Maan tapa vankilaan
Puheenaiheet
Maan tapa vankilaan
Helsingin käräjäoikeudessa alkanut lahjusoikeudenkäynti loukkaaIlkka Kanervan kunniaa.
Julkaistu 18.11.2011
Apu

Valtionsyyttäjä Jukka Rappe katsoo hävyttömästi, että Kanerva olisi ollut ostettavissa vaivaisilla 56 000 eurolla. Sen summan KMS (Korruptoituvien maakuntien Suomi) -liikemiehet antoivat Kanervalle, jotta tämän 60-vuotispäivät ja vaalikampanja onnistuisivat. Ne onnistuivatkin yli odotusten, mutta vastoin odotuksia jalo hyväntekeväisyys on saamassa onnettoman lopun.

Rappe passittaisi Kanervan kahdeksi vuodeksi vankilaan ja auttajansa 7–20 kuukaudeksi.

Totta on, että liikemiehillä oli suuria kaavahankkeita Varsinais-Suomessa ja Kanerva oli Varsinais-Suomen maakuntaliiton puheenjohtaja.

Lahjontaa koskeva laki on virkamiehille ankarampi kuin poliitikoille. Jos Kanerva olisi virkamies, hän saattaisi saada tuomion. Riittäisi, että saadut edut olisivat voineet vaikuttaa päätöksentekoon edun antajien hyväksi. Näyttöä siitä, että näin todella myös tapahtui, ei tarvittaisi.

Kanervan tapauksessa näyttö tarvitaan, ja se taitaa olla kiven takana.

Kanervan tapauksessa merkitään maastoon myös maan tavan ja rikoksen rajaa. Oikeudenmukainen tuomio voisi olla se perinteinen: sakko vainajalle ja Santeri vapaaksi – maan tapa vankilaan ja Ike vapaaksi.

Joulupukkipataljoona

Neljän suurimman puolueen presidenttiehdokkaiden ensimmäinen televisioväittely muistutti enemmän joulupukkien ekumeenista vuositapaamista kuin väittelyä. On maassa rauha ja ehdokkaiden kesken hyvä tahto.

Paavo Lipponen, joka alkoi ehdokkaaksi taistellakseen populismia vastaan, yritti syleillä pääpopulisti Timo Soinin kuoliaaksi. Sauli Niinistö, joka kannattaa Suomen Nato-jäsenyyttä, esitti närkästynyttä sen vuoksi, että jotkut rohkenevat epäillä hänen kannattavan Suomen Nato-jäsenyyttä.Paavo Väyrynen, joka on markkinoinut itseään uudestisyntyneenä Kekkosena, ojensi Niinistöä liiasta vallanhalusta ja halusta sekaantua hallituksen asioihin. Vaisuja olivat Soininkin yritykset haastaa muita.

Aijaijai pojat, eihän sotaa tällä tavalla käydä, eeei. Eihän tämmöisestä sodasta tule niin mitään. Mennäänpäs tuon suon yli, että heilahtaa!

Vikkelä voittaisi

Vaalitaisteluun on jäämässä Naton mentävä aukko, kun yksikään ehdokas ei rohkene ajaa reilusti jäsenyyttä.

Niinistö tosin korjaili TV1:n Ykkösaamussa kantaansa piirun verran jäsenyyden suuntaan. Hän kysyi, mitä sellaista pahaa Natossa on, että siitä on tehty sellainen mörkö ja lyömäase.

Niinistö arveli, että Nato-jäsenyys voi olla vielä edessä, jos yhteisestä eurooppalaisesta puolustuksesta ei tule mitään – kuten ei tulekaan.

Paavo Lipposta on epäilty salanatolaiseksi. Näyttöjä epäilyn tueksi on vähän. ”Mitä vikaa Natossa on?” -kysymys on myönteisintä, mitä hän on sanonut julkisesti Natosta.

Noin joka neljäs äänestäjä kannattaa Nato-jäsenyyttä. He voisivat nostaa avoimesti Nato-myönteisen ehdokkaan toiselle kierrokselle. Hän voittaisi toisenkin kierroksen, kunhan siinä kierrosten välissä muuttuisi vikkelästi jäsenyyden jyrkäksi vastustajaksi.

Heittolaukauksia

1 Ainoa lääke, jota valelääkäri voi laillisesti määrätä, on valeriaana.

2 Valelääkärin syyllisyyden ratkaisee amerikkalaisissa oikeusistuimissa valemiehistö.

3 Italiassa muuan Silvio Berlusconitoimi yli 10 vuotta valepääministerinä.

4 Kreikassa koko poliittinen järjestelmä perustui vuosikymmenet valedemokratiaan.

5 Valkoinen valhe -käsite tulee terveydenhuollon henkilöstön työasusta.

6 Sairaalan tärkein instrumentti ei ole mikroskooppi, vaan valheenpaljastuskone.

Kommentoi »