Mallivuoden 1973 kuumat uutuudet herättivät keskustelua Tuulilasin toimituksessa
50 vuotta sitten
Mallivuoden 1973 kuumat uutuudet herättivät keskustelua Tuulilasin toimituksessa
Tuulilasi 10/1972 Lokakuu 50 vuotta sitten: "Crown-taksidiesel on tavallaan suomalaista tuotantoa, sillä dieselmoottorit asennetaan Suomessa."
2Kommenttia
Julkaistu 22.2.2023
Tuulilasi

Tuulilasi pääsi hyvissä ajoin syksyllä maistelemaan Toyotan uutta 1973 -vuosikertaa. Suurin muutos oli tehty suosittuun Corona Mark II:een - uusiksi muotoiltujen koripeltien lisäksi myös auton moottorit oli laitettu uuteen uskoon. Toyota Crownista puolestaan oli tulossa myyntiin dieselversio, joka oli suunnattu taksimarkkinoille. Muutos tehtiin maahantuojan toimesta Suomessa – autoon yksinkertaisesti vaihdettiin dieselpata bensamoottorin tilalle. Sopiva vaihtokone tähän tarkoitukseen löytyi Peugeotilta.

"Crown-taksidiesel on tavallaan suomalaista tuotantoa, sillä dieselmoottorit asennetaan Suomessa Japanista tuleviin tavallisiin bensiinimoottoriautoihin. Dieselissä on paljon pikkunäppäriä yksityiskohtia. Yksi sellainen on kojelaudassa olevalla katkaisimella avattava tavarasäiliön kansi. Se säästää turhalta avaimen kopeloimiselta ja moottorin sammuttelulta. Suosituimpaan dieseltaksiin Mersuun verrattuna Toyota on suunnilleen yhtä nopea ja kiihtyvä (Toyotan huippu 132–135 km/h). kulutus on suunnilleen sama, mutta äänitaso autossa on huomattavasti suurempi. Peugeotilta lainattua moottoria käyttävät myös Opel Bliz-pakettiautossaan sekä Citroën."

"Uuden Mark II:n kyllä tuntee sarjan jatkajaksi sivulinjasta, mutta kaula ja takaosa ovat kokonaan uutta. Uusien moottoreiden tilavuudet ovat 2,0- ja 2,3 -litraa. Kaksilitrainen on samalla hieman köyhemmin varusteltu sisältä ja ulkona on vähemmän koristeita ja kromia. Tehdas ilmoittaa molempien moottoreiden huippunopeudeksi saman lukeman 165 km/h. Pienten lenkkien perusteella suorituskykyä haluavan ei juuri kannata suurempaa moottoria ostaa, sillä tehot tuntuivat melkein samanlaisilta. 2,3-litran moottorin vääntö tosin oli oikein hyvä hyvin pienillä nopeuksilla."

"Uusi Mark II on paljon näppärämmän tuntuinen käsitellä jousitukseen tehtyjen muutosten takia. Taka-akseli on nyt jousitettu kierrejousin ja edessä on pitkittäiset tukivarret ja kierrejouset. Vanhan Corona Mark II:n käyttäytyminen oli amerikkalaistyylisen raskasta ja vellovaa ja se ilmiö on nyt aika hyvin poissa. Mark II 2300:n raskas kuusisylinterinen moottori tosin teki pienet kaupunkiajon tyyppiset liikkumiset hieman raskaan tuntuisiksi. Kaikissa Mark II:ssa on nyt vyörenkaat."

Kansikuvassa Leo Kinnunen perheineen

Lokakuun -72 Tuulilasin kannessa oli yllätysvalintana perhepotretti. Toki kuvan päähenkilö, kilpa-autoilija Leo Kinnunen, oli automies parhaasta päästä. Lehti oli ollut seuraamassa Kinnusen voittoisaa kilpailua Interserie-sarjan Saksan osakilpailussa Nürburgringillä – ja nyt puhutaan siis siitä vanhasta kunnon 22 kilometriä pitkästä radasta, Nordschleifesta, jolla turistit vieläkin pääsevät ratamaksua vastaan nautiskelemaan vanhasta kunnon tosimiesten kilpa-areenasta. Kinnunen oli juuri kurvaillut osakilpailuvoittoon huimalla, 850-hevosvoimaisella Porsche 917-protollaan – nykykuskit eivät taitaisi moiseen leikkiin enää lähteä. Kilparatojen lisäksi Kinnunen viihtyi myös kotonaan Turussa, jossa lehti oli vieraillut. Verotussyistä Leksa oli kuitenkin kirjoilla Saksassa.

2 kommenttia