Macron: Nyt on aika yhdistää maa ja voimat
Puheenaiheet
Macron: Nyt on aika yhdistää maa ja voimat
Emmanuel Macronin valinta Ranskan presidentiksi sai Louvre-museon aukiolle Pariisissa kokoontuneen kannattajajoukon hurmioon. Keskustaliberaali Macron kukisti äärioikeiston Marine Le Penin toisella kierroksella lopulta selvin prosenttiluvuin: tulosennusteen mukaan 65,5-34,5.
1Kommenttia
Julkaistu 7.5.2017
Apu

– Nyt on aika yhdistyä, niin maan sisällä, Euroopassa kuin koko maailmassa. Meillä on yhteinen maapallo, josta on pidettävä huolta. Parasta ehkäisyä terrorismille ei ole rajojen sulkeminen, viha ja syyttely, vaan kehitys: koulutukseen, työpaikkoihin, kulttuuriin ja paremman elämän mahdollisuuksiin satsaaminen. Kutsun tähän työhön mukaan kaikkien puolueiden äänestäjät, Macron painotti tv-puheessaan, kun hänen valintansa oli varmistunut.

Louvreen kokoontunut Ranskan lippuja heiluttava, hurraava ja pinkkejä tai keltaisia Yhdessä-paitoja kantava Macronin kannattajajoukko oli heterogeeninen: eri värisiä, taustaisia ja ikäisiä ranskalaisia. 20–40-vuotiaita on silti silmämääräisesti enemmän kuin Le Penin joukoissa.

Kansallislaulu Marseljeesi kajahti komealla volyymillä, ja tuore presidentti Brigitte-vaimoineen otettiin vastaan kiljumalla kuin rokkitähdelle ikään.

Ranska on jakautunut, mutta ei vanhalla oikeisto-vasemmisto -akselilla. Nyt on isommissa kaupungeissa asuva, koulutettu ja ainakin suhteellisen vauras Ranska, joka äänesti Macronia.

Ja sitten on maaseudun ja syrjäseutujen Ranska, jota vaivaavat korkea työttömyys, näköalattomuus ja katkeruus, ja joka kääntyi kohti Le Peniä.

Kun tulos lävähti Louvressa screeneille, Brice Hardelin itki avoimesti ilosta ja rutisti tiukasti häntä tyynnyttelevää Vincent Rossia, veljentyttärensä poikaystävää. Jännityksen ja paineiden purkautumisen helpotus oli ilmeinen.

Pariisilaiskolmikko muistutti, että vaikka Macron oli ennakkosuosikki, gallupit ja ennusteet ovat heittäneet häränpyllyä muissakin vaaleissa.

– Ei saa olettaa asioita eikä olla liian varma. Mutta Macron on ainoa, joka puhui toivosta ja mahdollisuuksista; ei syytellyt muita, rähissyt ja maalaillut uhkakuvia. Hän on nuori, dynaaminen ja tulee vanhojen kuvioiden ulkopuolelta. Jos joku pystyy uudistamaan Ranskaa ja palauttamaan ihmisten toivon, se on hän, Vincent painotti muiden nyökytellessä.

Mutta mikä mies En Marché -liikkeen vasta viime syksynä pystyyn polkaissut, 39-vuotias politiikan kameleontti ja itseään 24 vuotta vanhemman opettajansa kanssa naimisissa oleva Emmanuel Macron oikein on? Miksi hänet valittiin, ketkä häntä äänestivät, millaiset mahdollisuudet hänellä on hallita ja mitä hänen valintansa merkitsee Ranskan ulkopuolella? Lue kattava reportaasi ensi viikon Avusta.

1 kommentti