Apu

Marita Taavitsainen: "Äideistä löytyy aina jotain parannettavaa"


Lavatähti Marita Taavitsaisen paineita tasaavat lapset ja käsillä tekeminen.
Kuvat Milka Alanen

Laulaja Marita Taavitsainen myöntää potevansa koko ajan huonoa omatuntoa siitä, ettei hän ehdi olla tyttäriensä Stellan, 9, ja Iineksen, 7, arjessa riittävästi läsnä.

– Se kuuluu kaiketi jokaisen äidin tunteisiin. Stella ja Iines ovat todella liikunnallisia. He harrastavat ringetteä, yleisurheilua, pesäpalloa, cheerleadingiä… Saivat juuri golfissa green carditkin! Keikkatyöläisenä en pääse heidän treeneihinsä, sillä kaikki tuntuu aina tapahtuvan päällekkäin. Muutamissa mokkapalamyyjäisissä olen yrittänyt auttaa, jotta tuntisin itseni edes vähän hyödylliseksi.

Laulaja pohtii, että toisaalta olisi kai hirveää olla täydellinen äiti.

– En usko, että sellaisia onkaan. Aina löytyisi jotain parannettavaa, vaikkapa silitetymmät vaatteet tai letitetymmät tukat.

"Yritän olla läsnä, mutta kännykkä houkuttelee"

Älypuhelimien ja somen käyttö on Maritan mielestä mennyt liiallisuuksiin, iästä riippumatta.

– Vaikka yritän olla lapsilleni läsnä, liian usein huomaan sohvalla tarttuvani kännykkääni tai uppoutuvani Facebookiin. Yritä siinä asettaa lapsille rajoja, kun ei itsekään osaa irrottaa vehjettä kädestä!

Marita hymähtää, että hän on hirveän taitava ongelmien siirtämisessä.

– Pois silmistä, pois mielestä. Mikähän siinä on? En tahdo millään saada pakollisia pikkuasioita hoidettua. Yksi kirje pyöri kuukauden autossani, kunnes sain sen postiin. Arki sirpaloituu, kun koko ajan pitäisi kulkea kello kädessä kalenteria vilkuillen.

Lapset auttavat

Lapsiltaan Marita saa arvokasta apua.

– Heitä voi pyytää lukemaan ruokapakkausten pientä tekstiä, kun äitiä ikänäkö jo vaivaa. Minulla oli lompakon korttitasku koko kevättalven kadoksissa, siellä oli kaikki Kela-kortit ja bonuskortit. Iines sen lopulta löysi mikron alta. Hyvä, että löysi, niin sain Ikean kanta-asiakaskorttini takaisin. Sillä saa nimittäin tavaratalossa ilmaisen kahvin. Hassua, että ihminen on niin pihi, että ostaa sadoilla euroilla tavaraa mutta ei halua törsätä euroa kahviin.

Huonekaluliikkeet ovat Maritalle tuttuja, sillä hän on innostunut sisustamisesta. Ansiolistalla on jo torniolaisen hotelli Mustaparran sisustaminen.

– Se oli ihana projekti. Olen aina ollut oman elämäni sisustaja, toki kavereidenkin. Ahmin sisustuslehtiä, ja jos en saa yöllä unta, selailen netissä tuntikausia tyylejä ja vaikutteita. Käsillä tekeminen on minulle parasta terapiaa, suoranainen henkireikä ja intohimo. Ennen tangoja työskentelin kampaajana, loin siis tyylejä silloinkin.

Marita Taavitsainen on perfektionisti, tähtimerkiltään neitsyt.

– Haluan viimeistellä ja nähdä työni jäljen, laittaa verhon poimut ojennukseen ja tyynyt sentilleen paikoilleen. Pikkutarkkuuteni näkyy juuri tuollaisissa omituisissa pikkuasioissa. Suurissa linjoissa olen väljä ja suurpiirteinen.

Lue koko juttu Avusta 28/2018.

Julkaistu: 8.7.2018