Marja Hintikka treffailee miehensä kanssa
Puheenaiheet
Marja Hintikka treffailee miehensä kanssa
Televisiossa ronskia äitiohjelmaa tekevä Marja Hintikka myöntää olevansa ihastunut mieheensä, kymmenen vuoden yhdessäolon ja kahden lapsen jälkeen. – Rakastan Ilen ääntä ja miehekästä olemusta.
2.9.2016
 |
Apu

Keväällä 2015 radio- ja tv-juontaja Marja Hintikka istui tuotantopalavereissa vauva kantoliinassa ja repi ideoita televisio-ohjelmaan ruuhkavuosiarjestaan. Pian kävi selväksi, että helpolla hän ei ohjelmassa pääsisi. 

Heti ensimmäisen Marja Hintikka Live -talk show’n jälkeen sosiaalinen media räjähti. 

Ohjelmasarjassa yleensä kotinsa yksityisyydestä  tarkka Hintikka esitteli, millainen sotku heidän huushollissaan vallitsee. Imetysmyyttejä arvioivassa jaksossa juontaja joi itsensä humalaan, jotta sai testattua rintamaidon alkoholipitoisuuden. Kurinpitojaksossa hän otti suorassa lähetyksessä turpaansa. 

Perhe-elämään liittyviä myyttejä rikottiin ja arvioitiin uudelleen. Katsoja saattoi ajatella: ”Kaikilla muillakin on tällaista, noh, vähän vaikeaa.” 

Ohjelma nousi yhdeksi syksyn ja kevään suurimmista puheenaiheista. Juontaja nostettiin maan viralliseksi ruuhkavuosivanhempien vapahtajaksi ja kaikkia kiinnosti, millaisessa ruuhkavuosiarjessa, parisuhteessa ja vanhemmuudessa guru itse räpiköi. 

Marja Hintikka on otettu roolista, mutta rajansa kaikella.

– Välillä joudun muistuttamaan kyselijöille, etten ole lastenpsykiatri tai seksologi, Hintikka kertoo meikkituolissa. 

Marja Hintikan, 37, aamu on alkanut kyynelillä. Juontajan 3- ja 1-vuotiaat pojat jäivät aamulla ensimmäistä kertaa ilman äitiä  päiväkotiin. Marja varoittelee olevansa vähän herkillä. 

Lapsista erossa oleminen ei ole uusi asia. Aloittaessaan talk show’n vuosi sitten Hintikan pojat jäivät isänsä, radio- ja tv-juontaja Ilkka ”Ile” Uusivuoren kanssa kotiin. 

Sitä ennen nuorimmaiselle oli ehtinyt puhjeta refluksin aiheuttama koliikki, jota imettävä äiti yritti hillitä jättämällä ruokavaliosta kanamunan, maidon, kahvin ja viljat. Pojat heräilivät yöllä vuorotellen eikä monen tunnin yöunista voinut kuin haaveilla. 

Kaiken keskellä Yleisradio tarjosi Marjalle mahdollisuutta toteuttaa unelma omasta talkshow’sta.

Marja Hintikka on aina ollut työkeskeinen ihminen, suorittaja. Lasten kanssa hänen on ollut pakko opetella armollisuutta. 

– Heräsin ensimmäistä suoraa talk show -lähetystä edeltävänä yönä lapsen kanssa seitsemän kertaa. Lohdutin itseäni, että olen elävä esimerkki ruuhkavuosia elävästä äidistä; jos pyörryn tai nukahdan, sympatiat ovat puolellani.

– Arjen keskellä on tärkeää kiittää toista. Kiitos kun ripustit pyykit, kiitos kun hoidit tämänkin. Kaunaa aiheuttaa, jos toisen tekemisiä ei arvosta. 

Viime vuoden äärimmäisyyksien jälkeen hän on nyt ottanut teemaksi tasapainon ja armon. Tämä on vaatinut tiukkoja päätöksiä. 

Perheen aikataulujen ja hyvinvoinnin vuoksi Marja päätti luopua suositun musiikkiohjelma SuomiLOVEn juontajan pestistä. 

