Apu

Maapallon väkiluku ylittää 8 miljardia marraskuun 15. päivä – 2080-luvulla kasvu taittuu, kun planeetan kantokyky ei enää riitä

Maapallon väkiluku ylittää 8 miljardia marraskuun 15. päivä – 2080-luvulla kasvu taittuu, kun planeetan kantokyky ei enää riitä
Intia nousee Kiinan ohi maailman runsasväkisimmäksi maaksi jo ensi vuonna.
Julkaistu: 28.9.2022

Marraskuun 15. päivänä maa­pallon väkiluku ylittää kahdeksan miljardin rajan. Vuonna 2050 meitä on jo 9,7 miljardia, ja 2080-luvulla saavutettavan 10,4 miljardin huippuluvun uskotaan pysyvän voimassa 2100-luvulle. Näin ­kertoo YK:n julkaisema World Population Prospects 2022.

Jossakin vaiheessa maapallon kantokyky ei enää riitä. Ihmisten elin- ja ­kulutustavat ja luonnonvarojen hyödyntäminen vaikuttavat merkittävästi siihen, kuinka monta suuta maapallo voi ­tulevaisuudessa ruokkia.

– Jos haluamme vaikuttaa siihen, kuinka monta ihmistä planeettamme ­pystyy kantamaan, meidän pitää päättää, kuinka moni haluaa Jaguarin neljällä ­pyörällä ja kuinka moni jaguaarin neljällä jalalla, sanoo Rockefellerin yliopiston ja Columbia-yliopiston väestölaboratorion johtaja Joel E. Cohen Live Science ­-lehden haastattelussa.

Monissa köyhissä maissa perheet ovat isoja, mutta lapsikuolleisuus yleistä ja odotettavissa oleva elinikä lyhyempi kuin rikkaissa maissa.

– Nopean väestönkasvun vuoksi köyhyyden ja aliravitsemuksen kitkeminen sekä terveys- ja koulutusjärjestelmien kattavuuden kehittäminen on vaikeampaa, sanoo YK:n talous- ja sosiaaliasioiden edustaja Liu Zhenmin.

Vuoteen 2050 mennessä yli puolet koko maailman väestönkasvusta keskittyy ­kahdeksaan maahan: Kongon demokraattiseen tasavaltaan, Egyptiin, Etiopiaan, Intiaan, Nigeriaan, Pakistaniin, Filippiineille ja Tansaniaan. Tällä hetkellä ­eniten ihmisiä elää Kiinassa, kaikkiaan 1,4 miljardia, mutta Intia nousee sen ohi jo vuonna 2023.

Suomen ensimmäinen luotettava väkilukutieto on vuodelta 1749, jolloin täällä asui 410 400 ihmistä. Suomessa syntyi 1700-luvulla keskimäärin viidestä kuuteen lasta naista kohti, mikä vastaa tänä päivänä monen Saharan eteläpuolisen Afrikan maan lukuja.

Viime vuonna Suomessa syntyi keskimäärin 1,46 lasta yhtä hedelmällisyysiässä olevaa naista kohti.

Aloituskuva: Intialaisen Agran kaupungin ilmakuva näyttää, kuinka ahtaissa oloissa ihmiset asuvat. Lisää väkeä on luvassa.

1 kommentti