Marja Putkiston ryhtikoulu, osa 2
Terveys ja hyvinvointi
Marja Putkiston ryhtikoulu, osa 2
Marja Putkiston ryhtikoulussa ryhti kohotetaan hengityksellä. Tämä vaatii pallean kimmovoimaa, jonka avulla vartalo nostetaan kannatukseen.
Julkaistu 14.6.2017
Apu

Method Putkisto -menetelmän luojan Marja Putkiston mukaan ryhti rakennetaan hengityksen päälle. Kun pallea liikkuu ja nostaa rintakehää, imaisemme ilmaa nenän kautta automaattisesti. Pelkästään tämä tekee meistä ryhdikkäämpiä. – Ilman oikeaa hengitystekniikkaa ryhtiä on lähes mahdotonta ylläpitää. Hengitys liikuttaa kehoa. Jos se toimii oikein, tuloksena on liikkuva, dynaaminen ryhti, Putkisto kertoo. Method Putkiston ydin on pallean kimmovoiman palauttaminen. Pallea on kuin rintakehän sisällä toimiva elastinen pumppu. Tällä hengityspumpulla voi vinssin lailla pumpata ja kohottaa itsensä parempaan ryhtiin.  – Hengitys on kehon syvien lihaksien sydän ja pallea tie hermostoon. Stressaantunut mieli helposti jäykistää palleaa ja rauhallinen mieli rentouttaa sitä.  Sisäänhengityksessä pallealihaksen tulisi supistua ja laskeutua kohti vatsaonteloa lisäten sen painetta. Pallealihas on hengityksen päälihas. Jos hengittää apulihaksilla, kuten lavan kohottajalihaksilla, rintakehä nousee väärään suuntaan eli ylöspäin. – Onkin syytä varoa, etteivät rintakehä ja hartiakaari juutu korviin. Tällöin on vaikea hengittää. Silti katukuvassa näkyy tässäkin asennossa kulkevia, kuten myös vastakohtia eli niitä, joiden rintakehän ripustus on pudonnut. Silloin ihminen on kuin tyhjä ilmapallo. Kummastakin asennosta seuraa väsymystä, päänsärkyä sekä ennen kaikkea niska- ja hartiakipuja. 

Uloshengitys vapauttaa hiilidioksidia

Ulos hengittäessä pallean tulisi rentoutuessaan nostaa ryhtiä ylöspäin. Uloshengitys vapauttaa myös hiilidioksidia ja tyhjentää keuhkorakkuloita valmistaen kehon uuteen sisäänhengitykseen. Toivottavaa olisi, että keuhkot vaihtaisivat ilmaa aika ajoin syvimpiä osiaan myöten. Tässä auttavat rintakehän riittävä joustavuus ja ajoittainen hengästyminen, esimerkiksi kävellessä reipasta vauhtia.  – Monille toimistotyöntekijöille olisi vallankumouksellista, jos työaikana saataisiin kehoon happea ja vatsaonteloon riittävästi selkärangan puristusta keventävää painetta. Siksi työpaikalla kannaa käyttää hissin sijasta portaita ja jumpata välillä. Olisi hyvä myös nousta varpailleen vaikka  kymmenen kertaa päivässä, Putkisto patistaa. Vielä parempi on, jos voi tehdä töitä tasapainoalustalla seisten. Tällöin ryhti voi jopa parantua työpäivän aikana. Yleensä on ajateltu, että työpäivä painaa meidät kasaan, eikä voi sille mitään. – Ryhdin ylläpitäminen vaatii, että tasapainoa haastetaan koko ajan. Tämän takia tarvitsemme liikettä tuottavaa tasapainoalustaa myös töitä tehdessä.

Kaikki Method Putkisto Body Up -harjoitteet ovat myös hengitysharjoituksia. Niihin voi tutustua MP Body Up -tunnilla tai Marja Putkiston uuden Body Up – hyvä ryhti ja liikkumisen vapaus -kirjan avulla.  Harjoitteet tähtäävät siihen, että vyötärölinja venyy riittävän pitkäksi ja rintakehä ripustuu oikeaan kulmaan. Tällöin on helppo rentoutua ja hengittää.  Alkuun pääsee Avun lukijoille räätälöidyin harjoittein. Tekemällä niitä säännöllisesti ryhtisi paranee. Harjoitukset sopivat kaikille. Lähde: Marja Putkisto, Body Up – hyvä ryhti ja  liikkumisen vapaus (Gummerus 2017)

1. Sudenkorento

Seiso hartioiden levyisessä asennossa, koukista oikea nilkka ja aseta pallo päkiän alle. Rentouta jalkapohja ja varpaat palloa vasten. Anna painon pudota kantapäälle ja nojaa kohti palloa. Ojenna polvi, mutta älä anna sen mennä lukkoon. Siirrä vasen jalka puoli askelta oikean taakse. Ojenna vartalo suoraksi ja kallistu eteenpäin nilkoista. Hengitä sisään. Siirrä uloshengityksellä painoa vasemman jalan päkiää kohden nostamalla kantapäätä hieman irti lattiasta. Luo venytys siirtämällä koko kehon paino eteenpän ja nojaamalla kohti palloa. Ojenna vartaloa yhä enemmän ylöspäin. Voit syventää venytystä ottamalla tuesta kiinni ja nostamalla vasemman jalan oikean päälle lisäpainoksi. Hengitä rauhallisesti, rentoudu ja odota, kunnes tunnistat pohkeen pidentyvän. Toista toisella jalalla. Vaikutus: Liike pidentää pohjelihasta ja akillesjännettä lisäten niiden toimintakykyä ja joustavuutta. Tämä on tärkeää, sillä jalkojen toimivuus on ryhdin perusta.

2. Tukkimimmin tai -jätkän tasapainottelu.

Aseta tasapainoalusta poikittain ja astu sille seisomaan. Alusta pakottaa painonsiirtoon. Jos sinulla ei ole alustaa, pelkkä ajatuskin keinuvasta laudasta riittää. Silloin paino siirtyy koko ajan kannoilta päkiöille ja takaisin vaakatasoon. Suuntaa ajatus nilkkoihin. Vinkki: Vie kädet eteesi ja heiluttele sormiasi, ikään kuin näpyttelisit tietokoneen näppäimistöä. Anna alustan liikkua ja kallistua eteen, keskelle ja taakse. Aina kun paino siirtyy päkiöitä kohden, hengitä sisään. Kun menet kannoille, hengitä ulos.

b. Lisää haastetta ojentamalla käsivarret kohti kattoa. Nosta toinen jalka irti jalustasta ja tasapainottele yhdellä jalalla. Vaikutus: Liike vahvistaa syviä lihaksia ja ylläpitää nilkkojen voimaa ja tukee kehon linjausta sekä vauhdittaa aineenvaihduntaa ja parantaa tasapainoa. Se lisää säännöllisesti tehtynä ponnistusvoimaa kävelyn, juoksun ja ryhdikkään pystyasennon perustana.

3. Pää ryhdin kruunuksi

Käy risti-istuntaan ja purista käsilläsi kevyesti ohimoita. Hengitä sisään ja liu’uta päätä poispäin ylimmästä nikamasta.  Kohota päätä ylöspäin. Hengitä ulos ja rentoudu. Vaikutus: Liike nostaa koko ryhtiä ja vapauttaa selkärankaa.

Toista liikkeet keskittyneesti 6–10 kertaa. Ota liikkeet osaksi elä­määsi.  www.methodputkisto.com

teksti Maarit Vuoristo, kuvat Kari Kaipainen

Lue myös:

Kommentoi »