Apu

Mäntyniemen lahjaMäntyniemen lahja

Kun vastuu jaetaan kaikille, kaikki vapautetaan vastuusta.
Teksti Yrjö Rautio

Presidentillä on Suomessa hyvin vähän sisäpoliittista valtaa. Sauli Niinistö asetti likimain ensimmäisenä virkatoimenaan työryhmän etsimään keinoja estää nuorten syrjäytymistä. Ryhmä yritti siten ratkaista ongelman, jonka ratkaisemiseen presidentillä ei ole valtaa eikä välineitä.

Lopputulos on sen mukainen: kokoelma hyvää tarkoittavia, mutta usein toivottoman naiiveja käyttäytymisneuvoja "meille kaikille". Asiat, joita neuvot koskevat, ovat itsestäänselvyyksiä perheissä, joissa asiat ovat kunnossa eikä syrjäytymisvaaraa ole. Normaali ihminen osaa tarjota pullakahvit jälkikasvulleen ilman ylhäältä annettuja neuvojakin.

Toisaalta niissä perheissä, joissa syrjäytymistä todella on, ei tällaisia neuvoja kukaan lue tai niistä välitä, jos lukeekin. Niissä puuttuu vähän isompia asioita kuin pullakahvit.

Olennaisin heikkous käytösoppaassa on se, että se jakaa vastuun syrjäytymisen ehkäisemisestä meille kaikille. Kun vastuu jaetaan kaikille, kaikki vapautetaan vastuusta.

Ei presidentillisestä tapakasvatuksesta varmaan suoranaista haittaa syrjäytyneille nuorille ole. Mutta ei siitä ole myöskään apua yhdellekään syrjäytyneelle eikä kenellekään muullekaan.

Irvailijoille se on tietenkin taivaan, ei kun Mäntyniemen lahja.

Kiukuttelevat demarit

Yksi oli joukosta poissa Ylen Pääministerin haastattelutunnin 50-vuotisjuhlalähetyksestä: Paavo Lipponen.

Niinpä Jyrki Kataisen rinnalla istui liuta keskustalaisia entisiä pääministereitä: Anneli Jäätteenmäki, Matti Vanhanen ja Mari Kiviniemi – eikä yhtään demaria.

Lipponen on ilmoittanut, ettei ole enää muutenkaan suomalaisen median käytettävissä. Siihen hänellä on tietenkin oikeus. Olisi kuitenkin yhteiskunnallisestikin merkittävä asia tietää, mistä hän on tällä kertaa suuttunut. Ei kai hänen kehno menestyksensä presidentinvaaleissa median vika ollut?

Kalevi Sorsa

pani Pääministerin haastattelutunnin boikottiin kymmeneksi vuodeksi. Mauno Koivisto boikotoi pitkään koko Yleisradiota.

Mikä näitä demareita vaivaa? Kuuluuko herkkähipiäisyys demariaatteen perustuksiin samalla tavalla kuin tasa-arvo ja oikeudenmukaisuus?

Kuten Eduard Bernstein sanoi: tärkeää ei ole päämäärä, vaan medialle kiukuttelu.

Paljon melua aiheesta

Monikansallinen it-alan konsulttiyhtiö Accenture on laskenut, että elektronisen potilastietojärjestelmän luominen Suomeen maksaisi 1,8 miljardia euroa. Virossa se maksoi 11 miljoonaa euroa.

Nettipalstoilla on noussut hurja raivo. Keskusteluun osallistuvat etenkin it-alan nuoret osaajat. Heillä on edellytykset ymmärtää, millaista jättiläispuhallusta nyt valmistellaan.

"Meidän 55 hengen konsulttiyritys rakentaisi 1,8 miljardilla eurolla tuollaista järjestelmää 360 vuotta", kuuluu yksi kommentti.

Terveydenhuollossa pyörivät valtavat summat. Se on sumentanut päättäjien suhteellisuudentajun.

Kun tilaaja ei tiedä, mitä tarvitsee, hän tilaa varmuuden vuoksi kaikkea. Accenture on itse varteenotettavimpia järjestelmän toimittajia.

Mitä korkeammaksi se arvioi hankkeen kustannukset, sitä suurempia voittoja se voi toivoa.

Mari Kiviniemi, Jyrki Katainen, Matti Vanhanen ja Anneli Jäätteenmäki osallistuivat. Esko Aho oli Harvardissa, Paavo Lipponen suutuksissa.

Vesa Moilanen / Lehtikuva

HEITTOLAUKAUKSIA:

1) Suomeen tulee positiivinen luottorekisteri. Velat muuttuvat vihdoin saataviksi?

2) Nyt muutkin kuin hiv:n kantajat voivat saada positiivisen testituloksen.

3) Ihan tavallisia asioita: Voimme käydä vessassa, kun hätä on suurin.

4) Yhtä helvettiä: Jungner vie Linnan boolista prosentit, Linnan työryhmä suomen kielestä  kirosanat.

5) Eurokriisi ratkaisee kuntavaalit, mutta kuntavaalit eivät ratkaise eurokriisiä.

6) Loukkaantuneet viedään onnettomuuden jälkeen sairaalaan, Suomi kuntavaalien jälkeen turvallisuusneuvostoon.

Julkaistu: 19.9.2012