Apu

Märtha Louisen yritys ihmetyttää: luennoilla opetettiin yhteyden saamista kuolleisiin

Märtha Louisen yritys ihmetyttää: luennoilla opetettiin yhteyden saamista kuolleisiin
Norjan prinsessa Märtha Louise testaa kuninkaallisten sopivuuden rajoja. Perhe kuitenkin tukee häntä: Haakon-veljen puoliso Mette-Marit on kertonut Märtha Louisen auttaneen häntä parantumaan munuaistulehduksesta. – Tämä kuulostaa ehkä erikoiselta, mutta hänen käsissään on aivan erityinen tunne. Aivan kuin hänen sisällään olisi aurinko, tuleva kuningatar kuvaili.

Norjan prinsessa Märtha Louise nousi 12 vuotta sitten kohun keskiöön ilmoitettuaan perustavansa enkelikoulun. Kaksitoista vuotta skandaalin enkelikoulu on historiaa. Nykyään prinsessa-titteliä edelleen käyttävällä Märtha Louisella, 47, ja hänen pitkäaikaisella yhteistyökumppanillaan, Elisabet Nordengilla, on toinen yritys, Soulspring. Maaliskuun 20.–21. päivänä Märtha Louise ja Elisabet Nordeng saapuvat luennoimaan Helsinkiin ja Turkuun. Halvimmillaan luentoliput maksavat 33,50 euroa.

Viime vuodet Märtha Louise on keskittynyt luennoimaan ja kirjoittamaan yrityksensä kautta erityisherkistä ihmisistä, joihin hän katsoo lukeutuvansa itsekin. Hän on todennut nettitestillä olevansa yksi niistä ihmisistä, joiden hermosto reagoi ulkoisiin ärsykkeisiin poikkeuksellisen vahvasti ja jotka tuntevat, aistivat ja ajattelevat asioita erityisen voimakkaasti.

Märtha Louise pohjaa ajatuksensa erityisherkkien oppiäidin, amerikkalaisen psykologian tohtorin Elaine Aronin teorioihin, joiden mukaan 15–20 prosenttia kaikista ihmisistä on erityisherkkiä. Vaikka erityisherkillä on Suomessakin nykyään oma, noin tuhannen jäsenen yhdistys, kyseessä ei ole virallinen diagnoosi, ja määritelmää myös epäillään.

Märtha Louisen itselleen määrittelemät synnynnäiset, erityiset ominaisuudet eivät olisi niin suuren keskustelun aiheena, ellei hän olisi saanut syntyessään kuninkaallista arvonimeä. Märtha Louise syntyi 22. syyskuuta 1971 silloisen Norjan kruununprinssin Haraldin ja tämän puolison, kruununprinsessa Sonjan esikoiseksi, Hänen kuninkaalliseksi korkeudekseen, prinsessaksi.

Tuohon aikaan tytär ei ollut oikeutettu perimään kruunua. Niinpä kruununperijäksi syntyi kaksi vuotta myöhemmin Märtha Louisen pikkuveli Haakon. Vuonna 1990 lainsäädäntöä muutettiin niin, että Märtha Louisekin sai oikeuden kruunuun.

Nykyään kruununprinssi Haakonilla on kaksi lasta, 15-vuotias Ingrid ja 13-vuotias Sverre Magnus. Märtha Louise on kruununperimysjärjestyksessä neljäntenä.

Kuninkaallinen downshiftaus

Arvonimensä alkuosasta ja kuningasperheen jäsenelle kuuluvasta valtiontuesta prinsessa luopui jo vuonna 2002. Hän perusti yrityksen, Prinsessa Märtha Louisen kulttuurivälityksen, ja teki muun muassa lastenkirjan ja maksoi veroja.

Kuninkaallinen downshiftaus taisi tuolloin olla paikallaan siksikin, että prinsessa oli rakastunut kohukirjailija Ari Behniin. Pari meni naimisiin heinäkuussa 2002. Behn sai pian hupaisan lempinimen ”vävypoika helvetistä”.

Prinsessan puoliso on aiheuttanut lukuisia skandaaleita, pieniä ja suuria. Hän on muun muassa kertonut julkisuudessa nuoruutensa huume-, seksi- ja alkoholiorgioista, epäillyt saavansa potkut kuninkaallisesta perheestä ja toivonut kuningasperheestä valehdelleen valtiosihteerin kuolemaa.

