Apu

Mallorca - parhaat vinkit lomaan

Mallorca - parhaat vinkit lomaan

Keväällä ennen turistien saapumista Mallorcalla pyöräillään, käydään konserteissa ja nautitaan Palman vanhankaupungin tunnelmasta.
Teksti Apu-toimitus
Mainos

Kun muutin kevääksi Palman kaupunkiin Mallorcalle vuosi sitten, olin toki kuullut 1980-luvun possujuhlista ja suomalaisten kosteista ryhmämatkoista, mutta tiesin, että maine oli aikansa elänyt. Ruotsalaisille Mallorca on jo Mallis, suorastaan trendikäs matkakohde. Yhä useammin ystävät kehuivat vehmasta saarta, jonka pääkaupungissa Palmassa olisi ”kaikki”: tyylikäs vanhakaupunki, kulttuuria, lähes kymmenentuhatta kahvilaa ja ravintolaa ja ranta, jonka liepeillä kulkevaa rantabulevardi Paseo Maritimoa pitkin saattoi kävellä pikkukylästä toiseen. Saavuin Mallorcalle tammikuussa. Vuosittaisista 15 miljoonasta turistista paikalla oli vain murto-osa. Paikalliset kulkivat toppatakeissaan, mutta valoa oli kuin kesällä. Lämpötila nousi päivällä viiteentoista asteeseen ja putosi yöllä lähelle nollaa. Olin pakannut Mallorcan kevääseen juuri oikeat asiat: lenkkarit ja lämpimän takin.

Sineun pikkukaupungin suosituille maalais­markkinoille tullaan keskiviikkoisin ostamaan nahkaa, saippuaa, herkkuja ja hedelmiä.

Ensimmäiseksi oli vaihdettava vuorokausirytmi espanjalaiseksi. Halusin olla liikkeellä samaan aikaan kuin paikallisetkin. Eli näin: Pieni aamiainen aikaisin, toinen aamiainen puolen päivän maissa (kahvia ja pikkusyötävää) ja lounas kolmelta. Monissa ravintoloissa Mallorcalla saa kolmen ruokalajin lounaan 15 eurolla. Nopeasti huomasi, että viinilasillisen nauttiminen lounaalla on paikallisten mielestä osa hyvää elämää, ja yhtä tyypillistä on tilata una caña, lasillinen olutta. Kuohujuomia paikalliset juovat vain juhlissa. Voi kunpa Suomessakin jaettaisiin ruokia niin luonnollisesti kuin Espanjassa. Mallorcalla tilasimme usein annoksen perunamunakasta (tortilla de patatas), mietoja, oliiviöljyssä paahdettuja vihreitä paprikoita (pimientos de padrón), ilmakuivattua kinkkua (jamón iberico) ja friteerattuja pikkukaloja (pescaditos fritos). Jos jäi nälkä, tilasimme lisää. Onnellisimmat ruokahetket saarella koin pienissä kauppahallien – kuten Mercat de l’Olivar – kojuissa, joissa saatoin seisten syödä palasen tomaatilla siveltyä leipää ja manchego-juustoa tai vanhoissa kahviloissa, joissa nautin pienen espresson maidolla (un cortado), paikallisen viinerin, ensaïmadan kera. Illallinen syötiin iltayhdeksän maissa. Rytmi oli mainio, koska tuntui että vuorokaudessa ehti niin paljon.

Bellverin kukkulan linnasta näet Palman sataman ja enemmänkin.

