Apu

Markkasen Bulls näyttää rekrytointien jälkeen vihdoinkin lupaavalta – jopa vanha joukkuekaveri sai pestin ChicagostaMarkkasen Bulls näyttää rekrytointien jälkeen vihdoinkin lupaavalta – jopa vanha joukkuekaveri sai pestin Chicagosta

Lauri Markkasen Chicago Bulls on tehnyt kovaa rekrytointityötä kesätauolla. Joukkueen piti olla uudelleenrakennusvaiheessa, mutta tuore kokoonpano vaikuttaa valmiilta kilpailemaan playoff-paikasta jo nyt. Viimeisimpänä mukaan liittyi Rawle Alkins – Markkasen joukkuetoveri Arizonan yliopistosta.
Teksti Valtteri Mörttinen
Kuvat All Over Press

Suomalaiset koripallofanit saivat seurattavakseen melko laimean NBA-kauden, kun tasavallan ainoa tähtipelaaja todisti taitojaan joukkueessa, jonka päämäärä oli hävitä tahallaan. Lauri Markkanen itse pärjäsi erittäin hyvin päätyen kauden lopuksi jopa tulokkaiden tähtiviisikkoon. Chicago Bulls joukkueena sen sijaan oli koko liigan kuudenneksi huonoin.

NBA:n varausjärjestelmää kritisoidaan aktiivisesti, koska se on rakennettu niin, että huonoimmalla joukkueella on paras todennäköisyys saada seuraavan kesän varaustilaisuuteen korkein varausnumero. Tämän vuoksi joukkueen, jolla ei ole toivoa playoffeihin pääsystä, kannattaa tarkoitushakuisesti hävitä niin paljon kuin mahdollista. Pelaajat antavat totta kai kaikkensa, mutta joukkueenjohdon ja valmentajien tehtävä on tehdä olosuhteista mahdollisimman hankalat.

Yleensä uudelleenrakennusprosessi, johon kuuluu tahallista häviämistä, kestää useita vuosia, mutta Chicago Bulls on päässyt yllättämään saamalla jo nyt kokoon käyttökelpoisen pelaajarungon.

Joukkue on nuori mutta taitava – ainakin hyökkäyksessä

Bulls on kuluvalla kesätauolla ehtinyt rekrytoida kokoonpanoonsa mukaan tulokassentteri Wendell Carterin ja Milwaukee Bucksissa pelanneen laitahyökkääjän Jabari Parkerin sekä kirjoittanut jatkosopimuksen takamies Zach LaVinelle. Vaikka onkin perusteltua väittää, että LaVinelle tarjottu palkkasumma – 19,5 miljoonaa dollaria vuodessa neljän vuoden ajan – on huolestuttavan suuri, pelaajan pitäminen joukkueessa on perusteltu ratkaisu.

Bulls saa näillä hankinnoilla muodostettua avausviisikon, jossa viihdettä tarjoavat pelinjohtaja Kris Dunn, heittävä takamies LaVine, pieni laitahyökkääjä Parker, iso laitahyökkääjä Markkanen ja sentteri Carter. Viimeisenä mainittu pelasi edellisen kautensa menestyksekkäästi Duken yliopistojoukkueessa ja varattiin NBA:han seitsemännellä vuorolla. Voi olla, että hän joutuu vielä alussa kilpailemaan peliminuuteista kokeneemman Robin Lopezin kanssa.

Nyt, kun LeBron James on siirtynyt läntiseen konferenssiin ja itä on heikentynyt entisestään, Bullsilla on realistinen tilaisuus tavoitella playoff-paikkaa. Siitä huolimatta tie on kivikkoinen. Ongelmaksi koituu yhtäältä se, että kokoonpano on erittäin nuori. Mikäli avausviisikossa pelaa Lopezin sijasta Carter, kentällisen vanhin pelaaja on Dunn – jolla on ikää kokonaiset 24 vuotta. Toisaalta ongelmana voidaan pitää myös sitä, että Dunn on myös ainoa viisikon pelaaja, jota pidetään pätevänä puolustajana. Mutta päävalmentaja Fred Hoibergin systeemissä puolustamista ei liioin painoteta. Tässä mielessä Parkerin hankinta tuo luultavasti juuri oikeanlaista kemiaa.

– Ei meille makseta puolustamisesta, Parker töksäytti viime viikolla chicagolaisen radiokanavan 670 The Scoren haastattelussa.

Arizona Wildcatsin Rawle Alkins ja Lauri Markkanen palaavat yhteen Chicago Bullsissa. Kuva: James Thurman, CSM, REX, AOP.

Savage Life tekee paluun

Yahoo Sportsin toimittaja Shams Charania tiedotti eilen sunnuntaina Chicago Bullsin viimeisimmästä hankinnasta. Varaustilaisuudessa ilman paikkaa jäänyt Arizonan yliopiston takamies Rawle Alkins on tehnyt sopimuksen Bullsin kanssa.

Alkinsin sopimus on kahdensuuntainen, eli hän viettänee suurimman osan ajastaan farmijoukkue Windy City Bullsin puolella. Pelaaja ei ole mikään sensaatiohankinta vaan lähinnä täytettä viimeisille paikoille vaihtopenkin päässä. Mielenkiintoisen hankinnasta tekee ainoastaan se, että Alkins oli Markkasen joukkuetoveri Arizona Wildcatsissa ja kaksikon välinen kemia voi tehdä joukkueelle hyvää.

Markkasen ja Alkinsin edustama Wildcats eteni NCAA:ssa kuudentoista parhaan joukkoon kaudella 2016–17. Samalla kaudella parivaljakko lanseerasi ikimuistoisen iskulauseen Savage Life. Iskulauseesta tuli vakiohokema Arizona-fanien keskuudessa, ja huhtikuussa Alkins jopa ilmoitti, että aikoo perustaa Savage Life -nimisen vaatemerkin pitääkseen kulttuuria yllä. Jää nähtäväksi, kummasta lopulta tulee palloilijan päivätyö – NBA:sta vai muotibisneksestä. Tämänhetkisen sopimuksen perusteella jälkimmäinen näyttää todennäköisemmältä.

Katso videolta, kun Alkins ja Markkanen kertovat Savage Lifen tarinan.

Julkaistu: 23.7.2018