Apu

Markus Leikola: Yhteinen pallo, Afrikan tähden


"PR-temppuja tarvitaan, sillä Päiväntasaajan Guinean maine on huonompi kuin Pohjois-Korean."
Teksti Apu-toimitus

Tanger on Afrikan tähdestä tuttu pohjoisafrikkalainen paikkakunta Marokossa. Sieltä on vähemmän matkaa Ruotsiin kuin Guineaan – maahan, jota ebolaepidemia kohtelee kovimmin. Siitä huolimatta Marokko pelkää ebolaa – tai mainettaan turistimaana, jos Afrikan jalkapallomestaruuskisat tammikuussa pidettäisiin Marokossa. Niinpä Marokko kieltäytyi järjestämästä sille myönnettyjä kisoja.

Tilalle tarjoutui pikavauhtia Päiväntasaajan Guinea, jota ei tule sekoittaa toiseen Afrikan maahan Guineaan. Päiväntasaajan Guinea on alle miljoonan asukkaan läntti Afrikan länsirannikon kainalokohdassa. Vauraudella asukasta kohti mitattuna se kuuluu maailman 20 kärjessä -listalle, mutta kehityksen mittareilla häntäpäähän.

Maan öljyrikkaudet ovat keskittyneet diktaattori Teodoro Obiangille ja hänen lähipiirilleen.

Obiang huomasi nopean reagoijan tilaisuuden saada maalleen mainetta futiskisojen pelastajana – vaikka hänen maajoukkueensa oli suljettu sääntörikkomusten vuoksi ulos kisoista viime kesänä.

Se ei Afrikan jalkapalloliitto CAF:aa häirinnyt. Obiangin omaisuus – ehkä puoli miljardia euroa, vaikea sanoa, kun omat ja valtion rahat menevät sekaisin – pitää huolen, että kisat järjestetään ajallaan ja sponsorit eivät vetäydy. Kisoista päättäneen CAF:n puheenjohtajaa, kamerunilaista Issa Hayatouta epäillään korruptiosta jo ennestään.

PR-temppuja tarvitaan, sillä Päiväntasaajan Guinean maine on huonompi kuin Pohjois-Korean. Toisinajattelijoiden kidutusta, orjakauppaa, lapsiprostituutiota: kaikkea, mitä diktaattorien ruokalistalta löytyy jo ennen aamiaista. Obiang sai muun muassa vaaleissa eräästä vaalipiiristä 103 prosenttia äänistä, julistautui jumalaksi ja on ilmoittanut tappavansa kenet haluaa valtakunnassaan.

Törkymeno jatkuu näköpiirissä olevaan tulevaisuuteen – tai jatkuu niin kauan kuin amerikkalaiset öljy-yhtiöt Exxon Mobil ja Hess tukevat Obiangia.

Guineassa sen sijaan on nyt todennettuja ebolatartuntoja kaikissa maakunnissa. Yhdysvallat ja muut länsimaat pystyttävät Guineaan koko ajan uusia terveysasemia, ja kokeiluvaiheen ebolalääkkeitä päästään jakamaan lähiviikkoina. Nämä eivät ole tähän asti todetuista tehokkaimpia, vaan nopeiten valmistettavia. Myös taudista hengissä selvinneiden verestä eristetään vasta-aineita. Rohkeat miehet ja naiset, auttajat ja autettavat rinta rinnan, käyvät taistelua kuolemaa vastaan etulinjassa maailman parhaalla tieteellisellä ja teknologisella osaamisella juuri näinä viikkoina. Tilanne ei näytä lohduttomalta.

Muista ebolamaista Liberia lopetti poikkeustilan ja Kongo sai juuri puhtaat ebolapaperit. Afrikan valtioissa on huikeita eroja, eikä niitä parane niputtaa yhteen.

Sen sijaan huippu-urheilukisat alkavat muistuttaa toisiaan; diktatuuri ja korruptio ovat niiden yleistyvää arkea.

Kansainvälinen jalkapalloliitto FIFA käynnisti selvityksen taustakähminnästä MM-kisojen myöntämisessä Venäjälle vuoden 2018 ja Qatarille 2022. Toistaiseksi on selvinnyt vain, että selvitystyötä johtaneen juristin Michael Garcian tuoretta raporttia ei julkistetakaan.

Usko unelmiin yhdistää miljardia junnufutaajaa kaikkialla maailmassa tiiviimmin kuin internet. Usko yhteistyön voimaan yhdistää ebolataistelijoita.

Niin kauan kuin maailmassa on erilaisia Guineoita – toiset onnettomuudesta sortotoimiin lisää pontta ammentavia ja toiset vitsauksen ansiosta ennestäänkin kurjistuvia – myös maailmalla on velvollisuus kääntää asioiden oikea puoli esiin ja erottaa rosvot Afrikan tähdistä.

Julkaistu: 19.11.2014