Tuulilasi

”Maranellon korskuva ori” ongelmissa – Luca di Montezemololle kenkää

1

Formula 1-varikoilla pyörineet huhut tulivat tänään toteen, kun Fiat ilmoitti, että Luca di Montezemolo siirtyy pois Ferrarin pääjohtajan tehtävistä.
Kuvat Ferrari

67-vuotiaan Montezemolon eroa osattiin odottaa, koska hänen ja Fiat-konsernin johtajan Sergio Marchionnen välit olivat huonontuneet viime aikoina. Näillä italialaisilla suurmiehillä oli huomattavan erilaiset näkemykset Ferrarin tulevaisuudesta.

Luca di Montezemolo olisi halunnut pitää Ferrarin tuotannon alhaisena (n. 7000 autoa vuodessa), jotta merkin harvinaislaatuinen imago säilyisi. Marchionne puolestaan visioi tulevaisuudesta, jossa Fiat-konserni haastaisi VW-konsernin menestyksekkäät urheiluautot isommilla tuotantomäärillä.

Fiat omistaa Ferrarin 90-prosenttisesti, joten suurin päätösvalta on Marchionnella. Montezemolo toimi Ferrarin pääjohtajana 23 vuotta, jona aikana Ferrarin F1-talli voitti useita kuljettajien ja valmistajien maailmanmestaruuksia. Tosin viime vuosina Ferrarin F1-menetys on ollut heikkoa, eikä mestaruutta ole tullut sitten Kimin vuonna 2007.

Ferrarin katuautopuoli on ollut myös jättimenestys Montezemolon aikakaudella. Ferrarista on tullut yksi maailman tunnetuimpia brändejä hänen johtajuusaikanaan. Montezemolo toimi myös Fiatin johtokunnan puheenjohtajana vuosina 2006–2010, mutta uuden Fiat-Chrysler-konsernin johtokuntaan häntä ei huolittu.

Sergio Marchionnesta tulee Montezemolon eron myötä Ferrarin pääjohtaja. Hänen otteensa koko konsernista on entistä tiukempi, ja viimeinen sana kaikissa tärkeimmissä päätöksissä on hänellä, kertoo Automotive News Europe.

Johtajanvaihdokset eivät välttämättä tee hyvää Kimi Räikkösen vaikealle Ferrari-kaudelle. Sisäiset kuohunnat usein näkyvät myös huonoina tuloksina radalla. Toisaalta paljon huonompaahan suuntaan ei Kimin kausi enää voi mennä.

Seuraa Tuulilasin tallin ja automaailman tapahtumia Facebookissa.  

Julkaistu: 10.9.2014