Mallorcalla on päästävä vuorille. Saaren luoteis- ja pohjoisosassa kohoaa Serra de Tramuntanan vuoristo, jonne pääsee vuokra-autolla tai bussilla alle tunnissa. Tiet ovat loistavassa kunnossa. Turistikauden ulkopuolella pyöräilijöiden letkat ovat osa liikennettä, ja monet pyöräilijöistä ajavat kovempaa kuin autot. Hyppäsin usein linja-autoon Palman keskustasta ja ajoin kolmella eurolla idylliseen Deián kylään vain istuakseni kahvilassa ja tuijottaakseni ympärillä kohoavia vuoria ja varakkaiden mallorcalaisten kakkosasuntoja. Mietin, missä olikaan amerikkalaisen näyttelijän Michael Douglasin entinen talo ja missä aviosurujaan hoiteleva prinsessa Diana aikoinaan mahtoi juoda aamukahvinsa. Deiásta jatkoin matkaa viereiseen kylään, Valldemossaan, jonne tullessamme bussissa kuului aina pieni kohahdus. Kukkien ja pienten kivikujien yhdistelmä oli kauneudessaan vierailijoille melkein liikaa! Muusikko Frédéric Chopin asui rakastajattarensa kanssa Valldemossassa talven vuonna 1838. Vielä saman vuoden marraskuussa hän kirjoitti kotiin, kuinka maisemat olivat täydelliset ja kuinka ihmiset kulkivat kesävaatteissaan kopisevilla kivikaduilla, mutta pian sää ja Chopinin kirjeiden sävy muuttuivat. Hän paleli ja sairastui lopulta tuberkuloosiin. Paikalliset alkoivat vihata pariskuntaa, koska he eivät käyneet kirkossa. Toisin kuin minulla, Chopinin Mallorca-rakkaus jäi lyhyeksi. Joskus, kun iltaisin palelin kotona, mietin Chopinia ja Välimeren maita, joissa pieni kevätkoleus suorastaan taitaa kuulua asiaan.

Junamatka Palmasta Sollérin rantakylään vie 1900-luvun alun tunnelmiin.

Kun halusin matkustaa ajassa taaksepäin vuoteen 1912, hyppäsin vanhaan, puiseen junaan Palman keskustassa ja matkustin parissa tunnissa pohjoiseen rantakaupunkiin, Puerto de Sólleriin. Siellä monen mielestä aika suorastaan pysähtyy.  Mallorcalla näitä idyllisiä pikkukyliä riittää. Yksi kauneimmista on vuoriston Fornalutx, jota on väitetty Euroopan kauneimmaksi kyläksi. Siellä kirjailijat kirjoittavat talvikautena vuorten ympäröimässä laaksossa ja patikoijat vaeltavat, koska lähistöllä on niin monta merkittyä patikointireittiä. Paikalliset matkaavat viikonloppuisin Fornalutxiin Ca N’Antuna -ravintolaan syömään lammasta ja kuuluisaa juustokakkua ja yrittävät saada pöydän mahdollisimman läheltä takkaa. Kevätkautena tuntui, että takka roihusi vähän joka paikassa. Saarella kylähypellessä tutuksi tulivat tuhannet manteli- ja sitruspuut, viinitilat ja kylien keskellä olevat toriaukiot, jotka on yleensä rakennettu kirkkojen viereen. Saaren itäosassa, Puerto Criston kylässä odottivat Cuevas del Drach -tippukiviluolat ja jopa maanalainen järvi. 

Mallorca on erinomainen pyöräilykohde. Letkat ajavat usein kovempaa kuin autot. 

Kevätkauden Mallorca on pyöräilijän, patikoijan ja myös kulttuurin ystävän mieleen. Kävin kuuntelemassa kirkkokonsertteja ja paikallisen konservatorion pianonsoiton opiskelijoiden matineoita. Tapahtumat löysin netistä. Katsastin taiteilija Joan Mirón museon ja ateljeen, jossa taiteilija maalasi asuessaan saarella vuosina 1954–84 ja jonka hän lahjoitti yleiseen käyttöön. Kävin joogatunneilla, joille etenkin saarella asuvat ulkomaalaiset olivat löytäneet.  Jos olisin halunnut, olisin löytänyt myös pilatesta, paikallisen flamencokoulun, crossfitiä tai tennistä, joka on paikallisen tähden Rafael Nadalin ansiosta aina saaren ”oma laji”. Kirkkoihin ja museoihin ei ollut jonoja. Palman El Callin kaupunginosassa oli rauhallista, kun kävellen tutkin, missä Palman juutalainen kaupunginosa oli aikoinaan sijainnut.  Palmassa teki mieli kävellä tuntikausia päivässä. Toisaalta läheltä löytyi myös vanha arabikylpylä – tai sen rauniot. Arabivaikutelma tuntui Mallorcalla vahvana niin arkkitehtuurissa kuin puutarhoissakin. Saari oli osa maurien valtakuntaa useiden vuosisatojen ajan. Kun kaipasin saunaa, kävin Palma Hammamissa höyrysaunassa ja lämmittelin kuumilla, kivisillä penkeillä.