– Minun on täytynyt perheen myötä määritellä uudelleen jaksamiseni rajat. Ennen saatoin mennä ja tehdä töitä viikkokausia putkeen, mutta nyt kyse ei ole enää vain minusta. Näen oman hyvinvointini suoraan peilinä lapsistani. Se on ollut aika pysäyttävää.

SuomiLOVEn kuvaukset ovat nyt käynnissä, samoin Marja Hintikka Liven uuden kauden valmistelut sekä poikien päiväkodin aloittaminen. 

Aviomies Ile Uusivuori on samaan aikaan töissä toisella puolella maapalloa, Rion olympialaisissa. 

Tässä elämäntilanteessa kahden ison televisio-ohjelman luotsaaminen olisi ollut Hintikalle liian raskasta.

– Sain olla mukana SuomiLOVE:n ensimmäisillä kausilla, juhlia Kultainen Venla -palkinnot ja alkuhypen. Ennen luopuminen oli vaikeaa, mutta nyt osaan päästää kiitollisena koetusta irti ja mennä eteenpäin. Haluan, että minulla riittää syksyllä virtaa oman show’n vetämiseen, ja että lapset voivat hyvin. 

Jos punastumisen asteesta voi päätellä jotain, Marjan ja Ilen parisuhde on kestänyt lapsiarjen paineet.

– Rakastan Ilen ääntä, miehekästä olemusta, huomaavaisuutta, huumoria ja läsnäoloa, Marja luettelee.

Juontajakollegat tapasivat, kun he tekivät yhteistä radio-ohjelmaa. Yhdessä pari on ollut yli 10 vuotta, ja kesti pitkään, ennen kuin ajatus ja ajoitus lapsista tuntui oikealta. 

Kun muille pareille iski seitsemän vuoden kriisi, Marja ja Ile saivat ensimmäisen lapsensa. Pian synnytyksen jälkeen pari kävi treffeillä kahdestaan ilman vauvaa.

– Olemme alusta asti yrittäneet pitää kiinni yhteisestä ajasta, vaikka olemme muuten lähes aina poikien kanssa. 

Hintikka pitää hyvänä asiana sitä, että molemmat vanhemmat ovat olleet hoitamassa lapsia kotona. Kun on itse hyssytellyt koliikkia huutavaa vauvaa koko päivän, ei ihmettele, miksei ruoka ole töiden jälkeen valmiina pöydässä.

Marjalla ei ole ollut ongelmaa luovuttaa vastuuta kodista ja lapsista puolisolle. 

– Ile on armeijamaisempi rutiineissa. Järjestyksessä asioiden tekeminen on hänelle luontaista. Hänellä on oma tapa, ja kunnioitan sitä. Ihailen, miten hän yhdistää treenaamisen lasten kanssa ulkoiluun. 

Marjan mielestä Lapsiperheessä parisuhteen vaalimisessa on tärkeää kunnioitus, fyysinen läheisyys ja kommunikaatio. Jos arjen kommunikaatio alkaa tökkiä, on aikuistreffien aika. 

– Jos huomaa, että toisen kanssa ei ole ehtinyt puhua kuin arkeen ja lapsiin liittyvistä asioista, elämä menee helposti suorittamiseksi. Ei ole hyvä, jos parisuhteessa kaikki kommunikaatio tapahtuu lasten kautta. Meille on Ilen kanssa tärkeää yhteisten muistojen muistelu.

Kun lapset ovat menneet nukkumaan, Hintikka laittaa puhelimensa puhelinparkkiin eteisen käytävälle iltakahdeksalta. Yhteinen aika puolison kanssa on sosiaalisessa mediassa roikkumista tärkeämpää. 

Jo ensimmäisen lapsensa raskausaikana Marja ja Ile päättivät, etteivät ota toista itsestäänselvyytenä.

– Arjen keskellä on tärkeää kiittää toista. Kiitos kun ripustit pyykit, kiitos kun hoidit tämänkin. Kaunaa aiheuttaa, jos toisen tekemisiä ei arvosta. 

Hellyydenosoitukset ovat Hintikka–Uusivuori-perheessä tärkeässä roolissa, myös vanhempien välillä.

