Apu

Maapallon väkiluku on pian 10 miljardia – Tuo päivä koittaa vuonna 2057

Maapallon väkiluku on pian 10 miljardia – Tuo päivä koittaa vuonna 2057
Väestönkasvu on nopeutunut 1950-luvulta lähtien, kun lapsikuolleisuus on vähentynyt ja kansanterveys parantunut muun muassa antibioottien keksimisen ansiosta.
Julkaistu: 11.2.2021
Maailmassa elää noin 7,8 miljardia ihmistä. ­Kahdensadan viime vuoden aikana väkiluku on kasvanut ­hurjasti. Miljardin raja ylitettiin vuonna 1800 ja kaksi miljardia vuonna 1927.
Väestönkasvu on entisestään nopeutunut 1950-luvulta lähtien, kun lapsikuolleisuus on vähentynyt ja kansanterveys parantunut muun muassa antibioottien keksimisen ansiosta.
Maailman väkiluku on tilastotieteilijöiden arvioima luku, sillä on mahdotonta ylläpitää ajantasaista tietoa kaikista syntymistä ja kuolemista maapallolla. Joka maassa ei edes tehdä väestönlaskentaa eikä pidetä kirjaa syntyneistä ja kuolleista.
Arviot perustuvat muun muassa alueellisiin hedelmällisyyslukuihin ja elinikäoletuksiin. Kun Nigerissä nainen synnyttää elämänsä aikana keskimäärin 7,2 lasta, Euroopassa luku on 1,7 ja Suomessa 1,35. Vastaavasti esimerkiksi Sierra Leonessa odotettu elin­ikä on alle 55 vuotta, kun taas Japanissa ihmiset elävät keskimäärin 84-vuotiaiksi.
YK:n arvion mukaan maa­pallolla on kymmenen miljardia ihmistä vuonna 2057. Suurinta väestönkasvu on Afrikassa Saharan eteläpuolella.
Lähde: Live Science
Kommentoi »