Apu

Markus Leikola: Neuvoja ehdokkaalle


"Puoluetovereita ei tarvitse rakastaa. Hekään eivät rakasta Sinua, koska kilpailevat samoista äänistä ja puhuvat Sinusta pahaa selkäsi takana."

Hyvä eka kertaa kansanedustajaehdokas! 

Juuri näihin aikoihin olet tullut valituksi – ehdokkaaksi. Onneksi olkoon! Ilman Sinua kansanvalta romahtaisi. Halusin sanoa sen nyt, koska mitään yhtä ylevää et tule kuulemaan enää pitkään aikaan. Tärkein varusteesi on talikko, jolla saat lapioitua sonnan niskastasi. Älä kuitenkaan kaada sitä kaverin niskaan. Äläkä Itämereen. Äläkä... no niin, tätä juuri tarkoitin: tästä eteenpäin kaikki muuttuu vain vaikeammaksi.

Et ole vain ehdokas, vaan olet vaihtanut ammattia. Kyllä vain, vaikkei valinta osuisikaan Sinuun – tervetuloa poliitikoksi! Siviilikokemuksestasi huolimatta sinuun suhtaudutaan nyt ensi sijassa poliitikkona. Kukaan ei tiedä, millaista on olla poliitikko paitsi poliitikko. Ja sehän ei kerro, muuten kukaan ei ikinä lähtisi enää politiikkaan.

Sen tiesitkin, että Sinun pitää hallita asiat. Kaikki. Käy ensin pikakurssi sotesta, Natosta, EU:sta, AVista, KHL:stä ja TTIP:sta.

Se ei kuitenkaan riitä. Lisäksi Sinun pitää opetella nostelemaan syliin vaipanvaihdon unohtaneita pikkulapsia, rakastamaan kiukkuisia mummoja ja uskaltaa halata aids-potilaita sekä olla koskettamatta Ebola-potilaita. Aids ei tartu, eikä homous, ydinvoima tai suomettuminenkaan, toisin kuin kateus, panettelu, omahyväisyys ja ahneus.

Puoluetovereita ei tarvitse rakastaa. Hekään eivät rakasta Sinua, koska kilpailevat samoista äänistä ja puhuvat Sinusta pahaa selkäsi takana. Jos selän takana on kovin hiljaista, he valmistautuvat puukottamaan selkään.

Puoluetoverien kanssa pitää kuitenkin tulla toimeen, koska vaikka jostain kumman syystä pääsisitkin eduskuntaan, seuraavaksi on vuorossa kilpailu valiokunta- ja lopulta ministeripaikoista.

Puhetaito on tärkein taitosi. Sillä ihmiset mittaavat, oletko kiinnostava ja persoonallinen, ei kuitenkaan liian persoonallinen. Ole oma itsesi, vaikka et pian muistakaan millainen oli se itse, joka ei vielä ollut ehdokas.

Älä unohda kuunnella sekä silloin kun puhut että kun et puhu. Ole samaa mieltä kuulijoidesi kanssa – eivät he sinun. Heitä ei edes kiinnosta mielipiteesi, eikä Sinuakaan kauan.

Rakennat paitsi omaa brändiäsi myös puolueesi ja ehkä jonain päivänä jopa Suomen brändiä. Siinä ei ole ristiriitaa, kunnes...

Kannattaa muistaa, mitä Miles Davis sanoi basistilleen Darryl Jonesille, joka soitti myös Stingin bändissä:

– Ihan ok, mutta mitä teet jos Stingillä ja minulla on keikka samana iltana?

Olet noviisi, mutta älä silti usko kaikkea, mitä muut poliitikot sanovat.

Jos esimerkiksi pääministeri hokee, että eläkeratkaisu on huippuhyvä talouden kierteen katkaisija, mutta luottoluokittaja alentaa Suomen luottoluokitusta, pääministerin sanoma onkin kaunistelua. Sinun ei ole pakko puhua samanlaista liirumlaarumia.

Politiikassa voi – joskus harvoin – pärjätä myös puhumalla epäsuosittua kuten Iiro Viinanen tai epäselvää kuten Mauno Koivisto.

Mitä enemmän poliitikot liioittelevat, sitä enemmän kansa karsastaa kaikkien poliitikkojen puheita. Sinunkin.

Tästäkin huolimatta: onnea ja menestystä! Me tarvitsemme Sinua, vaikka suurin osa meistä ei äänestä Sinua. Älä anna hymyn hyytyä. Tarvitset sitä vielä seuraaviinkin vaaleihin.

Julkaistu: 15.10.2014