– Kyllä meillä halaillaan ja pussaillaan päivittäin. 

Puolisot ovat onnistuneet säilyttämään parisuhteessaan kipinän. 

– Ile jaksaa kehua minua päivittäin kauniiksi ja upeaksi, vaikka pyörin kotona meikittä verkkareissa. Treffeille ja töihin meikkaan ja panostan Ilen ja ihan itseni tähden, Hintikka sanoo.

Edellisellä näytöskaudella Hintikka Livessä käytiin vanhempien seksikoulua. Syksyllä alkavalla kaudella on vuorossa puhekoulu. Se on juontajan mielestä erityisen tärkeä osa ohjelmaa.

– Monilla vanhemmilla kommunikaatio häviää lasten myötä kokonaan. Erkaannutaan, ja läheisyys katoaa. Puhekoulu on ihmisille varmasti seksikoulua hankalampi toteuttaa, sillä tässä täytyy palata ongelmien alkulähteille.

– Huoli lapsista on uudenlaista huolta. Muuten olen oppinut, että elämä rullaa ja kantaa. Kaikkia kolhuja ei voi välttää. 

Kohdatessa Marja Hintikka on talk show -persoonaansa hillitympi. Ruudusta tutut piirteet, hyväntuulisuus ja analyyttisyys, ovat läsnä. Takana on kuuden viikon kesäloma lasten kanssa, ja juontaja kokee olevansa lähes metsittyneessä tilassa.

Uran suurin läpimurto lähes 40-vuotiaana on tuonut elämään luottavaisuutta.

– Kaksikymppisenä olin jatkuvasti huolissani, tuleeko minusta mitään tai toteutuvatko unelmani. Olen aina tykännyt työstäni ja mietin jossain vaiheessa, olenko edes äitityyppiä, Hintikka pohtii.

Mutta yllättäen hänen uransa suurin onnistuminen ajoittui keskelle vauva-arkea.

– Ilman äitiyttä en olisi ollut pätevä tekemään tätä ohjelmaa. 

Maria Hintikka Liven kolmannella kaudella ohjelmassa käsitellään synkkiäkin aiheita: kuolemaa, kiusaamista ja eroa. Hintikka on onnellinen, että puolet ohjelman katsojista on miehiä. Lapsettomatkin katsovat ohjelmaa.

– Perheen asiat kuuluvat kaikille, sillä kaikki kuuluvat johonkin perheeseen. Ennen kun show alkoi, joku sanoi minulle, että alat sitten vetää ohjelmaa, jossa äidit puhuvat kestovaipoista. Kuka sellaista muka katsoo? 

Ainakin tämän väitteen Hintikka tiimeinen on osoittanut vääräksi.

Marja jaksaa innostua yhä samoin kuin nuorenempana. Leikkisyyskin on säilynyt hänen luonteessaan.

– En ole todellakaan kultivoitunut vanhempi. Kasvatustilanteet menevät pieleen, kun alan nauraa lasten pissakakkajutuille. 

Elämä kotona on nyt seesteisempää. Yöunta riittää välillä neljäksi tunniksi kerrallaan. Puuseppäystävä levensi Marjan ja Ilen parisänkyäkin niin, että koko perhe mahtuu nyt nukkumaan siinä kunnolla. 2,40 metrin sängyssä voi vaikka kieriä.

– Kollegani Jenny Lehtinen sanoi, että voi joko rimpuilla tai luovuttaa. Itse rakastin lapsena mennä vanhempien viereen nukkumaan. Meillä lapset saavat tulla viereen eikätkä meidän unemme häiriinny. Näinkin pienillä muutoksilla voi parantaa elämänlaatua.

Mahtuisiko perhepetiin vielä lisää lapsia?

– En osaa sanoa. Ihailen kyllä suurten perheiden dynamiikkaa. Kaikista koliikeista huolimatta en pidä sitä mahdottomana. En kuitenkaan enää suunnittele asioita pitkälle. Minulla on vahva luottamus, että asiat järjestyvät aina jotenkin. ●

Teksti Emilia Saloranta, kuvat Timo Villanen

Kommentoi »