Markus Leikola: Frankensteinin unioni
Puheenaiheet
Markus Leikola: Frankensteinin unioni
"Olympiatuli sammui Ukrainan kannalta liian aikaisin."
Julkaistu 5.3.2014
Apu

KAIKILLE VENÄLÄISISSÄ metroissa matkustaneille on tuttu kuulutus: ”Oshtorozhno, dverii zakrivajestsja!” – varokaa, ovet sulkeutuvat.

Tämä viesti lähti Kremlistä Sotšin talviolympialaisten isoimmalle yllätysvoittajalle, Ukrainalle. Sillä Putin ja hänen vallastaan riippuvat, Viktor Janukovytš ensi sijassa, saattoivat vain kärvistellä Kiovan Maidanin kansannousulle niin kauan kun Sotšissa maailman nuoriso kisasi rauhanaatteen merkeissä.

Olympiatuli sammui Ukrainan kannalta liian aikaisin.

MUILLE KUIN ITÄSLAAVEILLE Putin ei sitten lähettelekään viestejä. Hänen viestinsä on kotikatsomolle ja, kuten venäjäksi sanotaan, ”lähinaapureille”. Tällä viitataan entisiin neuvostotasavaltoihin, Suomi ja muut ”oikeat” ulkomaat ovat ”rajantakaisia”.

Venäjän keskiluokalla on takanaan seitsemän lihavaa vuotta. Venäjän talouden rakennetta ei kukaan ole vaivautunut monipuolistamaan tänä aikana, ja nyt kun raaka-aineiden maailmanmarkkinahinnat kääntyvät laskuun, on kansan katseetkin syytä kääntää ulkoisiin vihollisiin.

SUOMESSA ELÄÄ YHÄ vahva usko laillisuuteen ja perustuslaillisuuteen. Asiat ovat niin kuin ne on kirjoitettu.

Tämän päivän maailma on kuitenkin toisenlainen: mikään ei ole välttämättä sitä, miltä se näyttää. Gazpromit rakentavat presidenteille olympiakyliä, Googlet ja teleoperaattorit luovuttavat NSA:lle kuluttajien tunnistetietoja. Yksityisen ja valtiollisen raja kulkee ensi viikolla eri kohdassa kuin edellisellä.

Niinpä tämän päivän maailmassa Venäjän armeija voi käyttää yksityistä firmaa tunnuksista riisuttuna hoitamaan alihankintana Krimin parlamentin valtauksen. Eivätkä paikalliset edes ihmettele valloittajien vierasta murretta, kun näille on juuri tästä syystä annettu ohje olla olla sanomatta sanaakaan.

Naamio, maastopuku ja rynnäkkökivääri ovat tarpeeksi kansainvälistä kieltä. Ei sotia enää julisteta, ne käydään.

ME  ETSIMME  VIELÄ analogioita, järkeä, selitystä: onko palattu kylmään sotaan, onko Bosnian tie vai Georgian tapaus se, josta pitäisi hakea osviittaa tulevaan. Mokasiko EU, mitä voi Nato tehdä?

Lähtökohta on väärä. Tämä on Plan B, nopeasti kyhätty. Putinin haave on pystyttää Euroopan unionille, Kiinalle ja muille blokeille vastapainoksi Euraasian unioni.

Unionin sisällöstä ei ole kovin paljon tietoa tihkunut. Merkittävin aikaansaannos taitaa olla pitsialusvaatekielto. Nyt unioniin on kuitenkin ollut tulossa Kazakstanin ja Valko-Venäjän lisäksi muitakin maita. Mutta jos Ukraina jää ulos, Putinin kruunusta jää helmi puuttumaan.

Ja jos Ukraina revitään väkivalloin ulkopuolelta kahtia, väkivalta synnyttänee myös uuden ukrainalaistaustaisen terrorin seuraavasta katkerasta sukupolvesta. Tämän päivänkin maailmassa kolikolla on yhä toinen puolensa.

TOHTORI FRANKENSTEIN halusi aikoinaan Mary Shelleyn kauhuromaaniklassikossa luoda uuden ihmisen kokoamalla sen hautuumaalta hankkimistaan ihmisen osista ja johtamalla lopuksi sähköä luomukseensa.

Putinin käsissä ei pian ole halullisten yhteenliittymä, vaan joukko irtonaisia valtionosia, julman historian sinne tänne heittämiä maa-alueita, Neuvostoliiton jakojäännöksiä.

Ei tästä takkia tullutkaan, mutta eipä saada Itä-Moldovasta, Krimistä sekä Georgialta napsituista Abhasiasta ja Etelä-Ossetiasta edes liiviä. Saadaan Frankensteinin unioni.

Kommentoi »