Mallorcan kauneus inspiroi taiteilijoita.

Iltojen viileydestä huolimatta koko ajan tuntui kesältä, koska aurinko paistoi. Jos parveke tai terassi näytti etelään, ulkona saattoi istuskella t-paidassa. Turistikausi käynnistyi pääsiäisenä. Kaupunki heräsi eloon, ja kahvilat avasivat ovensa. Katukuva vilkastui. Kaupunginosajuhlia oli harva se päivä. Viikonloppuisin pikkukaupunkien torit täyttyivät asiakkaista. Turistit saapuivat sortseissaan, joita paikalliset eivät pue ennen kesäkuuta. Siitä meidät turistit, guirit, tunnistaa. Ja siitä, että vain turistit juovat saarella sangriaa.

Binissalemin pikkukaupungin viinitiloilta voi varata kierroksen maisteluineen. Cristina Basanez korjaa Finca Biniagualin satoa.

PIKKUKAUPUNKIEN MARKKINAT Lähes jokaisessa mallorcalaisessa kaupungissa ja kylässä on kerran viikossa markkinat, jolla myydään ruokaa ja vaatteita. Esimerkiksi Incassa, Sineussa ja Santa Mariassa on viikonloppuisin markkinat. www.seemallorca.com/markets/

SYÖ PALMASSA Meson Ca’n Pedro Ravintola on aina täynnä,  ja puheensorina sen mukainen. Voit paistaa pihvin itse pöydässä kuumalla kivellä, jolle on ripoteltu merisuolaa. Noin 10 minuutin taksimatka Palmasta. Calle Rector Vives 14, Génova, + 34 971 702 162

Mercado Gastronomico San Juan Ota lasi viiniä ja valitse yhdestä ruokakojusta mereneläviä, toisesta tapaksia. Hallin keskellä sijaitsee  jälkiruokataivas.  Calle Emperadriu Eugènia 6 www.mercadosanjuan­palma.es

La Bóveda Maista ihania tapaksia: perunamunakasta, friteerattuja pikkukaloja, ilmakuivattua kinkkua ja oliiviöljyssä paahdettuja ja pikkupaprikoita.  Calle Botería 3, La Lonja www.restaurantela­boveda.com

Mallorcan oma herkku on ensaïmada, littana pullan tai viinerin spiraalinmuotoinen risteytys.

MAJOITU Saratoga Jos majoitut Palmassa, neljän tähden ruotsalaisten suosimalla hotelli Saratogalla on loistava sijainti. Vain muutamassa minuutissa olet viereisessä, entisessä kalastajakylässä Santa Catalinan kaupunginosassa, joka pursuaa kahviloita, ravintoloita ja pikkukauppoja – ja jonka sydämessä on kauppahalli. Toisaalta olet aivan vanhan kaupungin reunalla ja parin minuutin kävelyn päässä rantabulevardi Paseo Maritimosta. Saratogassa on kaksi uima-allasta, sisäpihalla ja kahdeksannessa kerroksessa. Kahden hengen huone alkaen 100 e. Passeig de Mallorca 6  www.hotelsaratoga.com

KULTTUURIA Joan Mirón studio Joan Mirón museossa pääset käymään taiteilijan ateljeessa ja entisen kodin keittiön ovella. Rakennus on todella kaunis. Museossa on kahvila ja puutarha, jossa voi ihailla pihalla venytteleviä kissoja. Lauantaisin ilmainen sisäänpääsy. Calle de Saridakis 29,  miro.palmademallorca.es

Sobrassada on paprikalla ja yrteillä maustettu raakamakkara, jota laitetaan usein maalaisleivän päälle.

