Apu

Maailman suurin uusiutuvan energian tuotantolaitos rakennetaan Intian Gujaratiin – Tuottaa sähköä kolme kertaa enemmän kuin Suomi

Maailman suurin uusiutuvan energian tuotantolaitos rakennetaan Intian Gujaratiin – Tuottaa sähköä kolme kertaa enemmän kuin Suomi
Intia on historiansa pahimmassa vesikriisissä. Yli puolella maan väestöstä ei ole käytettävissään puhdasta juomavettä. Joka vuosi yli 200 000 ihmistä kuolee, koska ei saa puhdasta juomavettä.
Julkaistu: 5.1.2021

Intian pääministeri Narendra Modi vahvisti joulukuussa, että maahan rakennetaan maailman suurin uusiutuvaa energiaa tuottava energiapuisto, jonka on määrä tuottaa massiiviset 30 gigawattia sähköä. Koko Suomen sähköntuotantokapasiteetti on tästä noin kolmasosa.

Energiapuiston pinta-ala on 72 600 heh­taaria, mikä vastaa sataatuhatta jalkapallokenttää. Puistoon on tulossa aurinkopaneeleita, tuulivoimaa sekä aurinkoenergian varastointiyksiköitä. Puiston sijoituspaikka on Gujaratin osavaltiossa maan länsirannikolla, kertoo The Outlooker.

Intia on Kiinan ja Yhdysvaltojen jälkeen maailman kolmanneksi suurin energiankuluttaja. YK arvioi, että Intian väkiluku (noin 1,3 miljardia) ohittaa Kiinan väkiluvun (noin 1,4 miljardia) vuoden 2027 paikkeilla. Intian talous- ja väestönkasvu sekä maaseudun sähköistäminen tietävät sitä, että energiaa tarvitaan entistä enemmän.

Maan sähköntuotantokapasiteetti on nyt 370 gigawattia, ja siihen tarvitaan lähivuosina jopa 800 gigawatin lisäys. Intia tuottaa valtaosan energiastaan kivihiilellä, mutta uusiutuvan energian osuus on lisääntynyt viime aikoina reippaasti.

Kunnianhimoiset tavoitteet

Maan kunnianhimoisena tavoitteena on nostaa uusiutuvan energian tuotanto 450 gigawattiin vuoteen 2030 mennessä.

Gujaratiin on rakenteilla myös suuri suolanpoistolaitos, joka muuttaa meri­veden juomakelpoiseksi.

Intia on historiansa pahimmassa vesikriisissä. Yli puolella maan väestöstä ei ole käytettävissään puhdasta juomavettä. Joka vuosi yli 200 000 ihmistä kuolee, koska ei saa puhdasta juomavettä. Gujaratin suolanpoistolaitoksen pitäisi tuottaa päivittäin 100 miljoonaa litraa vettä 800 000 ihmiselle, jotka asuvat Pakistanin rajaan ulottuvalla kuivalla alueella.

– Energia- ja vesiturvallisuus ovat elintärkeitä. Gujaratin Kutchin alueelle vihityt energiapuisto- ja suolanpoistolaitosprojektit ovat askelia molempien saavuttamiseksi, sanoi pääministeri Modi vieraillessaan alueella 15. joulukuuta.

1 kommentti