Markus Leikola: Ollilan loppusuora
Puheenaiheet
Markus Leikola: Ollilan loppusuora
"Shellin hallituksen puheenjohtajana Jorma Ollilalla on valtaa vähintäänkin saman verran kuin keskisuuren euromaan nokkamiehellä."
Julkaistu 25.6.2014
Apu

KUKA ON TÄLLÄ on tällä viikolla maailman vaikutusvaltaisin suomalainen? Presidentiltä on poistettu valta jo ajat sitten, eikä oikea vastaus ole sen enempää eroava kuin nimitettäväkään pääministeri. Kännykät meni, mutta Jorma Ollila on yhä yksi maailman mahtajista.

Kun uutiset kertovat Ukrainan ja Venäjän kaasunokittelusta tai taisteluista Irakin suurien öljynjalostamojen hallinnasta, tavallinen omakotitalon lämmittäjä tai auton tankkaaja saattaa harmitella hetken, mutta Espoon Westendissä valot palavat silloin tavallistakin myöhempään. Nokia veti Jorma Ollilan maailman talouseliittiin: Ford Motor Companyn ja Royal Dutch Shellin hallitukseen ja jälkimmäisen puheenjohtajaksi. Kummassakaan tehtävässä hän ei ole ollut pelkästään maailman bisneksen, energian ja liikenteen päätöksenteon, vaan myös ilmastonmuutoksen ja maapallon tulevaisuuden ytimessä.

JO FORD on jättiläinen. Väkeä tässä vain 110-vuotiaassa autofirmassa on töissä saman verran kuin Tampereella asukkaita, 170 000. Lähes koko Ollilan hallitusajan yhtiön nokkamiehenä oli Henry Fordin pojanpojanpoika Bill Ford, joka onnistui kääntämään yrityksen syöksykierteen sulkemalla tappiollisia tehtaita USA:ssa.

Amerikkalainen teollisuus on perinteisesti ollut kotimarkkinateollisuutta, ylpeä pitkästä perinteestään ja levittäytynyt muualle viemään omaa ilosanomaansa. Sille on ollut järkytys, että amerikkalaiset autot eivät pärjääkään aasialaisille, halvemmille ja teknisesti edistyneemmille kilpailijoille. Amerikkalaisvaltaisen Fordin hallituksen joukossa Ollila oli vuoden 2008 eroonsa asti se kuluttajabisneksen asiantuntija, jolle markkinat ovat maailmanlaajuiset ja vihollinen voi tulla mistä kolkasta hyvänsä. Myös Nokian kokemus jatkuvasta tehokkuuden viilaamisesta on varmasti ollut syy, jonka vuoksi Ollilaa kuunneltiin tarkkaan Detroitin kabineteissa.

ENERGIAYHTIÖ SHELLIN liikevaihto, 340 miljardia euroa, on kuusi kertaa niin paljon kuin Suomen valtion budjetti ja yksitoista kertaa Nokian liikevaihto. Shell on kolme kertaa Fordiakin suurempi ja kauppaketju Wal-Martin jälkeen maailman toiseksi suurin yritys.

Shellin tausta on poikkeuksellinen, se on nimittäin brittiläis-hollantilainen yhtiö. Juuri tämän pattitilanteen ratkaisijaksi tarvittiin aikoinaan kolmannen maan edustajaa, mieluiten kuitenkin eurooppalaista. Ollila on ensimmäinen ei-britti ja ei-hollantilainen Shellin nuijan varressa. Valtaa on siis vähintäänkin saman verran kuin keskisuuren euromaan nokkamiehellä.

OLLILALLE TULEE muutaman vuoden päästä vuosikymmen täyteen postissaan, ja hänen seuraajansa etsintä on juuri alkanut. Tärkein tehtävä, toimitusjohtajan nimittäminen on juuri takana: hollantilainen Ben van Beurden löytyi Shellin sisältä ja aloitti vuodenvaihteessa.

Ilman tuoreimpia maailmanpolitiikan käänteitäkin haasteita riittää loppusuoralle öljyvuotovahinkojen korvaamisesta Nigeriassa strategiseen liittoutumaan kiinalaisten kanssa. Ollila on tuonut perinteisesti itseriittoiseen energiajättiin uutta läpinäkyvyyttä asioiden julkistamisessa ja turvallisuuskulttuurin parantamisessa. Ja vaikka energiapolitiikka onkin hidasliikkeistä, niin ilmastonmuutos ei odota, vaan puhtaampaa teknologiaa täytyy kiirehtää. Se on yksi Shellinkin painopisteistä.

Ehkä on siis hyvä, että kärsimättömyydestä tunnetun pohjalaisen mittarissa kello tikittää. Toistakaan samanlaista suomalaisnimitystä maailman talousjohtajistoon ei ole näköpiirissä.

Juttua muokattu 27.6.2014 klo 9.48. Jorma Ollila jätti Fordin hallituksen vuonna 2008. Fordia käsittelevä kohta on muutettu imperfektiin.

Kommentoi »