Maan tapa?
Puheenaiheet
Maan tapa?
Näyttää siltä, että meillä Suomessa ei ole varaa nauraa venäläiselle demokratialle ja oikeusvaltiolle.
28.4.2012
 |
Apu

Suomalainen ympäristötutkija pidätettiin pari viikkoa sitten Venäjällä. Tutkija oli jäljittämässä Luga-joen kautta Itämereen valuvan fosforin lähdettä ja meni ilmeisesti luvatta päästöjä tuottavan tehtaan lähelle. Turvallisuuspalvelu kovisteli tutkijaa,ja hänen tietokoneensa takavarikoitiin rajalla.

Meillä Suomessa ihmeteltiin oikeusvaltion perään ja päiviteltiin venäläistä meininkiä.

Niin. Meillä Suomessa.

Helsingin Sanomat kertoi tänään, että toimittaja ja valokuvaaja menivät viime torstaina Talvivaaran kaivoksen alueelle. Uteliaat tiedonvälittäjät halusivat ilmeisesti nähdä, millaista saastuttamisesta epäillyn kaivoksen alueella on.

Vastassa oli hälyttävä löytö: kaivosyhtiön prosessiliuosaltaasta löytyi suuri määrä kuolleita lintuja.

Helsingin Sanomien mukaan ”Talvivaara reagoi ärhäkkäästi linnut löytäneisiin ihmisiin. Paikalle sattunut vartija vei heidät alueen pääportille, jonne kutsuttiin Oinaalan mukaan yhtiön turvallisuuspäällikkö, viestintäpäällikkö, pörssitiedottaja ja kaksi lakimiestä. Lisäksi yhtiö hälytti paikalle poliisipartion.”

"Poliisi puhutti meidät yksitellen. Omituisin kysymys oli, veimmekö itse ne kuolleet linnut sinne", toimittaja Sampsa Oinaala kertoo Helsingin Sanomille.

Tuntuu vähintäänkin omituiselta, että poliisi epäilee toimittajaa ja kuvaajaa siitä, että nämä olisivat vieneet tehdasalueelle kuolleita lintuja.

Eikö rikoksesta pitäisi pikemminkin epäillä Talvivaaraa?

Tietenkin on mahdotonta vielä sanoa, mitä on tapahtunut, mutta näyttää siltä, että kaivosyhtiön toiminta on järjestelmällisen leväperäistä.

Samaa voi sanoa ympäristöviranomaisten valvonnasta.

Leväperäinen valvonta asettuu erikoiseen valoon samaisessa Helsingin Sanomissa julkaistun toisen uutisen perusteella.

Lehti kertoo, että ympäristöviranomaiset ottavat virkavapaata ja siirtyvät keikkatöihin kaivoksille. Toisin sanoen ympäristöviranomaiset saavat palkkaa valvottaviltaan.

Onko kyseessä taas yksi ”maan tapa”? Ympäristöluvista vastaavat päälliköt lähtevät kaivosyhtiöihin töihin. Ydinvoimaloita valvova viranomainen siirtyy ydinvoimayhtiölle töihin.

Näyttää siltä, että meillä Suomessa ei ole varaa nauraa venäläiselle demokratialle tai oikeusvaltiolle. 

Kommentoi »