Eeva

Madridissa on lupa nauttia elämästä

Madridissa on lupa nauttia elämästä
Rikkaan historian ja elävän arjen ainutlaatuinen yhdistelmä viehättää Madridissa. Lähekkäin sijaitsevat, toisistaan poikkeavat kaupunginosat  muodostavat jokainen oman maailmansa.

Auringonvalo valuu väkevällä voimalla pilvettömältä taivaalta. Suihkulähteen pisarat kimaltelevat, ja Madridin keskusaukiolla Puerta del Solilla ihmisvilinä on loputonta. Tatuoidut punkkarit ja elegantit rouvat korkeissa koroissaan, kiireiset pukumiehet ja elinvoimaa uhkuvat nuoret kuuluvat katukuvaan. Tungoksesta huolimatta tunnelma metropolin sydämessä on rento ja lämminhenkinen.

Puerta del Sol on Madridin solmukohta. Vilkas keskusaukio on myös Espanjan maanteiden nollapiste.

Madrid on vastakohtien kaupunki. Se keittää elämäniloisesta asenteesta, ikiaikaisista perinteistä ja uusimmista trendeistä ainutlaatuisen seoksen. Periespanjalainen Madrid on myös monipuolinen. Eri kaupunginosat ovat lähekkäin, mutta tuntuvat kukin omalta maailmaltaan.

Kun arabit 800-luvulla perustivat Madridin, Plaza Mayorilla käytiin jo kauppaa. Sen jälkeen aukiolla on tanssittu kuninkaallisia häitä, järjestetty julkisia teloituksia ja pidetty poliittisia puheita. Pitkästä historiasta kertoo näyttävä arkkitehtuuri.

Tänään Plaza Mayoria kansoittavat katutaiteilijat ja terassit. Lepakkomies viihdyttää ohikulkijoita, ja kimaltelevan koiran asuun pukeutunut katutaiteilija viheltelee pilliin.

San Andrésin kirkon tornit kurkottavat ylväästi taivaaseen. Se on ollut pyhä paikka liki vuosituhannen. Katolisessa maassa kirkossa käydään ahkerasti. Kirkon kiviseinien ulkopuolella avautuu päinvastainen  maailma: Madridin terassien parhaimmisto löytyy täältä.

Rohkeaa muotia

Tummaan kankaaseen on painettu punaista ja vihreää, turkoosia ja häivähdys pinkkiä. Värit muodostavat villin spiraalin. Harmaat köynnökset kohoavat helmasta kohti kaulaa ja kietovat sisään kantajansa. Mekko löytyy Desigualin liikkeestä. Paikallinen vaate- ja jalkinesuunnittelu on maailmankuulua. Sille on ominaista rohkeat värit ja ennakkoluuloton muotojen yhdistely.

Madrid on loistava kaupunki tehdä löytöjä. Desigual sijaitsee kaupungin parhaaksi ostoskaduksi kutsutulla Calle Fuencarrallilla. Tungos on kova, ja liikkeet ovat auki pitkälle iltaan.

Katu vie Madridin trendikkäimmälle alueelle Malasañaan. Siellä Pedro Almodóvar on kuvannut elokuviaan. Täällä Madrid rikkoo rajojaan ja uudistuu. Alueen pahamaineinen menneisyys näkyy rosoisena ulkokuorena, mutta nykyisin Malasañassa viihtyy boheemi kulttuuriväki.

Hillityn hienostuneessa Barrio de las Letrasissa on samaa tuntua kuin Malasañassa: kokeilevia puoteja, intiimejä kahviloita ja eloisia ravintoloita. Alue on ajan hermolla ja silti täynnä perinteitä.

Flamencoa ja kotiruokaa

Tunnelma on kuin ilakoivalla illallisella: puheensorina soi ja pöydät ovat täynnä. Käynnissä on tavallinen arkilounas. Madridilaiset osaavat nauttia elämästä. Monet viettävät pitkää lounastaukoa eli siestaa. Lounas on sosiaalinen hetki eikä kolmen ruokalajin menusta tingitä. Juomaksi tulee olutta tai viiniä. Hintaa kokonaisuudelle kertyy reilu kymppi.

Paikallisten suosimissa paikoissa lounas on konstailematonta kotiruokaa: tomaattista uuniturskaa tai paistettuja kyljyksiä. Erikoisuuksiakin tarjoillaan, kuten häränhäntää tai madridilaista cocidoa eli tuhtia sisäelimistä ja kikherneistä valmistettua pataa. Hedelmät ovat suosittu jälkiruoka, mutta herkuttelija ottaa juustokakun.

