Maailman vanhin rakennus: Djoserin pyramidi Egyptissä onnistuttiin pelastamaan
Puheenaiheet
Maailman vanhin rakennus: Djoserin pyramidi Egyptissä onnistuttiin pelastamaan
Djoserin porraspyramidin vaativa restaurointityö on valmistunut. Pyramidi sijaitsee Sakkaran hauta-alueella 30 kilometrin päässä Kairosta. Sen suunnitteli faarao Djoserin hoviarkkitehti ja ylipappi Imhotep.
Julkaistu 25.3.2020
Apu

Kovia kokenut Djoserin pyramidi Egyptissä on mittavan pelastusoperaation jälkeen avattu yleisölle ensimmäistä kertaa 90 vuoteen.

Maailman vanhimmaksi uskottu rakennus rakennettiin peräti 4700 vuotta sitten. Se koostuu kuudesta suorakaiteen muotoisesta kiviportaasta, joista ylin ulottuu 60 metrin korkeuteen.

Kivirakenteiden murtumisen johdosta pyramidi suljettiin yleisöltä turvallisuussyistä 1930-luvulla. Vuoden 1992 maanjäristyksessä se sai pahoja lisävaurioita.

Tarvittiin timanttiporia ja tukisauvoja

Restauroinnista vastasi walesilainen yritys Cintec. Sen insinöörit saivat panna kaikkensa peliin rakennelman tukemiseksi.

Heillä oli käytössään timanttiporia, joilla tehtiin pyramidin sisällä tilaa kivien väliin sijoitettaville tukiterässauvoille.

Useita metrejä pitkiä sauvoja ympäröi kangassukka. Kun sauvat olivat paikoillaan, kaadettiin kankaan ja tukisauvan väliin laastia, joka kovettuessaan laajenee ja täyttää kivien välisiä aukkoja.

Työ piti tehdä äärimmäisen varovasti, jottei poraus olisi saanut koko valtavaa pyramidia luhistumaan. Sisäseiniä tuettiin ilmatyynyn kaltaisella keksinnöllä.

Faarao Djoserin sarkofagi 30 metrin syvyydessä

Restaurointihanke alkoi vuonna 2006, ja sen kustannukset olivat seitsemän miljoonaa euroa, kertoo Daily Mail.

Djoserin porraspyramidi sijaitsee Sakkaran laajalla hauta-alueella noin 30 kilometrin päässä Kairosta. Pyramidin rakennutti arkkitehti, lääkäri ja ylipappi Imhotep.

Pyramidin keskiosassa, 30 metrin syvyydessä maan alla sijaitsevassa hautakammiossa on faarao Djoserin sarkofagi, mutta itse muumiota ei ole koskaan löydetty.

Viime vuonna viranomaiset paljastivat Gizan pyramidien läheltä 4500 vuoden takaisen hautapaikan, joka sisältää värikkäitä puuarkkuja ja kalkkikivipatsaita.

Vuonna 2018 Sakkarasta löytyi seitsemän sarkofagia sekä tusinoittain muumioituja kissoja. 

Kommentoi »