyseisen poliisin tulkinta siveydestä. Suomessa tapahtuneesta poliisin toiminnasta tällaista keskustelua ei käyty. Miksiköhän?

Tapauksia kuitenkin yhdistää se, että molemmissa kohdin toimet kohdistuivat naiskehoihin. Uhrit olivat naisia, jotka liikkuivat julkisessa tilassa ja joutuivat poliisin toiminnan kohteiksi sukupuolensa vuoksi.

Minna Canthin sanat ovat tänään yhtä totta kuin silloin, kun hän ne kirjoitti: Naiskysymys on ihmiskunnan kysymys.

Kommentoi »