Eeva

Maarit Feldt-Rannan leski Vesa Kallionpää: ”Maarit olisi halunnut kuolinapua, jos se olisi ollut mahdollista”

Maarit Feldt-Rannan leski Vesa Kallionpää: ”Maarit olisi halunnut kuolinapua, jos se olisi ollut mahdollista”
Puolison mielestä Maarit Feldt-Ranta joutui kärsimään turhaan. ”Saattohoito oli hyvää ja ammattitaitoista, mutta Maarit itse olisi halunnut kuolinapua, jos se olisi ollut laillista”, Vesa Kallionpää sanoo.
Julkaistu: 29.12.2020

Toimittaja Vesa Kallionpää menetti puolisonsa Maarit Feldt-Rannan 27. marraskuuta 2019.

”Kaipaus puskee pintaan välillä kovaakin ja silmät kostuvat, mutta olen pystynyt tekemään töitä. Työ on tehokas lääke suruun.”

SDP:n varapuheenjohtajana ja kansanedustajana toiminut Maarit Feldt-Ranta antoi monia henkilöhaastatteluja, mutta yhteishaastatteluja pariskunnasta ei tehty.

”Ihmisenä en halua julkisuutta vieläkään, mutta minulla on hyvä syy, tärkeä asia, josta toivon keskustelua – jo Maaritinkin takia”, Vesa sanoo.

”Maarit olisi halunnut kuolinapua, jos se olisi ollut mahdollista. Tuntuu epäoikeudenmukaiselta, että niin elämäniloisen ihmisen elämä loppui niin tuskallisesti. Hän olisi ansainnut paremman kuoleman.”

Jäljellä oli vain kärsimys

Maarit Feldt-Ranta sairastui vatsasyöpään ensimmäisen kerran vuonna 2009 mutta toipui. Kontrollit näyttivät pitkään hyvää, kunnes loppuvuonna 2013 syöpä uusiutui.

Vesa Kallionpää oli tullut Maaritin elämään ennen toista sairastumista.

”Olimme erittäin epätodennäköinen pari, monessakin mielessä. Olimme ammatillisesti eri puolilla aitaa ja monissa asioissa eri linjoilla.”

Toimittaja ja poliitikko löysivät toisensa kuitenkin ihmisinä.

Maarit kertoi myöhemmin lehtihaastattelussa, että rakkaus auttoi häntä paranemaan.

Vuonna 2018 eduskunnassa käsiteltiin kansalaisaloitetta eutanasian hyväksymiseksi. Maarit Feldt-Ranta kannatti aloitetta ja pettyi, kun se hylättiin.

Seuraavan vuoden tammikuussa Maaritin syöpä oli jälleen uusiutunut. "Tiesimme, että mitään ei voinut enää tehdä. Kyse oli vain ajasta.”

Syksyllä 2019 Maaritin kunto romahti.

”Jäljellä oli vain kärsimys, joka jatkui ja jatkui. Maaritilla oli paitsi suuri myös kohtalokkaan vahva sydän. Se jaksoi pumpata, vaikka ihminen ympärillä kuihtui.”

Hyvä saattohoito on tärkeä osa arvokasta kuolemaa

Rakkaansa tuskallista hiipumista seuratessaan Vesan kanta kuolinapuun ja eutanasiaan vahvistui.

”Maarit oli esimerkki harkitun eutanasian tarpeesta. Väistämättömän viivyttäminen ei aina ole kenenkään etu. Eikö olisi inhimillistä ja sivistynyttä, että turhat kärsimykset voitaisiin elämän loppuhetkillä välttää?”

Vesa uskoo ja toivoo, että on löydettävissä ratkaisu, joka kunnioittaa elämää, lääkärietiikkaa ja yksilön oikeuksia, mutta joka antaa mahdollisuuden hyvään kuolemaan.

”Hyvä saattohoito on tärkeä osa arvokasta kuolemaa, mutta se ei ole ristiriidassa tapauskohtaisesti harkitun kuolinavun kanssa.”

Vesa Kallionpää on yrittänyt palata arkeen ja jatkaa mahdollisimman normaalia elämää.

”Sikäli minulla on rauhallinen mieli, että ehdimme puhua kaikki asiat selviksi. Mitään ei jäänyt sanomatta, ei tästä kuolinapuasiastakaan. Siitä jäin hänelle velkaa."

Lue Vesa Kallionpään koskettava haastattelu 30.12.2020 ilmestyvästä tammikuun Eevasta. Siinä hän kertoo myös, miten Maarit Feldt-Ranta veikkasi puolisolleen käyvän parisuhdemarkkinoilla.

6 kommenttia