Apu

Markus Leikola: Boikotti on herkkä laji


"Venäjä on ilmoittanut sallivansa kaikkien seksuaalisten suuntausten vapaan osanoton olympialaisiin eikä toistaiseksi muusta ole merkkejä."

SAK TEKI 70-LUVUN alussa päätöksen suosittaa jäsenilleen, etteivät nämä matkustaisi Espanjaan. Maassa vallitsi kenraali Francon johtama diktatuuri.

Suosituksen merkitys oli lähes olematon, sillä mitään notkahdusta koko kansan suosimien Espanjan-matkojen määrissä ei nähty.

Sen sijaan kun AKT julisti Etelä-Afrikan viennin saartoon ja pysäytti satamista rahdin sinne, niin seuraavaksi eduskunta sääti lailla kaupankäynnin kiellosta. Aikaa myöten rotuerotteluyhteiskunta kaatui, ja Nelson Mandela nousi vapailla vaaleilla maan johtoon.

BOIKOTTI ON KAKSITERÄINEN MIEKKA. Tuntuvan boikotin polkaiseminen on vaikeaa. Ja toiseksi: vahvoja aseita kannattaa käyttää harkiten. Sota-aseista vahvinta, ydinpommia, on käytetty vain kahdesti maailmanhistoriassa, ja Japani antautuikin USA:lle nopeasti 1945.

Boikotti, ostokielto, on houkutteleva keino. Se on väkivallatonta vastarintaa, pienen ihmisen ase, ja se tuo mukaan liittyville tunteen yhteisvoimasta, viestistä vääryyden ylläpitäjille valtamerten taa. Ja pienestä lumipallostahan ne kaikki isot lumivyörytkin alkavat.

Miksi siis olen sitä mieltä, että Sotšia ei kannata boikotoida? Onko kaikki mielestäni Venäjällä hyvin?

EI OLE KAIKKI HYVIN, mutta ei ole kaikki huonostikaan. Jos analysoidaan boikotteja, jotka ovat purreet – siis johtaneet toivottuun muutokseen – niin niille on tyypillistä, että epäkohta on ollut sekä yksiselitteinen että kaikilla normeilla räikeä. Kummankaan määrittely ei ole helppoa, aina kylläkin suhteellista.

Usein kyse on ollut yhteiskunnan muuttumisesta: joku on jämähtänyt historiaan sillä välin kun valtavan enemmistön normit ja käsitys hyväksyttävästä on muuttunut toiseksi.

Rotukysymykset ovat hyviä esimerkkejä. Jos suomalaisten valtaenemmistö olisi rasisteja, niin Suomi ei olisi ollut valtiona siinä valtavassa kansainvälisessä rintamassa, joka ulkoisella painostuksella onnistui vaikuttamaan Etelä-Afrikkaan.

Mutta muutokseen tarvittiin myös sisäiset paineet sekä valkoisen vähemmistön ulkopuolisten tukijoiden muutos. Neuvostoliitto hajosi, opposition ANC luopui kommunismista, Yhdysvaltain oikeisto luopui Etelä-Afrikan valkoisten tukemisesta. Jonka jälkeen: olimme siinä mukana painostamassa mekin, suomalaiset.

VENÄJÄLLÄ HOMOUS ei ole kiellettyä – vaikka 74 prosenttia kansasta ei hyväksy sitä. Kiellettyä on uuden lain mukaan nuorison vietteleminen homouteen. Kaikkien Venäjän uusien kiistanalaisten lakien tapaan on aivan auki, kuinka tiukasti tämän noudattamista aiotaan valvoa.

Venäjä on ilmoittanut sallivansa kaikkien seksuaalisten suuntausten vapaan osanoton olympialaisiin eikä toistaiseksi muusta ole merkkejä. Päinvastoin, lesboprovokatiivisuudestaan tunnettu yhtye t.A.T.u. esiintyi olympialaisten avajaisissa.

Toistaiseksi uusi laki on saanut aikaan sen, että kansainvälinen yhteisö on alkanut puhua Venäjän homojen ahdingosta aivan eri mitassa kuin aiemmin. Ja Venäjä tietää, että se on kiusallista, muuten ei Mihail Hodorkovskia, Pussy Riotia tai Sini Saarelaakaan olisi vapautettu vankilasta kisojen alla.

Jotakin siis jo ilman boikottiakin.

IRLANTI TAI YHDYSVALTOJEN kaikki osavaltiot eivät muuten hyväksy sukupuolenvaihdosta, toisin kuin Venäjä. Kolmasosassa USA:n osavaltioista laki ei anna turvaa homoille ja lesboille työpaikkasyrjintää vastaan.

Mutta en silti aio boikotoida Idahoa, kunhan vain levitän sanaa eteenpäin. Jokusen Guinnessin saatan ehkä jättää kokonaan väliin.

Julkaistu: 12.2.2014