Maajoukkueet viralta?
Puheenaiheet
Maajoukkueet viralta?
Dialogi. Pekka Seppänen ja Maria Tojkander ovat eri mieltä kaikesta. Tällä kertaa Maria tuomitsee penkkiurheilun pimeimmän puolen.
Julkaistu 14.6.2012
Apu

MT. Maajoukkueurheilu pitäisi lopettaa.

PS. Miksi ihmeessä?

MT. Se lietsoo kansalliskiihkoilua.

PS. Miten niin?

MT. Et tainnut tarkkailla MM-kiekkoyleisöä? Minä tarkkailin. Suomi–Venäjä-välieräottelun katsomossa oli talvisota täydessä käynnissä. Pelaajat käyttäytyivät herrasmiesmäisesti, mutta yleisö mylvi ja huitoi verenhimoisesti. Silmät kiiluivat mielipuolisina. Kun halliin astui, sivistyneen yhteiskunnan säännöt lakkasivat olemasta voimassa. Ihmisistä tuli eläimiä. Venäläiskatsojista tuli suomalaisten vihollisia ja päinvastoin. Se oli pelottavaa.

PS. Maajoukkueurheilun lopettaminen ei ole mikään ratkaisu. Samanlaisia häiriö-

käyttäytyjiä on vähintään yhtä paljon seurajoukkueiden kannattajissa.

MT. Kyllä kyllä, mutta kansojen välinen viha on vaarallisempaa kuin seurojen välinen. Kansojen välinen viha voi kärjistyä sodaksi, kuten historia on osoittanut.

PS. Liioittelua! Kyse on vain muutamasta häiriköstä.

MT. Ei todellakaan ole. Kansojen välinen kilpailuasetelma pitää yllä tarpeettomia erotteluja. Mihin voimakasta kansallistunnetta nykypäivänä edes tarvitaan? Emmekö voisi olla maailmankansalaisia?

PS. Parempi, että kansallistuntoiset purkavat tunteitaan katsomossa mylvien kuin nyrkein kadulla.

MT. Ahaa! Maajoukkueurheilu on siis terapiaa?

PS. Sitäkin. Katso jalkapallon EM-kisoja. Ne yhdistävät eurooppalaisia enemmän kuin yksikään EU-elin tai mikään Kreikan tukipaketti.

MT. Etkö ole ajatellut lapsia? Miksi he joutuvat seuraamaan tätä vanhempiensa eläimellisen puolen paljastusaktia? Eihän lapsia oteta mukaan AA-kerhoon eikä vanhempien parisuhdeterapiaankaan. Hurmoshenkinen katsomo altistaa lapset paljon väkivaltaisempiin tuntemuksiin kuin väkivaltaisimmat tietokonepelit.

PS. On isien ja äitien vastuulla, mihin lapsia viedään. Itse asiassa olisi hyvä, että nykyajan itsekeskeiset lapset ja nuoret oppisivat stadionien lehtereillä arvostamaan joukkuehenkeä ja yhteen hiileen puhaltamista omaan napaan tuijottamisen sijaan.

MT. Mutta miksi joukkueiden välisten rajojen pitää olla juuri maiden väliset rajat?

PS. Olisiko parempi, että rajat olisivat seurasponsoreiden väliset? Parempi Suomen maajoukkue vastaan Venäjän maajoukkue kuin Koskenkorva-vodka vastaan Stolitšnaja-vodka.

MT. Alkoholi kasvattaa alkoholisteja mainonnasta riippumatta, mutta maajoukkueurheilu kasvattaa lapsistamme rasisteja.

PS. Ehei. Maajoukkueurheilu kasvattaa lapsistamme urheilusta, liikunnasta ja yhteispelistä kiinnostuneita aikuisia.

Kommentoi »