Madridissa on 15 000 ravintolaa ja baaria. Gourmet-ravintoloissa tunnelma on kultivoitunut, kansanpaikoissa oliivinkivet syljetään lattialle ja televisio suoltaa jalkapalloa.

Valovoimaisimmat flamenco tatiturit ovat edelleen romaneja. Casa Bermejas tarjoaa tasokasta flamencoa.

Ravintolan sijasta iltaa voi viettää myös flamenco-tavernassa. Illallisella tarjotaan perinteisiä makuja, ilmakuivattua kinkkua ja manchego-juustoa. Vaikuttava flamenco-esitys koostuu laulusta, kitaramusiikista, tanssista ja kätten taputuksista. Flamencoa kutsutaan sielun musiikiksi, ja siltä se katsojasta tuntuukin. Tanssijoissa on samaan aikaan hurmoksellisuutta ja ylvään hallittua liikekieltä.

Sunnuntaina markkinoille

Sunnuntaiaamu on  ihanan eloisa. Rastron markkinat levittäytyvät kilometrikaupalla keskustan tuntumassa. Ne ovat todellinen käsite: markkinoita on järjestetty 1740-luvulta saakka säästä ja vuodenajasta riippumatta.

Nuoret käsityöläiset ja ikänsä antiikkia kaupanneet herrasmiehet käyvät kauppaa rinnakkain. Mustalaiset pitävät kirpputoria, jossa eurolla saa vaikka mitä. Yhdellä kojulla on täytetty peuranpää, toisella Neitsyt Marian patsaita ja kolmannella käsin tehtyjä nahkajalkineita.

Kaupantekoon kyllästyneet suuntaavat alueen kymmeniin kahviloihin ja baareihin. Keskipäivä on hyvä aika nauttia espanjalainen aamiainen: maitokahvia ja herkullisia churroja eli paistettuja taikinatankoja.

Iltapäivällä madridilaiset kokoontuvat viettämään vapaapäivää Retiron puistoon. Nimi tarkoittaa vetäytymistä, ja keitaalta puisto tuntuukin. Ilmassa on iloisen juhlan tuntua. Nurmella otetaan aurinkoa ja tekojärvellä soudellaan. Rannalla myydään pop cornia ja ilmapalloja.

Museosta mojiton ääreen

Madridia halkovaa Gran Víaa eli suurta tietä varjostavat majesteettiset rakennukset. Kaupungin toinen pääkatu, bulevardinomainen Paseo del Prado, leikkaa Madridin päinvastaisessa suunnassa. Sen varrelta löytyy Madridin taiteen kultainen kolmio. Pradon klassisen taiteen museon, Reina Sofían nykytaiteen museon ja eri aikakausia yhdistelevän Thyssen-Bornemiszan kokoelmat kuuluvat maailman suurimpiin taideaarteisiin.

Museoissa vierähtää helposti tunteja tai päiviä. Diego Velázquezin arvoituksellisesta Hovinaiset-maalauksesta löytää joka näkemällä jotain uutta.

Museokäynnin jälkeen maistuu viileä mojito taidekeskus Círculo de Bellas Artesin kattoterassilla. Auringonlasku värjää taivaan purppuralla. Katseen alla lepää koko kaupunki, ja horisontissa hohtavat lumihuippuiset vuoret. Täällä ollaan Madridin ytimessä ja silti ihanasti kaikesta irrallaan.

Tämä sinun on hyvä tietää Madridista

1. Madridiin kannattaa matkustaa keväällä tai syksyllä

2. Madrid on Euroopan neljänneksi suurin kaupunki. Siellä on reilut kolme miljoonaa asukasta. Koko metropolialueella asukkaita on kuusi miljoonaa.

3. Madrid perustettiin 800-luvulla, ja vuonna 1561 siitä tuli koko Espanjan pääkaupunki. Loistelias historia on edelleen läsnä vaikuttavassa arkkitehtuurissa ja museoiden taideaarteissa.

4. Kulttuurikaupunkina Madrid on vilkas. Teatterit, ooppera ja flamenco-tavernat tarjoavat iltaohjelmaa matkailijan kielitaidon mukaan.

5. Ravintoloita on moneen makuun, mutta ruoka-aikojen kanssa kannattaa olla tarkka: lounasta saa kahdesta eteenpäin ja illallista aikaisintaan kahdeksalta. Muulloin keittiöt ovat kiinni.

6. Paras aika matkustaa Madridiin on kevät ja syksy. Kesä on tukahduttavan kuuma ja talvi kolea.

Teksti ja kuvat: Sanni Saarinen

Juttu on julkaistu Eevan numerossa 02/2015.

Julkaistu: 30.6.2016
Kommentoi »