Apu

Päästäänkö muovipusseista eroon? Teknologiajohtaja Mari Granström: "Luontoon päätyvän roskan määrä lisääntyi pandemian aikana jäätävästi"

Päästäänkö muovipusseista eroon? Teknologiajohtaja Mari Granström: "Luontoon päätyvän roskan määrä lisääntyi pandemian aikana jäätävästi"
Muovin korvaaminen biopohjaisilla ainesosilla ei ole ratkaisu ongelmaan. Koronapandemia teki yhteiskunnan muovittomille pyrkimyksille sekä hyvää että huonoa.
Julkaistu: 28.6.2022

Kansainvälistä muovipussitonta päivää vietetään kolmantena heinäkuuta. Mitä päivälle kuuluu nyt, Origin By Ocean -yrityksen perustaja ja teknologiajohtaja Mari Granström?

– Kerava lähti mukaan ensimmäisenä suomalaisena muovipussittomana kaupunkina vuonna 2018, ja muovipussien vähenemisen huomaa katukuvassa. Moni meren ja Saimaan rannalla sijaitseva kaupunki oli ajatuksesta kiinnostunut, mutta en tiedä, tekivätkö ne mitään.

Koronapandemia teki yhteiskunnan muovittomille pyrkimyksille sekä hyvää että huonoa. Ravintolat alkoivat kiinnittää huomiota take away -pakkauksiin, mutta kuluttajat eivät.

– Ihmiset olivat hysteerisiä hygieniasta, joten he antoivat itselleen luvan käyttää kertakäyttötavaroita hyvällä omatunnolla. Luontoon päätyvän roskan määrä lisääntyi pandemian aikana jäätävästi, Granström kertoo.

Granströmin perustama biojalostamo-teknologiayritys yrittää auttaa merien rehevöitymisongelmaa valmistamalla merilevästä teollisuuden ainesosaa, jolla voidaan korvata öljypohjaisia raaka-aineita erilaisissa tuotteissa.

– Yrityksemme on kehittänyt sinilevästä myös UV-aktiivisen aineen, jota voi käyttää auringonsuojatuotteissa. Aurinkosuojien kemialliset ainesosat ovat todella haitallisia luonnolle ja ihmisille. Silti niitä käytetään yhä enemmän, kun ihmiset ovat tulleet tietoisiksi auringonsäteiden vaaroista.

Sen sijaan yleisemmin muovin korvaaminen biopohjaisilla ainesosilla ei ole Granströmin mukaan hyvä ratkaisu, vaan iso riski.

– Käytämme muovia niin paljon, että meillä ei ole kierrätysjärjestelmää korvaavallekaan aineelle tässä määrässä. Meillä on yksi ainoa muovinkierrätyslaitos Riihimäellä, se ei riitä alkuunkaan.

Parhaat keinot muovin vähentämiseksi ovat yksinkertaiset: kuluttamisen vähentäminen ja muovin kierrättäminen.

– Kuluttajille on väitetty, että muovijätteen lajittelu on se suurin ongelma, mutta se ei ole totta. Kierrätysteknologiaa pitää ennemmin kehittää, jotta saamme pakkaukset kiertoon ja raaka-aineen takaisin käyttöön.

Muovipussittoman päivän tarkoitus on kiinnittää huomiota ihmisten vuosittain käyttämään suureen muovimäärään.

Kommentoi »