Marja Putkiston ryhtikoulu, osa 1
Terveys ja hyvinvointi
Marja Putkiston ryhtikoulu, osa 1
Marja Putkistolle ryhti on paljon enemmän kuin pystyasento. Se on asennon hallintaa liikkumisen aikana sekä lisäksi asenne ja elämäntapa.
Julkaistu 31.5.2017
Apu

Ryhti tarkoittaa perinteisesti sotilaallista pystyasentoa, joka muodostuu kunkin nikaman suhteesta toisiinsa sekä lantion ja rintakehän suhteesta. Kaiken komeuden kruunaa pää, jonka tulisi kellua ylhäällä kaulan kannattelemana, josta se silmien kannustamana ohjaa liikettä. Method Putkisto -metodin luoneelle Marja Putkistolle ryhti merkitsee laajempaa käsitettä. Hän puhuu asennon hallinnasta liikkeen aikana. – Ryhti muodostuu kyvystä linjata ja eriyttää kehoa rakenteellisena kokonaisuutena. Sen osien tulisi liikkua tarkoituksenmukaisiin suuntiin. Kun palikat ovat kohdallaan ja rakenteiden välillä joustoa, pystymme seisomaan ja kävelemään sekä kantamaan taakkoja rasittumatta, hän sanoo. Hänen mukaansa ryhdin muoto ja malli vaikuttavat joka hetkeen ja siten energian suuntaan. Hyvässä ryhdissä keho on sekä vahva että herkkä. Lihaksisto toimii tasapainoisesti, ja aineenvaihdunta virtaa. Hyvä ryhti tarjoaa perustan oikeanlaiselle itsevarmuudelle. – Hyvä ryhti merkitsee myös tyyliä ja ilmaisua. Lisäksi ryhdistä voidaan puhua asenteena ja elämäntapana, jonka eteen on tehtävä tosissaan töitä.

Huonosta ryhdistä on paljon haittaa. Kehon asento linjautuu väärin, liikkumisen ja tasapainon hallinta heikkenee, ja rintakehän ripustus putoaa. Tällöin syvien tukilihasten aktivoituminen ei ole mahdollista. Jos kaikki liikeradat toistuvat liian kuormitettuina, ongelmia syntyy joka puolella kehoa. – Jo aiemmin heikentynyt vatsalihaskorsetti heikkenee entisestään, rintakehän kori laskeutuu, kylkivälilihakset jäykistyvät, ja palleahengitys huononee. Seurauksena koko lymfakierto heikkenee, Marja Putkisto varoittaa. Rintakehän kallistuminen väärään asentoon tekee siitä joustamattoman ja jäykän. Sisäelimet laskeutuvat, ja pallean olematon kimmovoima vähentää vatsaontelon paineen vaihtelua. Lisäksi kehon sisäisen rasvan määrä lisääntyy. – Kaikki tämä vaikuttaa ruoansulatukseen, ravinnon imeytymiseen ja imunestekiertoon. Huonossa ryhdissä lihakset jännittyvät ja lihaskiristyksistä tulee kroonisia. Tällöin pää kallistuu kulmaan, jossa sen verenkierto heikkenee. Tämä väsyttää silmiä, ja niska- ja hartiakivuista tulee hiljalleen osa normaalia elämää. Vaikka näin olisi päässyt käymään, kirvestä ei kannata heittää kaivoon. Jokainen meistä voi ryhdistäytyä, jos viitsii nähdä vaivaa hyvinvointinsa eteen ja sitoutuu ryhtiä parantaviin muutoksiin. Joskus tarvitaan jopa asennemuutosta ihan kulttuuritasolla. – Jos kulttuuri on sisäänpäin kääntynyt tai suorituspainotteinen, ryhti ei muutu kuin päästämällä aika ajoin irti suorittamisesta ja nostamalla katse positiivisesti toiseen ihmiseen ja elämään ympärillä. Asenteen avautuminen saattaa olla ensi askel kohti ryhdikkäämpää elämää, Marja Putkisto neuvoo. Parhaiten ryhdin korjaaminen onnistuu Method Putkisto Body Up -tunnilla tai Marja Putkiston uuden Body Up – hyvä ryhti ja liikkumisen vapaus -kirjan ohjeiden avulla. Alkuun pääset kotikonstein. Kokeile seuraavia harjoituksia ja huomaa, miten säännöllinen harjoittelu vaikuttaa ryhtiisi. Harjoitukset sopivat kaikille, ikään ja kuntopohjaan katsomatta.  Lähde: Marja Putkisto: Body Up – hyvä ryhti ja liikkumisen vapaus (Gummerus 2017)

1 Hiljaa seisoja 

Testaa tasapainosi. Seiso yhdellä jalalla. Lisää haastetta sulkemalla silmäsi. Laske sekunnit yhdestä kymmeneen. Kuinka monta sekuntia pysyit pystyssä? 10 sekuntia pitäisi olla minimitulos, johon jokaisen tulisi pystyä. Älä säikähdä, jos et yllä tähän, vaan lähde parantamaan tulosta sekunti kerrallaan. Yhdenkin sekunnin parannus on tasapainon kannalta merkittävää. Vaikutus: Liike parantaa tasapainoa ja toimii sitä kautta ryhdin perustana. Tasapainon harjoittaminen on tärkeää, koska 30 ikävuoden jälkeen menetämme tasapainostamme huikean prosenttimäärän vuodessa. Tämä näkyy nilkkojen liikkeessä. Jos nilkkojen liike vähenee, myös selkärangan kiertoliike on vähäinen ja selän syvät lihakset heikkenevät.

2 Säteiden rumba – rinta­rankashakeshake

Laskeudu maahan nelinkontin. Nosta kämmenet tasapainolaudalle. Laudan sijasta voit käyttää käsien alla tennispalloja. Rentouta niska, hartiat ja kasvot. Suuntaa ajatus selkärankaan ja siitä takaisin hartioihin. Ojenna käsivarret, sillä liike tapahtuu olkapäissä ja lavoissa. Kallista alusta oikealle alas. Palaa keskiasentoon ja kallista vasemmalle. Aloita hitaasti ja nopeuta sitten olkapäiden liikettä. Hidasta jälleen. Jos käytät palloja, hyvin pieni kallistus riittää. Jos et voi olla polvillasi, nosta tasapainolauta tai pallot matalalle pöydälle ja koukista polvet. Kallista lantiota kunnes ”häntä” on kohti kattoa. Voit tehdä liikkeen myös ilman apuvälineitä epätasaisella pinnalla tai kuvittelemalla olevasi metsämaastossa. Vaikutus:  Liike rentouttaa hartiat ja hermottaa ja vahvistaa selkärankaa. Vahva ranka kantaa kehoa ja kohentaa ryhtiä.

3 Ojentelija

a. Asetu seisomaan, koukista polvet ja hengitä sisään.

b. Ojenna lonkat, rintaranka ja  käsivarret, kallista päätä hivenen taakse ja nosta katse ylös. Hengitä ulos. Siirrä paino kannoilta päkiöille. Älä katkaise liikeketjua, vaan anna ojennuksen virrata läpi kehon, varpaista päähän.  Vaikutus: Tämä harjoitus nostaa tietoisuuden suunnan ylöspäin. Usein päivän kiireissä kehon liikkeet vetävät meitä enemmänkin alaspäin. Tämä kaikki näkyy ryh­dissä.

Toista kaikki liikkeet keskittyneesti 6–10 kertaa. Ota ne osaksi elämääsi.  Lisätietoja osoitteesta www.methodputkisto.com. 

Teksti Maarit Vuoristo, kuvat Kari Kaipainen

Kommentoi »