Vuonna 2016 Märtha Louise ja Ari Behn erosivat.

– Pidämme Arista ja olemme kiitollisia kaikesta, mitä olemme saaneet kokea perheenä yhdessä. Haluamme säilyttää hyvät suhteet häneen, tiedotti kuningaspari.

Perhe tukee

Märtha Louisen ja hänen ex-puolisonsa edesottamukset ovat ajoittain vahingoittaneet Norjan kuningashuonetta, mutta monarkialla on edelleen maassa vahva kannatus. Kuningaspari ja heitä seuraavat Haakon ja Mette-Marit ovat hoitaneet tyylikkäästi oman roolinsa.

Märtha Louisen mukaan perhe ei ole koskaan pyytänyt häntä olemaan erilainen.

– On rasite perheelleni, että työskentelen jonkin sellaisen parissa, jota ei ole yleisesti hyväksytty. He eivät ole koskaan pyytäneet minua lopettamaan, mutta tiedän, että tämä on välillä heille vaikeaa. Tiedän myös, että he pitävät minusta juuri sellaisena kuin olen.

Sekä kruununprinssi Haakon että kruununprinsessa Mette-Marit ovat tukeneet prinsessaa julkisesti. Pikkuveli puolusti sisartaan vuonna 2010, kun tämä aiheutti jälleen uuden kohun kerrottuaan haastattelussa pystyvänsä ottamaan yhteyttä kuolleisiin.

Myöhemmin Märtha Louise väitti, että hänen sanomisiaan oli vääristelty.

– Sisareni on vastuullinen ihminen, joka välittää kaikista ympärillään, sanoi kruununprinssi ja kehotti ihmisiä välttämään pahan puhumista.

Haakonin puoliso Mette-Marit on kertonut Märtha Louisen auttaneen häntä parantumaan munuaistulehduksesta.

– Tämä kuulostaa ehkä erikoiselta, mutta hänen käsissään on aivan erityinen tunne. Aivan kuin hänen sisällään olisi aurinko, tuleva kuningatar kuvaili.

"Enkelit ovat valo-olentoja ja energiataajuuksia"

Märtha Louise sanoo tietävänsä, että ihmiset nauravat hänelle ja kritisoivat häntä. Itse hän on kuitenkin iloinen, että hän voi käyttää synnynnäistä ominaisuuttaan muiden ihmisten auttamiseen.

Prinsessan mielestä moni asia, kuten enkelit, on ymmärretty mediassa väärin.

– Kun muut näkevät edessään fyysisiä enkeleitä siipineen, me puhumme valo-olennoista ja energiataajuuksista, Märtha Louise selittää hänen ja Nordengin kirjassa Herkäksi syntynyt.

Märtha Louise on ollut Norjassa julkisuuden hampaissa näihin päiviin asti.

Vuonna 2014 hänen yrityksensä järjesti luentoja, joilla ulkopuolinen kouluttaja opetti yhteyden saamista kuolleisiin.

Viime vuonna prinsessa ja Nordeng saivat kritiikkiä kirjoittamastaan kirjasta, jota he nyt tulevat Suomeen markkinoimaan. Oslon yliopiston psykiatrian tohtorin mukaan erityisherkkyys on aivan normaalia, sitä ei pidä mitenkään hoitaa.

Tammikuussa 2019 Märtha Louise osallistui kansainväliseen talousfoorumiin tittelillä Hänen kuninkaallinen korkeutensa, vaikka hän luopui siitä jo 17 vuotta sitten. Oli titteli nimikyltissä inhimillinen virhe tai ei, Norjassa kritisoitiin sitä, että prinsessalla ylipäänsä on yhä pääsy vallan ytimeen.

Prinsessa itse ei enää välitä kritiikistä kuten ennen, koska hän sanoo saavuttaneensa rauhan itsensä kanssa. Hän kasvattaa kolmea teini-ikäistä tytärtään yhdessä ex-puolisonsa kanssa ja haaveilee uudesta kumppanista.

– Minulla on nyt kaikki hyvin. Toivon kuitenkin, että löydän uuden rakkauden. En halua olla yksin loppuelämääni, Märtha Louise totesi loppuvuodesta.

Lähteet: Prinsessa Märtha Louise ja Elisabeth Nordeng: Herkäksi syntynyt, lukuisat lehtiartikkelit, Wikipedia.

Julkaistu: 18.3.2019
Kommentoi »