Mammografia ikääntyvän turvaksi
Terveys ja hyvinvointi
Mammografia ikääntyvän turvaksi
Rintasyöpä on yleinen ikääntyvillä naisilla. Mammografiaseulonta auttaisi myös ikääntyviä.
20.8.2015
 |
Apu

Pitäisikö rintasyöpäseulonta ulottaa myös 70–74-vuotiaisiin?  

Riittävää näyttöä alkaa jo olla. Tähän tulokseen päätyi Kansainvälisen syöväntutkimuslaitoksen IARC:n asiantuntijaryhmä tehdessään arvion rintasyöpäseulontojen vaikuttavuudesta 70–74-vuotiaiden ikäryhmässä.   

Myös seulontojen hyödyt ylittävät selvästi sen mahdolliset haitat, ja hyötyjen ja haittojen tasapaino on hyväksyttävällä tasolla. 

Joukkotarkastusrekisterin tutkimusjohtaja Ahti Anttila Suomen Syöpärekisteristä näkee tarpeellisena pohtia mammografian laajentamista iäkkäämpien ryhmään myös Suomessa. Muun muassa Ruotsin eri maakunnissa ja Hollannissa ikäryhmälle on seulontoja.   

– Rintasyöpä on yleinen ikääntyvillä naisilla. Mammografiatutkimus toimii parempana seulana yli 60-vuotiaille kuin 40–49-vuotiaille naisille, joilla näyttöä seulonnan hyödystä ei ole riittävästi, Anttila sanoo.  

Sen sijaan 50–69-vuotiaiden naisten ikäryhmässä mammografiaseulonta on vähentänyt rintasyöpäkuolleisuutta 30–40 prosenttia seulontaan osallistuneilla naisilla. Samansuuruista vaikutusta voitaisiin odottaa myös 70–74-vuotiailla.   

Mammografialla on merkitystä vanhempien naisten terveydelle. Mitä varhaisemmassa vaiheessa seulonnassa löydetään kasvain, sitä pienempiä ja paremmin hoidettavissa kasvaimet ovat.  

Mammografian terveystaloudellisista vaikutuksista tarvitaan lisätietoa. Aiheesta on käynnistymässä kansainvälinen hanke. 

1 kommentti