Eeva

Marita Taavitsainen: Usko selviytymiseen kantaa minua tiukassakin tilanteessa

Marita Taavitsainen: Usko selviytymiseen kantaa minua tiukassakin tilanteessa
Koronapandemia seisautti Marita Taavitsaisen keikkalaulajantyöt ja toi elämänvaiheen, jossa on tultava toimeen minimituloilla. "Olen oppinut olemaan pienestä onnellinen.”
Julkaistu: 23.3.2021
Laulaja Marita ­Taavitsainen lakaisee tuolin alle pudonneita hiustupsuja päivän päätteeksi Hyvinkäällä sijaitsevassa kampaamossa. Se on hänen oma yrityksensä ja toistaiseksi ainoa työpaikkansa. Tänään on ollut mielenkiintoinen päivä, sillä tuolissa on istunut uusia asiakkaita.
Kun 52-vuotias Marita sai ystävältään tarjouksen vapaasta liiketilasta reilu vuosi sitten, hän halusi tarttua tilaisuuteen.
”Paikka oli kuin minulle tarkoitettu. Olin haaveillut lapsesta asti oman salongin perustamisesta, ja liiketila sijaitsee lähellä nykyistä kotiani”, kuusitoistavuotiaana oppi­sopimuksella kampaajaopinnot aloittanut Marita sanoo.
Hän nauttii käsillä tekemisestä ja siitä, että työn tuloksen näkee heti.
”Sinikeltaiset liukuvärjäykset eivät ole minun juttuni. Keskityn mieluummin klassisiin, siisteihin leikkauksiin ja kampauksiin.”
Yli nelikymppisenä sisustussuunnittelijaksi valmistunut Marita on remontoinut ja sisustanut kampaamonsa itse. Nimeksi hän antoi sille Marita Taavitsainen & Company.
Tilassa työskentelee myös ripsi- ja kynsi­teknikko vuokratuolilla, ja sinne mahtuisi tekijöitä lisääkin. Alun perin Maritan tarkoitus oli palkata muutama työntekijä ja järjestää kampaamossa silloin tällöin pieniä ­cocktailtilaisuuksia ja trubaduurikeikkoja. Koronapandemia muutti kaiken.
”Tällä hetkellä asiakkaita on yhtenä ­päivänä viikossa.”

Työttömyys ja erityisolot ovat opettaneet kiitollisuutta

Pandemia kokoontumisrajoituksineen on kurittanut muun muassa tapahtuma- ja kulttuuri­alaa kuluneen vuoden aikana. Muusikoista esimerkiksi Paula Vesala on puhunut alan yrittäjien ja työntekijöiden talousahdingosta.
”Toki musiikista voi nauttia itsekseen tai välimatkan päästä, mutta tanssilavakeikat perustuvat musiikin ja ihmisten kohtaamiselle. Alan nykytilanne tanssi- ja laulu­kieltoineen tuntuu uskomattomalta”, Marita sanoo.
Keikkojen peruuntuminen ja töiden merkittävä väheneminen ovat aiheuttaneet huolta myös hänelle.
”Elän minimituloilla mutta onneksi tulen vähällä toimeen. Työhön liittyvät matka­kulut ja esiintymisasujen hankinnat ovat nyt myös jäissä. Tärkeintä on, että lapseni voivat elää normaalia arkea.”
Alan muutos on ollut raju. Normaali­tilanteessa laulajan palkkio yhdestä keikasta voi olla useita tuhansia euroja. Siitä saavat oman osuutensa muut ammattilaiset, kuten soittajat ja tekninen henkilökunta. Nyt tulotaso on muutamia satasia kuukaudessa.
Marita kuvailee olleensa aikaisemmin reilu rahankäyttäjä. Hän tottui tekemään paljon töitä ja nauttimaan työnsä tuloksista.
”Ajattelen, että elämästä pitää nauttia. Käärinliinoissa ei ole taskuja.”
Nykyisin Marita miettii tarkasti jokaista ostostaan. Hän on myynyt sekä lahjoittanut tarpeettomia tavaroitaan kirpputoreilla ja netin kierrätysryhmissä.
”Uskon selviytymiseen tiukassakin tilanteessa, se kantaa minua. Olen ollut aina hyvä unohtamaan ikävät asiat ja elämään hetkessä. Nyt taidosta on hyötyä. Työttömyys ja erityisolot ovat opettaneet minulle kiitollisuutta. Olennaisia ovat terveys, rakkaus ja ihmissuhteet. Kulunut vuosi on osoittanut, ettei mikään ole itsestään selvää.”
Lue Marita Taavitsainen koko haastattelu huhtikuun Eevasta, joka on kaupoissa keskiviikkona 24. maaliskuuta. Haastattelussa Marita kertoo, miten hänen elämänsä on mullistunut reilussa vuodessa ja millaista arki on kahden teini-ikää lähestyvän tyttären ja miesystävä Pasin kanssa.
Kommentoi »