Apu

Palaako mammutti tundralle? – Startup-firma kehittää norsusta risteytyksen, jossa käytetään mammutin geenejä

Palaako mammutti tundralle? – Startup-firma kehittää norsusta risteytyksen, jossa käytetään mammutin geenejä
Colossal-niminen yritys aikoo lisätä aasiannorsuille mammuttien jäännöksistä saatuja geenejä. Tavoitteena on kylmänkestävä elefantti, joka voisi risteytyä uhanalaisen aasiannorsun kanssa.
Julkaistu: 23.9.2021

Mammuttien ­valtavat askeleet tärisyttivät Siperian maaperää edellisen kerran ehkä kymmenen tuhatta vuotta sitten. Nyt alkurahoituksen on saanut hanke, joka tähtää valtavien laiduntajien palauttamiseen arktiseen ympäristöön.

Colossal-niminen startup-firma ­tiedottaa keränneensä noin 12,7 miljoonan euron rahoituksen hankkeeseensa, jonka tavoitteena on mammuttien osittainen henkiinherättäminen.

Osittainen siksi, että tähtäimessä ei ole palauttaa varsinaista villamammuttia vaeltamaan pohjoisille lakeuksille, vaan luoda kokonaan uusi risteytys nykyään elävästä aasiannorsusta käyttämällä ­muinaisia mammuttigeenejä.

– Palautamme sukupuutosta geenejä, emme lajeja. Tavoitteena on kylmän­kestävä elefantti, joka voi risteytyä ­uhanalaisen aasiannorsun kanssa, selitti hanketta vetävä geenitutkija George Church National Geographic -lehdessä.

Geenimateriaalia saadaan mammuttien jäännöksistä. Ajatus on lisätä aasiannorsuille niitä geenejä, joiden ansiosta mammutit pärjäsivät kylmässä. Siis ­pitkästä turkista, rasvakerroksesta ja veren hapensidontakyvystä vastaavia geenejä.

Huolena uusiomammuttien selviytyminen luonnossa

Ensimmäinen mammuttigeeneillä ­vahvistettu aasiannorsuvauva voisi syntyä ehkä kuuden vuoden päästä.

Projektin tavoitteena ovat kuitenkin suuret mammuttinorsulaumat, jotka laiduntaessaan muokkaisivat pohjoista maaperää ­sellaiseksi, ettei se sulaisi ilmastokriisin seurauksena yhtä helposti kuin nykyään.

Monet tutkijat suhtautuvat hankkeeseen epäilevästi. Millaista olisi uuden lajin elämä kovassa ympäristössä ja vaikuttaisiko laji ympäristöön toivotusti? Lajin luominenkin on hyvin vaikeaa.

– Matkalla jokainen osallistuja törmää valtavaan määrään ongelmia, arvioi paleontologi Beth Shapiro New York Timesissa.

Kommentoi »