Son Marroigin kartano Deián kaupungista kolmen kilometrin päässä sijaitseva kallionkielekkeelle rakennettu kartano hurmaa mahtipontisilla näköalaparvekkeillaan ja puutarhoillaan. Na Foradadan näköalaravintola sijaitsee vieressä, ja noin 45 minuutin alamäkipatikoinnin päässä Sa Foradadan ulkoilmaravintola. www.sonmarroig.com, www.restaurantsonmarroig.com/en/, www.saforadada.com

ILTAPÄIVÄDRINKILLE Bar Abaco Mahtipontinen barokkilinna on nähtävyys. Sen ylellinen baari on täynnä kynttilöitä, kukkia, antiikkihuonekaluja, ja sen keskellä vartioi iso takka. Drinkit ovat jättikokoisia. Toisen kerroksen asuinhuoneet jäljittelevät vanhan ajan kotia. Calle San Juan 1 www.bar-abaco.es

PATIKOI JA PYÖRÄILE Mallorcan saaren pohjoisosan vuoristossa järjestetään ohjattuja patikointeja. Pyöräilijät iloitsevat erinomaisesta tieverkostosta. Aurinkomatkojen vaellusmatkoilla patikoimaan pääsee suomalaisen oppaan johdolla. Pyöräilymatkailijoille  löytyy vinkkejä englanniksi. www.mallorcacycling.co.uk/

Paikallista Hierbas-yrttilikööriä tarjotaan illallisen jälkeen.

PIKKUKYLÄT Puujunalla Sólleriin Palaa ajassa 1900-luvun alkuun ja hyppää puujunaan Palmasta kohti satamakaupunki Puerto de Sólleria. Nauti vuoristonäkymistä ja sitruunaviljelmistä. Junassa ei ole tarjoilua, mutta voit mainiosti napata mukaan patongin ja pikkupullon viiniä. Edestakainen matka maksaa 30 e, johon sisältyy loppupään raitiovaunumatka Sóllerin satamakylään. trendesoller.com

Bussilla Deiáan ja Valldemossaan Lähtö Palman linja-autoasemalta (maan alla),  noin 3 e, matkaa 30 km.

Autolla tai bussilla Fortnaluxtiin Lähtö Palman linja-autoasemalta (maan alla),  noin 5 e, matkaa 40 km.

VIINITILALLE Mallorcalainen viini on nosteessa: uusi sukupolvi haluaa nostaa viinitilat ja viinin uuteen kukoistukseen. Tienna Negren viinitilalla Binissalemin kaupungin lähellä voit käydä maistelemassa erinomaisia paikallisia viinejä, ja halutessasi syödä myös tapaksia.  Varaa kierros etukäteen. www.tiannanegre.com

SHOPPAILE Helpointa Palmassa on päästä shoppailutunnelmaan Born-kadulta (Paseo de Born). Sen sivukujilla on pikkuputiikkeja ja kahviloita. Päädyt aina aukiolle tai isommalle kadulle, eksymisen vaara on minimaalinen. Kaupat ovat auki 9–13:30, ja avaavat taas illaksi 17–20.Jaume III -kadun pienempi  El Corte Inglés on auki myös sunnuntaisin.

PAIKALLISET HERKUT Ensaïmada. Mallorcan oma herkku on ensaïmada, littana pullan tai viinerin spiraalinmuotoinen risteytys, joka itsessään ei maistu kuin jauholle ja vedelle mutta joka on herkullisin kreemillä täytettynä ja kanelilla maustettuna. Ensaïmadoja myydään lähes kaikkialla, ja ne ovat yhtä hyviä katukioskeissa ja vaatimattomissa kahviloissa. Ensaïmada maksaa noin euron. Sobrassada. Paprikalla ja yrteillä maustettu raakamakkara, jota laitetaan usein maalaisleivän päälle. Pa amb oli. Rakastettu voileipä mallorcalaisittain: leipää sivellään tomaatilla ja sen päälle valutetaan oliiviöjyä ja haluttuja täytteitä. Hierbas-yrttilikööri. Paikallinen, makea vihreä likööri, jota tarjotaan illallisen jälkeen.

Teksti Hanna Jensen, kuvat All Over Press

Julkaistu: 7.7.2017