Mannerheim-ooppera valloitti ensi-iltayleisön
Kulttuuri
Mannerheim-ooppera valloitti ensi-iltayleisön
Voiko ikonisesta,jalustalle nostetusta Mannerheimista kertoa mitään uutta? Voi, Ilmajoen Musiikkijuhlien Mannerheim-ooppera kertoo yksinäisestä miehestä. Se on kertomus ihmisestä, ei sotapäälliköstä, marsalkasta tai presidentistä.
Julkaistu 9.6.2017
Apu

Miehen sielunmaiseman, hänen salaisen ikävänsä ja kaipuunsa kotiin löysi kaksi naista, Mannerheim-oopperan libreton kirjoittajat, kirjailija Laila Hirvisaari ja tyttärensä, kirjailija, Avun toimittaja Eve Hietamies. He kirjoittivat oopperaa kahteen otteeseen Italiassa, välttivät sensaatiohakuisuuden ja karikot, joihin Mannerheimin kohdalla usein törmätään ja löysivät tien perille. Juuri niin kuin nainen osaa miestä tulkita, jopa sitä jalustalle nostettua. Aika naisia nämä kaksi, äiti ja tytär!

Tarvittiin vielä oopperan ohjaaja, tekstin dramatisoinut ja siihen lisälyriikkaa kirjoittanut Tuomas Parkkinen, säveltäjä Tuomas Kantelinen ja jo neljäkymmentä vuotta toiminut Ilmajoen Musiikkijuhlat.

Parkkisen tarkka ohjaus, Kantelisen melodinen, paikoitellen dramaattinen musiikki, ja niiden päälle ykkösluokan miehitys - tähtiesiintyjien lisäksi Vaasan kaupunginorkesteri, Ilmajoen oopperakuoro ja Oopperan lapsi- ja nuorisokuoro.

Päärooliin valittu baritoni Waltteri Torikka (s.1984) tekee tähänastisen uransa yhden vakuuttavimmista roolitöistä. Hän on uskottava nuori hulivili Carl Gustaf Emil Mannerheim, mieheksi varttuva, naisia hunajan lailla puoleensa vetävä charmööri, talvi- ja jatkosodan kaatuneita, liikaa kuolemaa kokenut sureva marsalkka, lopulta vain kotiin kaipaava vanhus. Torikka tulkitsee roolinsa paisuttelematta, alleviivaamatta, libreton sisältöä kunnioittaen. 

Suomen ykkössopraanoihin kuuluva Johanna Rusanen-Kartano (s. 1971) on laulanut urallaan jo monta kuningatarroolia (muun muassa Turandotissa ja Macbethissä). Äänialaltaan dramaattisen sopraanon ääni soi kypsänä ja vahvasti, ja jos kaikki oopperalaulajat eivät osaa näytellä, niin Johanna Rusanen-Kartano osaa. Nyt hän tekee sydämellisen, vavahduttavan roolin Mannerheimin taloudenhoitaja Ida Onerva Lankisena. Kenraalillakin on siis komentajansa. 

-Rakastan tätä roolia, se on niin erilainen kuin monet muut roolini, hän sanoi karonkassa ensi-illan jälkeen. Hyvä, että rakastaa, sillä jo kesän 2018 esityksistä on myyty kuusikymmentä prosenttia!

Ensi-iltaesityksen katkaisi ennen väliaikaa puoli tuntia kestänyt sadekuuro. Näyttämö muuttui liukkaaksi kuin luistinrata, mutta kuuron ja lattian kuurauksen jälkeen päästiin jatkamaan.

-Esiintyjät saivat vain lisäpotkua keskeytyksestä, arvioi oopperaan koreografian tehnyt Osku Heiskanen.

Rankan kuuron jälkeen taivas selkeni, eikä Kyrönjoen partaalla sijaitseva ooppera-areena tarvinnut muuta tehokeinoa kuin alkukesän lumoavan valon ja täysikuun, joka nousi lakeuksien ylle.

Jos maisema on Ilmajoella jo lavastus itsessään, niin vielä on mainittava oopperan upeasti lavastanut Marjatta Kuivasto ja pukusuunnittelun tehnyt Leena Rintala.

Kun esitys päättyi, loppuunmyyty katsomo, yli 1 300 katsojaa aplodeerasi seisaaltaan. Oli koettu jotain, joka kosketti syvästi.

Ensi viikon Avussa kerrotaan keitä muita ensi-illassa oli tasavallan presidentin Sauli Niinistön ja rouva Jenni Haukion lisäksi.

teksti Liisa Talvitie, kuva Petri Mulari

Kommentoi »